Affiliate marketing in België: zo werkt het!

Affiliate marketing in België: hoe werkt dat?

Sommige van onze links zijn affiliatie links. Dat betekent dat wij mogelijk een kleine commissie verdienen wanneer jij iets koopt. Jij betaalt geen cent extra via een affiliatie link!

Affiliate marketing is één van de manieren waarmee je online geld kunt verdienen. Omdat de meeste mensen niet helemaal weten wat het inhoudt, wordt affiliate marketing in België vaak in een donker hoekje gestoken, bij de duistere ‘online geld verdienen’ formules.

Om deze legende de wereld uit te helpen, willen we je met dit artikel wat meer uitleg geven over affiliate marketing. Want het is een moderne marketingmethode die door duizenden bekende merken en ondernemers wordt toegepast.

Denk maar aan Booking dot com, Nike, H&M, Microsoft, Levi’s … Zij werken allemaal met de interessante marketing techniek: affiliate marketing. België heeft dus geen enkele reden meer om achter te blijven!

In dit artikel leggen we je uit wat affiliate marketing is en hoe je het zelf kunt toepassen. We geven je ook een mooie lijst met de beste affiliate netwerken waar je meteen van start kunt gaan.

Bekijk ook dit stappenplan om met affiliate marketing te beginnen. Je kunt ook alles leren over affiliate marketing door de cursus Affiliate marketing revolutie te volgen.

De eerste vraag!

Affiliate marketing is een type van online marketing waarmee je de producten van een ander bedrijf promoot. Wanneer iemand via één van de affiliate links een product en service koopt, verdien je daar een commissie mee. Die commissie is soms slechts enkele centen, maar in andere gevallen kan het ook een groter bedrag zijn per verkoop.

Het affiliate marketing verhaal heeft meestal 4 pionnen.

1. De verkoper

De verkoper is een ondernemer die een product of dienst aanbiedt.

Om dat product meer promotie te geven of om een groter publiek te bereiken, kan de verkoper zich wenden tot affiliate marketing.

De verkoper biedt daarbij het product aan via een affiliate platform, waar adverteerders (of publisher) ervoor kunnen kiezen om het te promoten.

Zorgt één van die adverteerders voor een verkoop, dan geeft de aanbieder van het product een vooraf afgesproken commissie aan de adverteerder.

2. Het affiliate platform

Een affiliate platform is niet altijd nodig, maar het vergemakkelijkt alles wel!

Affiliate platformen zijn platformen waar je als verkoper of als publisher terecht kan om contact te leggen met elkaar.

Het affiliate platform is de locatie waar jij je kunt aansluiten bij het affiliate programma van de verkoper die je wil marketen.

Als adverteerder word je eerst lid van het affiliate platform. Daarna vraag je een samenwerking aan met de verkoper die je voor ogen hebt.

We sommen in dit artikel ook enkele van de beste affiliate platformen op waar je lid van kunt worden.

3. De affiliate

Dit is de positie die de meeste mensen die online geld willen verdienen, aannemen.

Als publisher ben je meestal de eigenaar van een website. Dat kan een blog zijn, maar het kan ook een webshop of ander online kanaal zijn, zoals Instagram of TikTok.

Als publisher plaats je een affiliate link naar het product van de verkoper op jouw online platform of blog.

Koopt iemand het product nadat die (op jouw aanraden) naar het product van de verkoper surft, dan krijgt de publisher een affiliate commissie.

4. De koper

De uiteindelijke koper is de persoon die op zoek was naar advies of een oplossing voor een probleem.

Die koper komt via zoekmachines terecht op de website van de publisher, die bijvoorbeeld een artikel geschreven heeft om mensen in te lichten over het product.

Als de koper zich voldoende kan informeren en interesse heeft in het product, klikt die op de affiliate link. Daarna komt de koper terecht op de website van de verkoper, maar de publisher heeft hiervoor gezorgd.

Wanneer de koper effectief overgaat tot een aankoop, zal die daar weinig van merken. De publisher krijgt een commissie van de verkoper en de koper merkt helemaal niks van het feit dat het om een affiliate verkoop gaat.

De koper betaalt dan ook nooit een cent extra voor een affiliate aankoop.

Affiliate marketing: zo werkt het dus

Zo werkt affiliate marketing (in een notendop)!

Uiteraard komt er iets meer bij kijken dan deze korte inhoud, maar daar gaan we later dieper op in!

Affiliate marketing is dus eigenlijk een interessante methode voor marketing. De verkoper gebruikt deze techniek om reclame te maken. Maar hij/zij kiest hierbij niet voor een kostelijk spotje op de radio waarvan er geen duidelijkheid is of het ook effect heeft.

De verkoper kiest voor een marketing model waarbij die pas de portefeuille moet bovenhalen wanneer er effectief iemand iets koopt.

Affiliate marketing is trouwens ook heel makkelijk op te volgen. Je ziet exact hoeveel verkeer, clicks, leads en sales er zijn en waar die vandaag komen.

Affiliate netwerken e, platformen in België

Manieren waarop je geld kan verdienen met affiliate marketing in België

Als publisher kun je op 2 verschillende manieren geld verdienen met affiliate marketing.

Cost per lead of CPL

De kost per lead is een bedrag dat je als affiliate marketeer verdient wanneer je een lead binnen brengt. Niet alle verkopers werken met leads, maar voor sommige bedrijven is het invullen van een formulier of het starten van een trial versie wel belangrijk. Als adverteerder ontvang je voor een lead meestal een vrij klein bedrag.

Dit zijn voorbeelden van leads:

 • proefperiode van een tool of software starten
 • een offerte aanvragen
 • een brochure aanvragen
 • vragenlijst invullen
 • inschrijven voor een nieuwsbrief

Cost per sale of CPS

Dit is de meest voorkomende manier om geld te verdienen met affiliate marketing.

Een sale is een gegeven dat iets bekender is. Een effectieve verkoop brengt meestal iets meer op dan een lead. Als affiliate marketeer kun je verwachten dat je ofwel een percentage van de aankoopprijs krijgt, maar vaak gaat het ook over een vast bedrag per verkoop.

De beste affiliate netwerken in België en Nederland

Er bestaan honderden affiliate platformen waar je als Belg of Nederlander jezelf kunt aanmelden. Doorheen de jaren werd ik zelf lid van tientallen platformen. Ik merkte namelijk al snel dat iedere verkoper bij een ander platform bleek te zitten. En dus werd ik lid van al die platformen!

In deze lijst som ik enkele affiliate netwerken op die veel Belgische en Nederlandse verkopers bevatten en waar ik ook echt merk dat er geld te verdienen valt!

De platformen die ik hier opsom, beschikken over een ruim aanbod aan Belgische en Nederlandse verkopers, maar er zijn uiteraard nog veel meer verkopers van over de rest van de wereld te vinden.

Of jij dus voor een Belgisch of Nederlands publiek schrijft, maakt weinig verschil!

AWIN - Affiliate Window

Awin was één van de eerste affiliate netwerken waar ik lid van werd.

Je kunt jezelf bij Awin aansluiten bij Belgische of Nederlandse programma’s, maar het platform heeft ook een heleboel verkopers van over de hele wereld.

Affiliate Window is één van de weinige affiliate platformen die een instapkost van 5€ heeft. Maar aan het eind van de rit is het platform die 5€ echt wel waard. Het is eerder een methode om de serieuze ondernemers te scheiden van degenen die zomaar een account aan maken en er niks mee doen. Laat die 5€ je motiveren! 😉

 • Bijna 15.000 verkopers
 • Wereldwijd beschikbaar
 • Belgische verkopers als: Expedia, Groupon, ICI Paris, Nike, Dreamland, Hunkemöller, …
 • Internationale verkopers als: Eurail, Burton, Etsy, Gearbest, …

ZANOX Marketplace

Zanox was vroeger een apart affiliate platform, maar sinds enige tijd zijn Zanox en Affiliate Window samen ondergebracht onder AWIN. Wil je dus lid worden van Zanox, dan moet je dat doen via AWIN.

Daisycon

Daisycon is een affiliate platform dat ik pas later ontdekte, wanneer ik op zoek ging naar Belgische en Nederlandse affiliate programma’s. Op Daisycon vind je een ruim aanbod aan verkopers en ondernemers uit België en Nederland. Wil je aan affiliate marketing in België gaan doen, met een Belgisch of Nederlands publiek, dan is Daisycon eentje waar je zeker lid van moet worden!

Je kunt jezelf gratis aanmelden bij Daisycon.

 • Meer dan 1500 interessante adverteerders
 • Beschikbaar in de EU
 • Belgische verkopers als: Laudius, datingsites, Scarlet, KBC, Allianz, Dille & Kamille, …
 • Internationale verkopers als: Nord VPN, Silvercreek, Corendon, Ubisoft, …

Share A Sale

Share A Sale is wereldwijd één van de populairste affiliate platformen. Het is vooral populair omdat veel van de aanwezige verkopers zich in de SaaS en software industrie bevindt. De affiliate commissies in deze sector liggen vaak hoger.

Je kan jezelf gratis aansluiten bij Share A Sale.

 • Bijna 4000 internationale verkopers
 • Wereldwijd beschikbaar
 • Internationale verkopers en merken als: Viator, Weebly, Sears, Freshbooks, Qatar Airways, ….

TradeTracker

TradeTracker is ook een bekend affiliate platform. Hier vind je ook veel Belgische en Nederlandse merken en ondernemingen terug.

Ook TradeTracker is een platform waar je gratis lid van kunt worden. Daarna meld je jouw website of promotiekanaal aan en kun je beginnen met het kiezen van de dingen die je wil promoten. Je moet bij TradeTracker, net als bij de andere affiliate platformen daarna ook jezelf aanmelden bij de verschillende aanbieders.

Zelf vind ik dat TradeTracker een erg fijn dashboard heeft. Het is duidelijk en overzichtelijk.

 • 5000 actieve affiliate programma’s
 • Wereldwijd beschikbaar
 • Belgische en internationale verkopers als AS Adventure, Hema, Conrad, Center Parcs, Desigual, Trivago, …

Impact Radius

Impact Radius is een internationaal affiliate marketing platform. Je vindt er behoorlijk wat grote merken. Ook de commissie percentages verschillen, afhankelijk van de aanbieder.

Sommige verkopers betalen je een vast bedrag per verkoop, andere verkopers maken gebruik van een percentage.

 • Wereldwijd beschikbaar
 • Belgische verkopers als Decathlon,
 • Internationale verkopers als: Microsoft, Hostgator, BestBuy, Walmart, TicketMaster, …

Bol dot com

Bol dot com is een super interessant affiliate netwerk, omdat er gewoonweg zo veel producten aanwezig zijn. Het is zowat de Amazon van België en Nederland. Bij Bol dot com krijg je een percentage van de winst per verkocht product. Dat commissie percentage ligt tussen de 4 en 8%.

Natuurlijk kun je ook het Amazon NL of DE programma gebruiken, maar Bol dot com is gewoonweg een platform waar iedereen al wel eens wat bestelt.

 • Voor België en Nederland
 • Duizenden producten beschikbaar
 • 4, 6 of 8% commissie

Aparte affiliate platformen

Behalve de affiliate platformen waar veel verkopers samen onder te vinden zijn, bestaan er ook een heleboel ondernemingen die hun eigen affiliate dashboard hebben.

Zo kan je bijvoorbeeld partner worden van Booking dot com of GetYourGuide.

Zij hebben hun eigen, op maat gemaakte, affiliate netwerk.

Cursus affiliate marketing volgen

Wil je graag een affiliate marketing opleiding volgen bij een expert om zo de kneepjes van het vak onder de knie te krijgen? Dat is een goed idee, zeker als beginnende affiliate marketer. Zelfs doorwinterde marketeers halen vaak nog enkele interessante weetjes en toepassingen uit zo’n cursus affiliate marketing.

Volg het advies van Jacko Meijaard in zijn populaire opleiding Affiliate Marketing Revolutie.

Of wil je liever een affiliate webshop starten met het Bol partnerprogramma en de instructies van affiliate marketing guru Jia Ruan.

Zo werkt affiliate marketing in België

Affiliate marketing is een populaire manier om online geld te verdienen. Ook in België begint de affiliate markt steeds sneller te groeien. Ook al vind je nog steeds makkelijker affiliate partners in het buitenland, België begint stilletjes aan te volgen.

En dat is niet meer dan logisch.

Want affiliate marketing is echt een goede manier om promotie te voeren, maar het is ook een goede manier om geld te verdienen met je website of online kanaal.

Het is een moderne manier van marketing.

Net zoals handelaars decennia geleden al met soorten commissies werkten om anderen naar elkaar door te verwijzen, zo is dat nu hetzelfde, maar dan digitaal.

Lees hier stap voor stap hoe je vandaag nog kunt beginnen met affiliate marketing.

Verder lezen!

Praat mee