Met affiliate marketing beginnen in 6 stappen

Met affiliate marketing beginnen in 6 stappen

Sommige van onze links zijn affiliatie links. Dat betekent dat wij mogelijk een kleine commissie verdienen wanneer jij iets koopt. Jij betaalt geen cent extra via een affiliatie link!

Affiliate marketing is een slimme en interessante manier om online geld te verdienen, ook in België. Na een initiële setup kun je in principe passief geld blijven verdienen. Dat wil niet zeggen dat je altijd meteen succes hebt en daarna slapend rijk wordt. Je moet er zeker en vast wel wat tijd en moeite in steken. Het is ook interessant als jij ondertussen jezelf blijft bijscholen en nieuwe technieken probeert.

Voor ondernemers, bloggers, vloggers, … en online entrepreneurs die zichzelf helemaal in deze marketing techniek willen verdiepen, kan het een verdienstelijke bezigheid zijn!

In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je zelf met affiliate marketing kunt beginnen!

Affiliate marketing is een type van online marketing waarbij de verkoper gebruik maakt van publishers om een product of service te promoten.

Die publishers hebben gewoonlijk een eigen online uitlaatklep waar ze het product van de verkoper promoten.

Koopt een klant het product dankzij de content en marketing van de publisher, dan krijgt die daar een commissie voor. Die commissie is variabel. Voor sommige producten of verkopers ligt de commissie wat hoger of lager dan voor andere.

Je kunt zowel als ondernemer jouw producten promoten via affiliate marketing. Maar je kunt dus ook, zonder belangrijke investeringen, geld verdienen door het product van een ander aan te prijzen.

Affiliate marketing bestaat uit verschillende pionnen.

Hoeveel geld kun je met affiliate marketing verdienen?

Hoeveel geld je kunt verdienen met affiliate marketing, is van verschillende factoren afhankelijk.

Bekende affiliate marketers, zoals Pat Flynn van de Smart Passive Income blog, verdienen maandelijks duizenden dollars met hun affiliate projecten. Ze leven full time, met het hele gezin, van het online affiliate inkomen. Zij hebben er vaak ook wel een tijdje over gedaan om op die hoogte te geraken. Bovendien hebben ze meestal ook verscheidene affiliate projecten die allemaal een duit in het laatje brengen.

Andere affiliate marketeers starten met een project, zien na een maand nog steeds de euro’s niet binnen rollen en gooien al snel de handdoek in de ring.

Eén ding is zeker: je moet volhouden en geduld hebben om veel geld te verdienen met affiliate marketing. Maar mits de goede technieken en een beetje volharding, kun je er effectief veel geld mee verdienen.

Voorbeelden van succesvolle affiliate sites

Je vindt op het internet een heleboel websites die draaien op het affiliate marketing systeem. Vaak heb je zelf misschien niet door dat het eigenlijk over een affiliate website gaat.

Vakantiepiraten

Vakantiepiraten verzamelt deals voor vakanties bij verschillende aanbieders. Op hun website tonen ze je de beste deals. Die deals worden handmatig geselecteerd door de medewerkers van de website.

Wanneer jij je vakantie boekt via een link van deze website, krijgt Vakantiepiraten daar een commissie voor.

SkyScanner

Ook SkyScanner is een affiliate website om vluchten mee te boeken. Het spreekt voor zich dat een of meer developers zich hebben bezig gehouden met het opzetten van de SkyScanner website.

Op SkyScanner kun je de goedkoopste vluchten vinden. De tool vergelijkt vluchten van verschillende aanbieders en stuur jou door naar de goedkoopste aanbieder. Voor iedere geboekte vlucht verdient SkyScanner een commissie.

1. Kies je product of niche

1

Wil je met affiliate marketing beginnen, dan moet je in de eerste fase alvast op zoek gaan naar een affiliate product of niche die je verder wil uitwerken.

Dit kan een onderwerp zijn waar je veel interesse in hebt of waar je veel van kent. Maar het kan ook een product zijn, waarvan je weet dat de commissie hoog liggen.

Een affiliate niche kiezen

Een affiliate niche kies je ofwel op basis van interesse, ofwel op basis van commissies.

Het gaat sowieso makkelijker om content te creëren over een onderwerp of product waar je affiniteit mee hebt. Maar je moet natuurlijk ook wel controleren of er geld mee te verdienen valt.

Zo bestaan er een aantal interessante niches waar behoorlijk wat geld te verdienen valt als je het slim aanpakt.

 • reizen
 • fitness
 • kamperen
 • ecologisch leven
 • en nog veel meer

Een affiliate product kiezen

Er bestaan een heleboel affiliate marketeers die succesvol een affiliate website opzetten om 1 product te promoten. Het is perfect mogelijk, maar je hebt er wel wat kennis van zaken voor nodig.

Heb je voldoende WordPress en SEO kennis om een website op te zetten die rankt voor een reeks zoekwoorden, gerelateerd aan je affiliate product? Dan kun je deze setup zeker proberen.

Hoe kies je je affiliate niche?

Om een goede affiliate niche te vinden, zoek je best een optimale combinatie van interesse en opbrengsten.

Het is een feit dat producten die maar 10€ kosten in aankoop, weinig affiliate commissie opbrengen, tenzij je er echt veel van verkoopt.

De meeste beginnende affiliate marketeers richten zich op een niche waar wat meer geld in om gaat.

Als jij een product van 800€ kunt verkopen met een commissie van 5%, dan verdien je 40€ aan die sale.

Maar als je een product van 100€ kunt verkopen met een commissie van 40%, dan verdien je ook 40€.

Je kijkt dus best eerst even naar de verschillende prijzen en commissiepercentages.

2. Je online platform voor affiliate marketing

2

Je kunt verschillende types online affiliate platformen gebruiken voor affiliate marketing. De meeste affiliate marketeers starten met een eigen blog of website. Maar de andere opties zijn ook perfect haalbaar.

Je eigen website of blog

Een eigen website of blog is de ideale manier om aan affiliate marketing te doen.

Heb je al een blog? Dan kun je die best eerst eens goed bekijken om eventuele affiliate mogelijkheden te vinden. Zo is een reisblog bijvoorbeeld makkelijk te gebruiken als affiliate website.

Heb je nog geen blog? Dat is minstens even goed, want nu kun je van 0 beginnen en je affiliate website meteen slim opzetten!

Om een winstgevende affiliate site te creëren raden we niet aan om een gratis website op te zetten. Het loont om een kleine investering te doen in een degelijke webhosting en een premium thema, zodat je later professioneler overkomt.

Lees hoe je vandaag nog je eigen blog kunt starten, hoe je een affiliate website opzet of hoe je een affiliate webshop start.

Dit zijn de dingen die je nodig hebt voor een succesvolle affiliate site:

Affiliate webshop

Ook een affiliate webshop is een goede mogelijkheid. Met een webshop kunnen bezoekers bij jou producten van verschillende aanbieders vinden, maar wanneer ze het willen aankopen, stuur jij hen door naar de juiste website waar ze het product kunnen kopen.

Om een affiliate webshop op te zetten kun je starten met een WordPress blog of website, die je dan met WooCommerce ombouwt tot webshop.

Zelf ben ik heel enthousiast over de plugin Datafeedr, die je toelaat om supersnel en supermakkelijk affiliate producten te importeren in een webwinkel.

Wil je een eigen affiliate webshop? Hier vind je het stappenplan om je affiliate webshop te starten.

Let op! Dit is niet dropshipping! Dropshipping werkt volgens een heel ander principe.

Dit zijn de dingen die je nodig hebt voor een succesvolle affiliate webshop:

Een social media kanaal

Social media kanalen zijn de ideale manier om als influencer aan affiliate marketing te doen. Instagram en YouTube zijn bekende voorbeelden van social media kanalen waar je een commissie kunt verdienen door klanten door te sturen naar een product dat je promoot.

Als je een website of blog hebt, kun je ook je social media kanalen inzetten om een groter publiek te bereiken.

App met affiliate links

App developers verdienen vaak een inkomen door advertenties te tonen binnen de app. Maar je kunt je app ook gebruiken om mensen door te verwijzen via affiliate links.

Gebruik één van deze tools om zelf een app te maken. Daarna kun je die app omvormen tot een affiliate marketing machine!

3. Sluit je aan bij een (of meer) affiliate platform

3

Om affiliate geld te verdienen, moet je je eerst aansluiten bij de verkoper van het product. Meestal gebeurt dat via een affiliate netwerk, waar verschillende verkopers zich kunnen aansluiten.

Dit is zonder twijfel de belangrijkste stap!

Op affiliate netwerken vind je vaak verschillende adverteerders die producten aanbieden ter promotie. Zelf zijn we lid van verscheidene platformen en de kans bestaat dat jij ook van verschillende van die platformen lid wordt.

Enkele verschillende affiliate netwerken

Jezelf aanmelden bij affiliate netwerken

Via de hierboven vermelde links kun je jezelf aanmelden bij de verschillende netwerken. Je moet enkele gegevens invoeren om een account aan te maken. Deze netwerken zullen ook de gegevens van je digitale platform vragen. Dat kan je website URL of social media kanaal zijn.

Nadat je je hebt aangemeld, moet je bewijzen dat de website of platform effectief van jou is. Een verantwoordelijke bij het netwerk zal je website dan even controleren en toelaten.

Jezelf aanmelden bij de verkopers

Nadat je bent toegelaten tot één of meer van deze netwerken, kun je gaan browsen tussen de verschillende verkopers. Je kunt ook meteen zien hoe het commissiesysteem van de verkoper juist werkt.

Wanneer je jezelf aanbiedt als publisher om een product te promoten, kun je best een kort stukje schrijven over jouw website en over de manier waarop je het product zal promoten.

Affiliate links en banners

Wanneer de verkoper je toelaat in de affiliate campagne, krijg je toegang tot de links die jouw affiliate code bevatten. Wanneer iemand tot een aankoop overgaat nadat die op jouw link geklikt heeft, krijg je je commissie.

Affiliate verdienmodellen

Verkopers kunnen voor verschillende verdienmodellen kiezen wanneer ze met affiliate marketing beginnen:

 • CPC: Cost-per-click is een klein bedrag per klik of doorverwijzing
 • CPL: Cost-per-lead is een iets groter bedrag per lead (ingevuld formulier of e-mail adres)
 • CPS: Cost-per-sale is een percentage of vast bedrag per verkoop

 

De CPS formule is meestal het meest winstgevend, omdat de bedragen per click of per lead vaak erg laag liggen. Je moet dus al veel verkeer doorverwijzen om met CPC of CPL veel geld te verdienen.

Commissiepercentage

De commissie die je ontvangt is erg variabel.

Zo krijg je bij het Bol dot com partnerprogramma een percentage van de verkoopsprijs, 4, 6 of 8%. Afhankelijk van de prijs van het gepromote product, kan je commissie best goed oplopen.

Andere verkopers kiezen dan weer voor een levenslang percentage. Dat gebeurt veelal bij diensten waar je een abonnement neemt, zoals bijvoorbeeld een gsm abo.

Cookie time

Ook de cookie time is een belangrijk gegeven.

De meeste verkopers geven je een cookie time van 30 dagen. Dat betekent dat als er vandaag iemand op je link klikt, maar niet meteen tot een aankoop overgaat, je ook de volgende 30 dagen nog steeds als doorverwijzer geregistreerd staat. Beslist jouw bezoeker alsnog om tot een aankoop over te gaan, dan krijg jij daar een commissie op.

De cookie time kan ook behoorlijk tegenvallen.

Zo geeft het partnerprogramma van Booking dot com je enkel je commissie wanneer je bezoekers meteen iets boeken.

Andere verkopers geven je dan weer 90 dagen of zelfs een jaar cookie time.

Starten met affiliate marketing

4. Creëer overtuigende content - Make it

4

Er bestaan verschillende types content die je kunt gebruiken voor affiliate marketing.

Afhankelijk van het platform dat je gebruikt voor affiliate marketing, zal het type content ook verschillen.

Zelf werken we vooral met een doorverwijzing via onze blogs en websites. Voor een blog of website gaat het vaak over geschreven content of langere copy, aangevuld met eventueel foto of video.

Voor sociale kanalen kies je dan weer best voor een korte copy met overtuigende afbeeldingen of video.

Dit type content is ideaal voor affiliate marketing:

 • reviews van een bepaald product (video of tekst)
 • vergelijkingen tussen verschillende opties
 • een artikel dat de oplossing voor een probleem biedt
 • een uitgebreide gids over het product of iets daarrond

 

Denk bij het creëren van je content zeker ook aan de verschillende koopcycli en de zoekintentie van internetgebruikers. Je voorziet best content die gericht is op bezoekers die op het punt van een aankoop staan.

De verschillende fasen van het koopproces zijn erg belangrijk, zeker wanneer je geld wil verdienen met je affiliate site.

5. Zorg dat je gevonden wordt - Rank it

5

Gevonden worden is een kunst op zich. Zelf oriënteren we ons vooral op vindbaarheid in zoekmachines. Dat doen we door al onze inhoud te optimaliseren met SEO.

Ook promotie via social media is een optie. Of je kunt je content promoten met betaalde advertenties.

Zoekmachine optimalisatie

SEO is de beste manier om gevonden te worden. Deze manier van content marketing zorgt voor goede lange-termijn resultaten, maar je hebt er iets meer geduld voor nodig.

We raden aan om zoveel mogelijk in te spelen op zoekmachineoptimalisatie. Want uiteindelijk zijn het de lange termijn resultaten die zorgen dat je een passief inkomen kunt opbouwen. Je bouwt je structuur eenmaal efficiënt en degelijk op.

Daarna pluk je nog jaren de vruchten van je werk.

Lees hier meer over enkele belangrijke SEO onderwerpen:

Social Media

Naast zoekmachineoptimalisatie kun je ook je content verspreiden via sociale media. Je kunt artikels delen op je Facebook page, maar je kunt ook een Facebook groep starten voor jouw doelgroep.

Ook de andere sociale kanalen kunnen voor extra aandacht zorgen.

Een Facebook advertentie kan je eventueel ook een paar extra kliks en conversies opleveren.

Adverteren

Een derde mogelijkheid om je content aan de man te brengen, is door die te adverteren in Google of via sociale media.

Behalve de occasionele Facebook advertentie zijn we zelf weinig bezig met betaald adverteren.

Wanneer je zorgt dat je SEO helemaal goed zit, dan heb je die advertenties eigenlijk niet nodig.

Het is bovendien bewezen dat de meeste internetgebruikers blind zijn voor advertenties. Ze scrollen ze gewoon voorbij en klikken veel liever op een resultaat dat organisch scoort.

6. Analyseer en optimaliseer - Earn it!

6

Nu dat je affiliate website opgezet is en je de verschillende affiliate links hebt geïntegreerd, kun je beginnen met het opvolgen.

Hopelijk bestaan de opvolging vooral uit het bekijken van de honderden sales, maar het kan net zo goed zijn dat je een beetje aan je concept of content moet sleutelen voordat je een echte affiliate pro bent!

Enkele tips om te beginnen met affiliate marketing

Dat is het hele proces wanneer je met affiliate marketing wil beginnen.

Zoals we eerder al zeiden, duurt van een tijdje voordat je begint te ranken en verkopen. Iedere nieuwe website moet eerst even zichzelf bewijzen voordat zoekmachines je hoog in hun resultaten laten zien.

Daarom geven we je graag nog enkele extra tips om sneller en beter geld te verdienen met affiliate marketing.

Promoot enkel producten of diensten die je goed vindt

Dit heb je misschien al op verschillende websites gelezen.

Je hebt vaak meer succes met het promoten van producten waar je zelf compleet achter staat. Het liefst van al gebruik je die producten zelf.

Nu begrijpen we ook wel dat je niet alle producten zelf kan kopen en uitproberen, want dan wordt het een dure onderneming.

Maar:

Bij The Magic Bean Factory werken we ook met affiliate links. De artikels en aanbevelingen die je op onze blog terug kan vinden, zijn allemaal producten die we zelf getest hebben. De meeste ervan gebruiken we ook zelf.

Alleen zo kan je er effectief duidelijke en correcte informatie over geven.

Probeer gerust wat verschillende dingen

Net als bij pannenkoeken, is je eerste affiliate site er vaak eentje die er uiteindelijk wat mismaakt uitziet.

Je hebt een idee en begint er meteen aan. Na 2 weken ontdek je dat het ene artikel het beter doet dan het andere. Je stuurt je strategie wat bij en produceert meer soortgelijke content. Zo gaat het verder tot je uiteindelijk niet echt op je originele concept zit.

Althans, zo gaat het voor ons meestal.

Door verschillende dingen uit te proberen, leer je veel bij. Bovendien bestaat de kans dat je plots de kip met de gouden eieren vindt. En laat dat nu net de enige kip zijn die je echt graag wil vinden!

In ieder geval: wie niet waagt, niet wint!

Test slimme technieken

Test af en toe ook eens een techniek die wordt beschreven op de verschillende toonaangevende blogs over affiliate marketing.

Zelf probeerden we het principe van KGR uit en moesten na een week al toegeven dat het echt werkt. KGR of Keyword Golden Ratio is een manuele methode om je zoekwoorden slim te selecteren.

En zo bestaan er nog wel enkele andere techniekjes om het affiliate marketing proces een beetje te versnellen.

Blijf bijleren

Wil je met affiliate marketing beginnen? Dan houdt het leerproces nooit op. Zelf ben ik fan van continu bijleren en die leergierigheid heeft al tot interessante skills geleid!

Je kunt ofwel alle termen die je tegenkomt, opzoeken en erover lezen, maar je kunt ook hier en daar eens een cursus mee door nemen.

Heb je een goede kennis Engels? Dan kun je best eens een kijkje nemen naar het Wealthy Affiliate platform. Daar kun je een heleboel cursussen over affiliate marketing volgen. Maar je kunt er ook socializen met andere affiliate marketers. Het is een erg leerrijk platform.

Voor Belgen en Nederlanders is de opleiding Affiliate marketing revolutie van Jacko Meijaard een interessante opleiding om alles over affiliate marketing te leren. Die cursus koop je al voor 47€ via deze link.

Heb geduld…

Geduld is een skill die nodig hebt, niet alleen voor affiliate marketing!

Wil je door middel van zoekmachine optimalisatie jouw website en affiliate link onder zo veel mogelijk ogen krijgen. Dan moet je zeker eventjes geduld hebben.

Zorg dat je regelmatig nieuwe content publiceert voor een verscheidenheid aan gerelateerde zoekwoorden. Zorg er ook voor dat jouw content beter is dan die van andere bloggers of websites.

Voor de meeste affiliate websites die volgens de goede methodes te werk gaan, duurt het gemiddeld 6 tot 12 maanden voordat je de eerste sales ziet binnenkomen.

Gebruik een affiliate dashboard om alles op te volgen

Wanneer je van steeds meer affiliate netwerken lid wordt, moet je uiteindelijk op tientallen plekken gaan controleren of je wat verkocht hebt.

Na enkele jaren klikken en klikken tussen de platformen, vond ik Affluent: een affiliate dashboard dat de meest voorkomende affiliate platformen bundelt. Het is echt een verademing om alles in 1 dashboard te kunnen zien.

Je kunt met Affluent trouwens ook diepgaande statistieken zien.

Affluent is gratis om mee te beginnen. Je moet pas een abonnement nemen wanneer je eenmaal veel geld verdient!

Zo kun je zelf met affiliate marketing beginnen

Hopelijk hebben we je met deze gids op het juiste spoor kunnen zetten om met affiliate marketing te beginnen.

Vin je dat er in deze gids iets ontbreekt, of heb je alsnog vragen? Laat dan gerust een commentaar achter onderaan dit bericht. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk!

Verder lezen!

Praat mee