Concentratie muziek – 5 top apps en kanalen

Concentratie muziek - 5 top apps en kanalen

Sommige van onze links zijn affiliatie links. Dat betekent dat wij mogelijk een kleine commissie verdienen wanneer jij iets koopt. Jij betaalt geen cent extra via een affiliatie link!

Ondervind je last van omgevingsgeluiden of heb je moeite met productiviteit tijdens het werken van thuis uit? Of werk je, net als ik, 2 keer zo snel met een upbeat deuntje door je hoofdtelefoon? Je bent niet alleen! Veel mensen ondervinden positieve effecten door te luisteren naar degelijke concentratie muziek.

Je kunt beter multitasken en je lijkt wel doorheen je taken te vliegen. Yes! De voordelen van goede muziek die speciaal gemaakt is om je beter te concentreren!

Concentratie muziek: hoe werkt dat?

Iedereen die een taak op het programma heeft staan en er naar uit kijkt om die snel en gezwind af te werken, streeft er naar om in een concentratie flow terecht te komen. Want binnen die flow kun je efficiënt en geconcentreerd werken.

Wel of geen muziek om je beter te concentreren?

Sommige mensen houden er helemaal niet van om naar muziek te luisteren wanneer ze zich moeten concentreren. En toegegeven, misschien is stilte toch ook een interessant geluid.

Maar soms kun je geluiden niet vermijden: je woont langs een drukke weg of de kinderen van de buren amuseren zich wel buitengewoon hard. Wat ook de reden is, met een noise canceling hoofdtelefoon kun je er al behoorlijk wat van buitensluiten. Als je daar bovenop ook nog een vleugje concentratie muziek speelt, … dan ben je niet meer te stoppen.

Maar wat is nu concentratie muziek?

Niet alle muziek is geschikt voor concentratie. 

Zo is het bewezen dat herkenbare deuntjes en muziek waarin gezongen wordt, een nadelig effect heeft op de concentratie. Je bent erg afgeleid door herkenbare muziek en je gaat al snel het refrein mee neuriën. Voor je het weet, ben je al lang niet meer aan het werk.

De beste types muziek om naar te luisteren voor concentratie, zijn ambient noises, klassieke muziek of Barokke muziek en muziek waar geen lyrics in komen.

En waar vind je zo’n muziek dan? Hier:

Spotify Focus

Voor de populaire streaming service Spotify is het thema ‘focus’ effectief een genre in hun bibliotheek. Ideaal dus.

In dit genre zitten een tiental verschillende playlists in verscheidene stijlen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een andere stijl muziek te streamen tijdens het werken of studeren.

Spotify is beperkt gratis te gebruiken. Een premium upgrade biedt meer mogelijkheden. 

Je kunt de app gebruiken op je computer, maar ook op je mobiele toestel.

Brain FM

Brain FM is een hele goeie app voor je computer en je smartphone. De interface ziet er behoorlijk fijn uit.

In deze app heb je best veel keuze op gebied van deuntjes en genres.

De drie hoofd categorieën zijn focus, relax en sleep. Onder ieder van die categorieën kun je dan verder kiezen volgens je eigen voorkeur.

Ik zit momenteel in de gratis proefversie, maar dit kan wel eens een winner worden!

Brain FM - Concentratie muziek
Brain FM

Focus @ Will

Focus @ Will is ook een populaire service voor concentratie muziek. Er is geen gratis versie van deze app, maar de jaarlijkse bijdrage om van de muziek te kunnen genieten, ligt redelijk laag.

Focus @Will heeft verschillende kanalen waar je op kunt instemmen. Je kunt ook het tempo switchen.

Ook deze radio service heeft zowel een online platform als mobiele apps.

Focus @ Will
Focus @ Will

Digitally Imported

Digitally Imported biedt radiostations aan in allerlei verschillende elektronische genres. Bij deze bron moet je wel even op zoek gaan naar een station dat je ligt en waar weinig lyrics in voorkomen.

Ik gebruik vaak Melodic Progressive of Minimal Techno.

Digitally Imported heeft een gratis versie die geregeld onderbroken wordt voor reclame. Met de betalende versie kun je een betere geluidskwaliteit streamen en heb je geen last meer van reclame.

Dit muziekplatform heeft een web app, maar ook apps voor Android en iPhone.

FocusMusic

FocusMusic is een handige en snelle tool om overal concentratie muziek te kunnen beluisteren. In Focus Music heb je de keuze tussen 4 verschillende kanalen: electronic, downtempo, klassiek en geluiden van regen.

Je kunt het channel beluisteren via de website, maar je kunt ook de app downloaden op je smartphone. 

FocusMusic is gratis te gebruiken!

FocusMusic.fm
FocusMusic.fm

Zo gaan muziek en concentratie toch best goed samen!

Met de juiste muziek en golflengte kun je deze twee toch goed combineren. Je kunt er zelfs van uit gaan dat je beter presteert en langer geconcentreerd kunt werken met enkele van deze tools.

Ook al bieden een heleboel platformen hun focus genre aan, alleen Brain FM en Focus @ Will gebruiken het woord ‘wetenschappelijk’ op hun homepage.

De wetenschap ondersteunt dan ook het feit dat bepaalde muziek de juiste delen van je hersenen triggert, om daar effectief invloed op uit te oefenen.

Zo zie je maar!

Welke muziek helpt jou om je beter te concentreren?

Verder lezen!

Praat mee