20+ slimme digitale tools voor afstandswerken

20+ slimme digitale tools voor afstandswerken

Sommige van onze links zijn affiliatie links. Dat betekent dat wij mogelijk een kleine commissie verdienen wanneer jij iets koopt. Jij betaalt geen cent extra via een affiliatie link!

Ok! Je gaat dus afstandswerken! Ideaal! Want er bestaan tegenwoordig een heleboel fantastische digitale tools voor afstandswerken en die wil ik graag met jullie delen!

Werken van thuis is heel aangenaam, want je bent de hele tijd in je favoriete omgeving, tenzij je niet graag thuis bent… Maar dan ga je toch ergens in een koffiehuisje of in het park zitten.

Waar je ook zit om aan afstandswerken te doen, er zijn zonder twijfel een aantal dingen die je nodig hebt: een goed werkende computer, een internetconnectie en deze coole apps en tools die remote werken zo veel makkelijker maken!

Chatten met je team

Team chat tools zorgen er voor dat je maar 30 emails per dag aankrijgt in plaats van 200. Alsof je mailbox al niet vol genoeg zit!

Een chat app waar je hele team in groep of individueel met elkaar kan communiceren, is een makkelijke en snelle manier om efficiënt op de hoogte te blijven van projecten en taken.

Slack

Slack is zonder twijfel de populairste en meest gebruikte tool om met je team te chatten en gedachten uit te wisselen.

Deze tool is dan ook een solide oplossing voor allerlei types communicatie zoals leren vanop afstand, werken vanop afstand, klantenservice en support.

Bovendien integreert Slack ook met allerlei andere tools in dit lijstje. Zo kun je vanuit een Slack chat meteen een taak aanmaken in je projectmanagement tool!

WorkPlace by Facebook

WorkPlace is een concept van Facebook. Het social media platform moedigt bedrijven aan om gebruik te maken van hun chat en groep chat functies.

Met WorkPlace kun je chatten, bellen en video callen. Bovendien kun je voor je aparte teams of hele bedrijf ook een nieuwsfeed voorzien.

Deze tools is simpel en vertrouwd, zeker wanneer je al een Facebook profiel hebt. 

Cliq by ZoHo

Cliq is een tool van het softwarebedrijf ZoHo. Dit bedrijf heeft een hele suite aan interessante tools en Cliq is zeker niet minder interessant.

Van ver lijkt Cliq een beetje op Slack, maar van dichtbij blijken er toch enkele verschillen te zijn.

In Cliq kun je meerder chatvensters in 1 oogopslag zien en de tool heeft nog enkele andere leuke gadgets in aanbieding.

Zeker wanneer je team al andere tools van ZoHo gebruikt, is dit een interessante optie, want de tools passen in elkaar als een goed uitgedachte puzzel!

Cliq Team Chat
Cliq Team Chat

Video chatten en meetings organiseren

Waar we anders met zen allen in een meeting room samen zouden kruipen, kun je toch nog steeds heel makkelijk meetings organiseren via internet.

Met deze video meeting tools communiceer je overal makkelijk met je team.

Whereby

Whereby is een interessant platform voor video chat en video meetings

In deze video meetings kun je tot 50 deelnemers verzamelen. Je kunt dus al een aardige groep bij elkaar brengen voor een briefing of meeting.

Maar zeker voor one-on-one meetings en gesprekken is Whereby ook erg functioneel.

Je kunt in deze tool ook je scherm delen of een bepaald scherm dat je geopend hebt delen met andere personen in de meeting.

Google Hangouts

Hangouts is een standaard methode om meetings te organiseren vanop afstand. In België wordt Google Hangouts voorlopig niet heel vaak gebruikt, maar op internationaal gebied kun je wel een uitgenodigd worden voor een Google Hangout.

Deze tool is geïntegreerd met Slack en je kunt rechtstreeks vanuit een Slack chat een Hangout organiseren.

Iedereen die over een Google account beschikt, kan meteen van start gaan in Hangouts.

Microsoft Teams

Microsoft Teams is een gratis feature van Microsoft waarmee teams onbeperkt met elkaar kunnen chatten. Video chatten en het delen van je scherm zijn ook mogelijk, wat de toepassing ideaal maakt voor teams.

 Het wordt natuurlijk wel handiger wanneer je Teams kunt combineren met het uitwisselen van documenten en files. Teams zit dus ook gratis bij de Office 365 suite.

Project Management

Project management tools! Een interessant onderwerp! Want, hoewel alle tools dezelfde eindbestemming proberen te bereiken, zit er toch wel wat verschil op de verschillende platformen.

Sommige project management software is echt ontworpen voor bedrijven met duizenden werknemers, terwijl ik als freelancer dan weer liever iets kleinschaliger gebruik.

Over project management is alles nog lang niet gezegd en je mag hierover een uitgebreide gids verwachten!

Dit zijn alvast enkele van de de populairste en handigste tools voor project management vanop afstand.

Clickup

Zonder twijfel een favoriet! ClickUp is een handige tool die op alle platformen werkt. Deze app is gratis tot op zekere hoogte en mits wat creativiteit kun je deze app voor allerlei zaken gratis inschakelen.

Ze zeggen zelf niet voor niks: One app to replace them all!

Binnen ClickUp kan je workspaces, projecten, taken en subtaken aanmaken. Je kunt taken timen, teamleden toewijzen aan taken, kalenders opstellen, … 

Eigenlijk kun je gewoon super veel met ClickUp, of je nu een groot team hebt of je bent alleen.

Ik ben helemaal in love met deze app. Zeker testen dus!

ClickUp Projectmanagement
ClickUp Projectmanagement

Asana

Asana is een erg populair project management platform, dat gebruikt wordt door teams over de hele wereld. Maar ook als je alleen aan een project werkt, is Asana een goede oplossing.

Ook Asana is erg uitgebreid en makkelijk te personaliseren. Workflows, projecten, taken, subtaken, het kan allemaal in Asana.

TeamWork

TeamWork is, zoals de naam al aangeeft, ideaal voor teams. De tool is super uitgebreid en je kunt er behalve een project management oplossing ook meteen kiezen voor een klanten support desk en CRM oplossingen.

Als freelancer is deze tool misschien minder geschikt, maar het is een perfecte tool voor teams die van thuis uit werken.

Productiviteit verhogen

Je productiviteit verhogen bij thuiswerk vereist vooral een persoonlijke mentale inspanning. Want eigenlijk moet je gewoon beginnen en door werken. Tada! Productiviteit!

Maar toch zijn er wel enkele tools die je hierbij kunnen helpen! Je kunt trouwens ook naar concentratiemuziek luisteren om beter te presteren!

OneNote

Als voormalig EverNote fan, ben ik momenteel overgeschakeld op OneNote. Beide apps dienen om aantekeningen of notities te maken en er werken allebei super goed!

Je kunt de apps ook gebruiken voor to-do lijstjes. Ik gebruik het voornamelijk voor notities, maar de mogelijkheden met deze apps zijn eindeloos.

Ze worden zelfs nog beter wanneer je verborgen tips en tricks vindt om de apps nog beter voor je te laten werken!

Pomodoro timer

Tools als de Pomodoro timer hebben al vele thuiswerkers met uitstelgedrag geholpen! 

De gebruikte techniek bij Pomodoro bestaat uit het verdelen van je taken in hapklare brokken van20 minuten. Door een timer te gebruiken, ga je (hopelijk) snel en gemotiveerd aan de slag om die taak binnen de 20 minuten af te ronden. 

Freedom

Freedom is een super interessante app voor thuiswerkers die moeite hebben om zich te concentreren

Met Freedom blokkeer je afleiding op je computer en je GSM voor een tijd die je zelf instelt. De app kan helemaal gepersonaliseerd worden naar je eigen wensen. Je kunt dus zelf bepalen welke afleidingen je blokkeert en welke niet.

In deze categorie heb je een heleboel mogelijkheden. Deze apps zorgen er voor dat je je niet op gevaarlijk of verleidelijk terrein begeeft.

Freedom app
Freedom app

Lees meer tips om je productiviteit te verhogen bij thuiswerk!

Gezamenlijke opslagruimte

Een opslagruimte waar iedereen van thuis uit makkelijk aan kan: een essentiële tool voor ieder bedrijf, met of zonder remote werkers!

Met deze tools bewaar je makkelijk documenten, files, PDF’s en andere files. Bovendien deel je ze ook makkelijk met je teamleden.

Google Drive

Google Drive is misschien wel één van de best gekende cloud storage platformen. Je krijgt er als Google gebruiker 15 GB gratis opslagruimte, maar upgraden is niet heel duur.

Een leuke extra is dat je albums kunt delen met bepaalde personen of met je hele team.

Maak je ook gebruik van Google Docs, Sheets of een andere tool, dan kun je ook gebruik maken van de handige real time collaboratie functies.

One Drive

OneDrive is een soortgelijk cloud storage platform. Deze tool wordt vooral interessant wanneer je ook gebruik maakt van de andere producten van MicroSoft, want dan gaat alles ineens perfect samenwerken!

Wanneer je een Microsoft 360 abonnement neemt, krijg je er bovendien 2TB gratis opslagruimte bovenop.

DropBox

Ook DropBox is een cloud storage tool die tijdens het voorbije decennium alle andere cloud storage platformen voorbij stak op gebied van populariteit.

Ook in DropBox heb je de mogelijkheid om meteen binnen het platform documenten en dergelijke op te stellen.

Development

Ik ben zelf geen developer en kan op gebied van development telwerken weinig advies geven. Maar deze tools zijn alvast de favorieten onder developers wereldwijd!

CodePen

In een development team bezig met het schrijven van software of website code? CodePen is een tool waarmee je HTML, CSS en JS kan schrijven en meteen delen met je team leden

Geef feedback, krijg feedback en zie je wijzigingen meteen real time verschijnen.

CodePen
CodePen

Github

Github is een ideaal platform om je code online te stockeren. Je kunt jouw snippets of applicaties delen met andere internetgebruikers.

Veel bedrijven maken gebruik van Github om er hun bedrijfs wiki te hosten.

Design

Thuis ontwerpjes maken om op social media te delen of moet je een rapport opstellen over je project

Canva

Canva is een online design tool waarmee je makkelijk leuke designs maakt. Zowel designs voor social media, als rapporten, facturen, affiches, …. Alle types design elementen zijn terug te vinden in het Canva platform.

Je kunt bovendien je designs delen met collega’s.

Concentratie tunes

Te veel impulsen van buitenaf? Zonder jezelf af met de perfecte tunes om je beter te concentreren

Op deze platformen vind je concentratiemuziek die je helpt om je gedachten bij de zaak te houden!

Brain fm

Brain fm is een digitale radio service, gebaseerd op wetenschap!

Je kunt er kiezen uit enkele verschillende mogelijkheden, zoals focus, relax of slapen. Daarnaast kies je ook nog uit het type concentratie muziek dat je liefst hoort.

De muziek die je te horen krijgt, is geoptimaliseerd om je hersenen beter te laten functioneren.  

Brain FM
Brain FM

Digitally Imported

Digitally Imported is één van mijn favorieten wanneer ik op zoek ga naar muziek om mezelf te kunnen concentreren

Je hebt er de keuze uit verschillende kanalen, waarvan een groot deel wel muziek mét lyrics is. Melodic Progressive is een upbeat kanaal met weinig lyrics.

Bijleren van thuis uit

De tijd die je bespaart omdat je niet meer in de file staat, kun je gebruiken om een nieuwe skill te leren! Of je leert een nieuwe skill om nog meer van thuis uit te kunnen doen!

Deze platformen zijn ideaal om van thuis uit bij te leren.

SkillShare

Op het Skillshare platform vind je ongecrediteerde cursussen waarmee je allerlei nieuwe skills kunt leren. De onderwerpen variëren van tekenen en origami tot marketing en code schrijven. Je vindt er letterlijk alles!

Skillshare werkt via een abonnement.

Udemy

Udemy is een online leerplatform dat we zelf vaak gebruiken. Ook hier vind je cursussen over allerlei onderwerpen. Op basis van het rating systeem kun je snel zien of een cursus de moeite waard is.

Ook hier krijg je geen diploma of creditatie. Deze platformen dienen enkel om een skill bij te leren, officiële beloning. 

Google cursussen

De Google Digital Garage en de Google skillshop zitten boordevol interessante digitale cursussen.

Een aantal van de cursussen hebben een effectief eindexamen en je krijgt dan ook een certificaat wanneer je slaagt.

Er bestaan enkele Google certificaten waar enorm veel vraag naar is op de arbeidsmarkt. Deze certificaten stellen je vaak ook in de mogelijkheid om aan afstandswerken te doen.

Conclusie – Digitale tools voor afstandswerken

Met deze tools kom je al een heel eind verder wanneer je van thuis gaat werken.

The Magic Bean Factory is een voorstander van afstandswerken en ik heb dan ook een eindeloze interesse in tools om dit proces te vergemakkelijken. Ik ben contant op zoek naar nieuwe tools en integratie om wereldwijd werken mogelijk te maken.

Hou dus zeker je ogen op deze website als je ook interesse hebt in power tools, remote werken, digitale marketing en slimme digitale tools voor afstandswerken!

Verder lezen!

Praat mee