10 essentiële WordPress plugins die je moet hebben in 2020

essentiële WordPress plugins

Sommige van onze links zijn affiliatie links. Dat betekent dat wij mogelijk een kleine commissie verdienen wanneer jij iets koopt. Jij betaalt geen cent extra via een affiliatie link!

Een nieuwe WordPress installatie of een plugin update in 2020. Het blijft een interessante vraag: wat zijn nu de echt essentiële WordPress plugins die ik zeker moet installeren?

In de WordPress repository vind je maar liefst 37.400 verschillende plugins. Tegen de tijd dat jij dit artikel leest, zijn er waarschijnlijk een paar honderd bijgekomen. Geen wonder dat we ons soms vragen stellen zoals: welke WordPress plugins heb ik eigenlijk echt nodig?

Zelf hebben we al een aantal drassige poeltjes doorzwommen als het over plugins ging. Je kunt dan ook zonder veel moeite je hele WordPress installatie ver****en door de installatie van een onveilige plugin.

Oppassen geblazen dus!

Een plugin installeren op je WordPress website duurt minder dan 1 minuut. De rommel opruimen kan dagen in beslag nemen. 

Om je te helpen bij het selecteren van goede en veilige WordPress plugins sommen we hier alvast enkele onmisbare plugins op:

10 essentiële plugins die je gewoon moet hebben in 2020!

Er zitten ook enkele plugins bij waarmee je jouw globale SEO kunt verbeteren!

MonsterInsights

Wanneer je een website bouwt, wil je toch uiteindelijk ook kunnen zien hoeveel verkeer die krijgt. Logisch!

MonsterInsights is dé beste manier om je Google Analytics account te verbinden met je WordPress website.

Wil je analytics kunnen zien, dan moet je jouw analytics tracking code verwerken in je site. Daarna moet je naar het Google Analytics platform om een overzicht van je verkeer te zien.

De MonsterInsights plugin maakt daar handig korte metten mee.

Je installeert de plug in en doorloopt de setup van de plugin. Tijdens die setup connecteer je automatisch je Google account met je website… moeiteloos en eenvoudig!

MonsterInsights heeft een gratis versie waar je alvast een heel eind mee op weg kunt. Wil je later meer functionaliteiten en meer verkeersanalyses kunnen zien, dan moet je upgraden naar de Premium plug in.

WP Rocket

Die WP installatie moet ook snel laden en vlot werken natuurlijk.

Je hebt sowieso een goede caching plugin nodig als je wil dat jouw website voldoet aan de snelheidsnormen van deze eeuw.

WP Rocket is één van de beste caching plug ins beschikbaar op de markt. Dat wordt dan ook bevestigd door de 1 miljoen website eigenaars die de plugin gebruiken. 

Bovendien doet de plugin nog wel wat meer dan alleen maar je site cachen.

Deze premium plugin zorgt ook voor de minificatie van je bestanden en een heleboel andere acties waar je anders verschillende andere plugins voor nodig hebt.

WP Rocket is een tool die je moet betalen. Toch is het een goede investering van je geld, omdat je anders meerdere plugins moet installeren, die wel eens met elkaar overhoop willen liggen. Ja, spijtig genoeg spreek ik uit ervaring.

Ze hebben trouwens ook een erg goede support desk.

Elementor

Elementor is mijn favoriete page builder voor WordPress. Met deze plugin kun je je dure premium thema de deur uit gooien, want die heb je niet meer nodig. 

We schreven al een review over Elementor op deze website, dus als je graag wat meer wil weten over deze essentiële WP plugin, dan kan je de Elementor review hier lezen.

Elementor heeft een gratis versie beschikbaar, maar die vind ik zelf wat gelimiteerd. Voor onze websites kocht ik het Expert Pack zodat ik Elementor Pro ongelimiteerd kan gebruiken op meer websites dan ik dit jaar kan maken!

ShortPixel

ShortPixel is nog zo’n must-have plugin in 2020.

Afbeeldingen zijn vaak de grootste data slokop op iedere website. Ze zijn vaak groot en ze vertragen je website

ShortPixel comprimeert je afbeeldingen wanneer je ze upload op je website, wat er voor zorgt dat jouw site een pak sneller laadt.

Er zijn nog wel enkele methoden waarmee jij zelf ook je afbeeldingen kan optimaliseren en zo dus je website kan versnellen.

ShortPixel is een essentieel deel van dat proces.

LinkWhisper

LinkWhisper is dat type plugin waarvan ik echt geen idee had dat ik het nodig had! Dat is dan tot ik me wat verder verdiepte in SEO en rankings.

LinkWhisper is een premium plugin die je het leven een heel stuk makkelijker kan maken. Deze tool neemt de stress weg uit je interne linkstructuur en doet de zware klus bijna automatisch in jouw plaats!

Lees zeker eerst even waarom interne links zo belangrijk zijn en neem dan een kijkje op de site van LinkWhisper.

RankMath

RankMath biedt een alternatief voor de immens populaire Yoast plugin (die ik zelf eerst ook had).

Om één of andere reden die ik hier niet ga vermelden, ging ik op zoek naar een Yoast alternatief en ik heb nooit meer omgekeken.

RankMath is met voorsprong dé beste SEO plugin voor WordPress en hij is helemaal gratis!

Deze plugin laat je toe om je SEO titel en meta beschrijving in te vullen. RankMath noemt zichzelf niet voor niks het Zwitsers zakmes van SEO optimalisatie, want ze doen een heleboel goede dingen voor je website.

Behalve de complete SEO checklist en optimalisatie, kun je met deze plugin ook meteen je sitemap doorsturen naar zoekmachines, redirections uitvoeren en je Search Console koppelen.

WP Cerber Security

WP Cerber Security is, zoals de naam al doet vermoeden, een beveiligingsplugin voor je website.

De plugin kan zo gedownload worden in de WordPress repository, maar ze hebben ook een premium versie. Ik heb altijd met de gratis versie gewerkt en die voldoet perfect aan de voorwaarden.

WP Cerber beveiligt je website tegen malware, aanvallen van hackers en spam. Het is ook erg makkelijk om alle instellingen zelf op punt te stellen.

Grow by MediaVine

Klaar om die nieuwe pagina’s, blog berichten en andere content te delen op social media? Grow by MediaVine is de ideale oplossing om makkelijk deel knoppen toe te voegen waar jij ze hebben wil.

Je kunt met Grow je deel knoppen helemaal stylen en tweaken tot ze perfect in jouw design passen.

Deze WP plugin is vrij verkrijgbaar en die versie is zeker voldoende om te starten. Wil je later toch meer functionaliteit en tweaking opties, dan kun je makkelijk upgraden naar de premium versie.

Broken link checker

Broken Link Checker is een broodnodige plugin om jouw website netjes en opgeruimd te houden. We bouwen interne links en linken regelmatig wel eens naar een andere website. Soms verandert er wat of stoppen websites gewoonweg met werken… en dan zit jij met een broken link.

En laat dat nu net iets zijn waar zoekmachines niet blij van worden.

Als jij veel broken links op je website hebt, zien zoekmachines dat als een teken dat jouw website slecht onderhouden wordt.

Dat is natuurlijk niet zo, want wie gaat er nu iedere dag alle links op de website controleren? (Spoiler: niemand!)

Want Broken Link Checker doet dat voor jou.

Akismet

Het laatste item in ons lijstje met essentiële tools is er eentje die standaard in je WP installatie zit. En je mag die dan ook braafjes laten staan.

Akismet beschermt jouw WordPress website namelijk tegen spam commentaren. En dat doet Akismet dan ook bijzonder goed.

Laat iemand een commentaar achter op een blogbericht die in een onleesbare taal geschreven is, of die spam links bevat, dan gaat Akismet die reactie in een aparte map bewaren: de spam map!

Je kan regelmatig een doorheen de spam reacties bladeren om te kijken of er misschien toch een nuttige reactie tussen zit. Maar meestal heeft Akismet het bij het rechte eind en bevatten de reacties geen nuttige informatie.

10 essentiële WordPress plugins in 2020

Dit artikel lijkt heel erg op een lijst van mijn favoriete WordPress plugins die ik zelf gebruik. Zo had ik het blogbericht dus ook wel kunnen noemen.

En toegegeven, meer plugins heb je eigenlijk niet direct nodig, tenzij je bijzondere dingen wil gaan doen waar extra plugins voor vereist zijn.

Zo hebben we op de meeste websites ook een plug in die een inhoudstafel toont in onze blogberichten. Daar gebruiken we LuckyWP Table of Contents voor: een praktische inhoudstafel tool die perfect samenwerkt met Elementor.

En we gebruiken ook een plugin om tabellen te tonen in onze artikels.

Op het gebied van tabellen ben ik nog in testfase en twijfel ik tussen 2 hele goede plug ins. Daar volgt nog wel een artikeltje over later!

Ik ben heel benieuwd naar jouw favoriete WordPress plugins. En natuurlijk wil ik ook weten welke plugins jij zelf ervaart als essentieel in 2020.

Verder lezen!

Praat mee