Complete grammatica en spellingscontrole Engels

Complete grammatica en spellingscontrole Engels

Sommige van onze links zijn affiliatie links. Dat betekent dat wij mogelijk een kleine commissie verdienen wanneer jij iets koopt. Jij betaalt geen cent extra via een affiliatie link!

Schrijf je regelmatig een tekst in het Engels voor je opleiding, blog of werkgever? Dan twijfel je gegarandeerd wel een keer over de juiste schrijfwijze of Engelse grammatica. Een spellingscontrole voor je Engelse tekst is zeker niet overbodig.

Zelf schrijven we al jaren Engelse teksten voor onze reisblog, maar ik durf zeker toe te geven dat daar regelmatig gekke foutjes in voorkomen. Momenteel gebruiken we een geweldig goede tool om onze Engelstalige teksten te verbeteren en ik ben erg tevreden over deze aanwinst.

Spelling is slechts één klein onderdeel van taal. Iemand die Engels als moedertaal heeft, trekt waarschijnlijk grote ogen bij het lezen van sommige teksten die niet door een ‘native English’ geschreven is.

Naast je spelling zijn dit nog enkele aspecten die van belang zijn wanneer jij een Engelse tekst schrijft (en indient bij je leraar of baas)

 • Spellingscontrole Engels
 • Grammaticacontrole
 • Correcte Engelse schrijfstijl
 • Te vaak gebruikte woorden controleren
 • Leesbaarheid en moeilijkheidsgraad
 • Te lange zinnen
 • Rare woordcombinaties
 • … Noem maar op!

Zoals je ziet, is het niet alleen belangrijk dat er geen effectieve fouten in je Engelse teksten staan. Je wil ook dat de tekst vlot leesbaar is en echt lijkt alsof Engels gewoon jouw moedertaal is.

En dat kan dus!

Globale document score - Pro Writing Aid

Onze nieuwe beste vriend: Pro Writing Aid

Pro Writing Aid is een krachtige power tool die je rustig gratis kunt uitproberen om jezelf verder te overtuigen van de voordelen! Ik vertel je in dit artikel alvast even over de verschillende features en voordelen van dit softwarepakket!

Hoe werkt Pro Writing Aid

Pro Writing Aid beschikt over een web editor waar je je tekst in kunt plakken om een grammaticacontrole en spellingscontrole Engels en een hele resem andere controles uit te voeren. Open de web editor en plak je tekst in het werkveld om de suggesties en verbeteringen te zien.

Betalende klanten kunnen de Engelse spelling check en grammar check ook meteen in hun eigen schrijfprogramma zien. Pro Writing Aid heeft een nuttige extensie voor veel voorkomende software pakketten, zoals Office, Outlook, Google Docs en Scrivener. Maar je kunt ook de Chrome extensie installeren voor een controle binnen de browser.

Spelling check engels

20 zinvolle rapporten om je Engelse spelling en grammatica te verbeteren

ProWritingAid helpt je om je Engelse grammatica, spelling en schrijfstijl te optimaliseren. Je leert ook effectief bij terwijl je de verbeteringen doorvoert, want de software verbetert je fouten niet alleen, je krijgt ook een duidelijke uitleg over het hoe en waarom. En dat helpt je natuurlijk een heel eind op weg om zelf een beter Engels schrijver te worden.

Engelse schrijfstijl verbeteren

Het rapport over schrijfstijl geeft je suggesties gebaseerd op de tekst die je al hebt geschreven. In deze controle krijg je verbeteringen aangeboden over verschillende items die je schrijfstijl verbeteren:

 • verbeteringen voor de leesbaarheid
 • passieve werkwoorden
 • verborgen werkwoorden
 • foutief gebruik van bijwoorden
 • zinnen die met dezelfde woorden beginnen

De suggesties die het schrijfstijl rapport je voorstelt, zijn dezelfde als die gebruikt worden door professionele Engels-schrijvende copywriters worden gebruikt. Met deze aanpassingen zal je tekst meteen een heel stuk beter en correcter zijn.

Engelse schrijfstijl verbeteren

Rapport voor Engelse grammatica

Door gebruik te maken van slimme algoritmes, kan de ProWritingAid software je tekst ontleden en eventueel verkeerd gebruik van woorden aangeven. Zeker als Nederlandstalig schrijver bestaat de kans dat je 2 woorden, die erg op elkaar gelijken, door elkaar haalt tijdens het gebruik.

De grammatica controle ontdekt wanneer je een woord in de verkeerde context gebruikt en geeft je een suggestie om het te vervangen.

Ook de standaard grammatica controle, zoals tekstbewerkers die uitvoeren, komt naar voren in deze check.

Rapport engelse grammatica in Pro Writing Aid

Woorden die je te vaak gebruikt

We maken allemaal gebruik van stopwoordjes. Ze komen vanzelf en je merkt zelf haast niet dat je ze echt te vaak gebruikt. Met deze controle hoef je je schrijf-flow niet te onderbreken om op zoek te gaan naar deze stopwoorden, want dat kan je wel eens een writer’s block opleveren. Je schrijft ze gewoon en laat de controle aan de verbeter tool over.

ProWritingAid zal je de locatie aantonen waar je het woord gebruikt. Daarna krijg je eventueel een voorstel voor het gebruik van een alternatief woord. Meestal kun je het woord gewoon helemaal weglaten zonder af te doen aan je tekst.

Woorden te vaak gebruikt - Engelse spelling en grammatica

Cliché’s en overtollige woorden

Wanneer we als Nederlands schrijver een Engelse tekst schrijven, gebruiken we wel eens overtollige woorden of cliché’s. Ook Engelse schrijvers doen dat, dus je hoeft je er alvast niet slecht over te voelen!

Heb jij het in je tekst over witte sneeuw, dan zal de tool je daarop wijzen en je de kans geven om je tekst te verbeteren.

Plakkerige zinnen

Plakkerige zinnen zijn zinnen waarin je niet helemaal to-the-point komt. Het zijn overtollige zinnen die de aandacht van de lezer te lang vasthouden voordat je tot de essentie van je verhaal komt. Ze moeten ofwel herschreven worden, ofwel verwijderd worden.

Je krijgt ook een Glue Index te zien. In een optimale tekst is de Glue Index maximum 40%.

Plakkerige zinnen hinderen het lezen - Pro Writing Aid

Leesbaarheid

Leesbaarheid en een goede schrijfstijl hebben niks te maken met het gebruik van moeilijke woorden. De Flesch Reading Ease Score is een score waarop je tekst beoordeeld word om de leesbaarheid te bepalen. Zinnen die moeilijk zijn om te begrijpen, worden afgerekend. Je krijgt suggesties om de zin aan te passen zodat je tekst makkelijker wordt om te lezen.

Leesbaarheid - Flesch Reading Ease Score - Pro Writing Aid

Herhalingen

Gebruik je in iedere zin: “You can”, dan krijg je al snel een tekst die onaangenaam is om te lezen. Een overdaad aan herhalingen moet aangepast worden zodat er wat meer diversiteit in de tekst zit.

Het overzicht met herhalingen geeft je een lijstje met zinsconstructies die je vaak gebruikt. Zo zie je het aantal keren dat je een woordcombinatie gebruikt. Pro Writing Aid geeft je informatie over combinaties van 1 tot 5 woorden.

Herhalingen - Pro Writing Aid

De lengte van je zinnen

Te veel lange zinnen zorgen er voor dat je tekst saai wordt. Allemaal korte zinnen brengen dan weer weinig inhoud bij. De beste combinatie is een afwisseling van lange, vloeiende zinnen en korte slagzinnen.

De tool om je tekstlengte in beeld te brengen toont je exact hoe lang je zinnen zijn.

Je krijgt een overzicht van de gemiddelde zinlengte. De tool vertelt je ook meteen of je zinnen hebt die echt té lang zijn. En als kers op de taart: het onderste visuele overzicht geeft je een duidelijk beeld van lange en korte zinnen in de flow van je complete tekst.

Lengte van Engelse zinnen controleren - Pro Writing Aid

Overvloed aan voornaamwoorden

Wanneer je een verhaal vertelt, bestaat de kans dat je het te vaak over jou, mij, hem of haar hebt. Voornaamwoorden zijn essentieel, maar wanneer ze in overdaad gebruikt worden, geeft dat je tekst een infantiel kantje.

Het percentage aan voornaamwoorden zit idealiter tussen de 4 en 15%. Schrijf je een tekst die helemaal niet over personen gaat, dan kan het percentage lager liggen. Het is vooral interessant dat je niet over die 15% gaat om je tekst interessant te houden.

Koppelwoorden

Het gebruik van koppelwoorden zorgt voor interessante zinsconstructies. Het percentage aan koppelwoorden moet hoger zijn dan 25%.

Ik merk bij mezelf dat sommige teksten hier echt problematisch zijn.

Sinds enige tijd let ik echt op het gebruik van koppelwoorden en ondertussen ligt dat percentage in de Engelse teksten die ik schrijf op een beter niveau.

Consistentie in je taalgebruik

Consistentie heeft verschillende vormen. Zo gaat het bijvoorbeeld over de effectieve taal die je schrijft.

Voor ons is Engels vaak gewoon Engels, maar is zijn toch behoorlijk wat verschillen tussen Engels in het Verenigd Koninkrijk, in de Verenigde Staten en andere versies van de Engelse taal. De consistency checker controleert of je hele tekst in dezelfde taal geschreven is.

Ook het gebruik van hoofdletters en leestekens kan inconsistent zijn. ProWritingAid analyseert je tekst, op zoek naar oneffenheden!

Consistentie - Pro Writing Aid

Ritme en flow voor je Engelse teksten

Iedere tekst heeft een ritme en flow. Sommige delen van je tekst hebben als doel om je lezer in suspense te houden. Andere stukken zijn dan weer bedoeld om een versnelling in de tekst te brengen. Het Pacing rapport geeft je inzicht in de flow van je tekst. Pro Writing Aid raadt aan om het percentage aan vertragende zinnen laag te houden.

Dialoog optimaliseren

Zelf schrijf ik weinig dialoog in mijn content, maar wanneer je bijvoorbeeld een boek of kortverhaal schrijft, maak je regelmatig gebruik van dialoog. Het dialoog rapport geeft je informatie over de woorden die je gebruikt om een dialoog aan te geven. De regel die Pro Writing Aid voorschrijft, duwt je in de richting van dialogen zonder te veel tag-woorden. Je dialoog zelf moet aangeven wanneer iemand roept en dat zou niet moeten gebeuren door een toevoeging: “roept ze”.

De auteurs onder ons hebben hier vermoedelijk meer ervaring mee dan ik!

Thesaurus voor afwisselend woordgebruik

De thesaurus is in vele gevallen een geschenk. Het is een Engelse controle die ik graag tot het laatste bewaar, wanneer mijn tekst al behoorlijk goed in orde is. De thesaurus bekijkt je tekst en haalt alle types woorden er apart uit. Daarna kun je exact zien welke woorden je gebruikt hebt en hoe vaak.

Vind je zelf ook dat een bepaald woord te vaak gebruikt wordt of niet helemaal correct uitdrukt wat je ermee wil zeggen? De thesaurus komt je redden met alternatieve woorden uit het woordenboek.

Engelse thesaurus in Pro Writing Aid

Zegswijze en abstracte woorden

Het diction rapport brengt je op de hoogte van complexe zinsconstructies. We gebruiken vaak te veel woorden om weinig te zeggen omdat we vinden dat dat beter klinkt, cooler klinkt of slimmer overkomt. Toch blijft het gezegde waar: less is more. Pro Writing Aid helpt je om overdreven of nutteloze constructies te vinden en verbeteren.

zegswijze en gebruik van abstracte woorden - Pro Writing Aid

Alliteratie

Alliteratie is een positief rapport. Het gebruik van alliteratie in je tekst zorgt ervoor dat de tekst een fijn ritme krijgt en het leest bovendien ook leuk om geregeld een alliteratie tegen te komen.

Breng muziek in je tekst en zorg voor een aangename flow door een aantal alliteraties toe te voegen in je tekst.

De alliteratie analyse geeft je informatie over de aanwezigheid of het tekort aan dit type extraatjes.

Alliteratie - Pro Writing Aid

Verbeteren van homoniemen

Homoniemen zijn woorden die hetzelfde klinken, maar niet hetzelfde betekenen. Een vaak voorkomende en welbekende fout die we maken met homoniemen is het verwisselen van ‘their’ en ‘they’re’.

De homoniemen checkup geeft je een overzicht van woorden die je misschien verkeerd zou kunnen gebruiken. Spijtig genoeg geeft de tool niet meteen de woorden aan die effectief fout zijn. Je moet dus nog wel manueel doorheen de lijst scrollen om te kijken of jouw woordkeuze correct is.

Je kunt in deze tool ook meteen gebruik maken van de thesaurus om alternatieve woorden te vinden.

Homoniemen in Pro Writing Aid

Acroniemen

Acroniemen zijn afkortingen of letterwoorden. Pro Writing Aid zoekt alle acroniemen in je tekst en de varianten die je gebruikt. Zo ontdek je erg snel of er een verkeerde schrijfwijze van het acroniem aanwezig is in je tekst. De tool controleert ook of je overal dezelfde schrijfwijze gebruikt op gebied van hoofdletters en punctuatie.

Je eigen huisstijl

In de ‘huisstijl’ tab krijg je de mogelijkheid om veel gebruikte woorden of typische dingetjes in je eigen schrijfstijl aan te geven. Dit kan bijvoorbeeld de schrijfwijze van een naam of je bedrijfsnaam zijn. De tool controleert of je overal de juiste schrijfwijze gebruikt en gaat het woord ook herkennen als correct wanneer je het goed gebruikt.

Plagiaat

Plagiaat is een erg interessante tool voor bijvoorbeeld leerkrachten, maar ook voor schrijvers zelf. Het laatste wat je wil, is bewust of onbewust tekst kopiëren van andere schrijvers. De plagiaat controle gaat na of jij geen plagiaat pleegt in je tekst. Deze tool wordt erg vaak gebruikt door leraren die willen controleren of hun studenten de Engelse tekst wel zelf geschreven hebben.

De plagiaat tool is niet gratis en je moet krediet aankopen bij Pro Writing Aid om de tool te kunnen gebruiken.

De voordelen van Pro Writing Aid

Zelf vind ik dat deze tool enorm veel voordelen biedt voor schrijvers die een spellingscontrole Engels willen uitvoeren op hun tekst. De tool gaat veel verder dan een simpele spellingscontrole en haalt jouw tekst doorheen een ruime en gedetailleerde controle op spelling, grammatica en andere schrijfproblemen. Dit zijn de belangrijkste voordelen van Pro Writing Aid.

Leer bij terwijl je schrijft

Al de features waarmee Pro Writing Aid je schrijfstijl controleert, zijn in principe dingen die je ook manueel zou kunnen doen. Maar wanneer je je bedenkt hoe lang je daar over zou doen, word je misschien een beetje gedemotiveerd. Bovendien geeft de tool handige tips om bij te leren over de foutjes die je maakt.

Ik ben zelf erg tevreden van de tool en ik kan niet anders dan toegeven dat deze grammatica en spellingscontrole voor de Engelse taal mijn teksten 10 keer beter maakt.

Super veel verschillende rapporten

Naast de gewone grammatica en spelling check Engels, controleert Pro Writing Aid je schrijfsels op een dozijn andere dingen waar je zelf nog niet aan had gedacht.

Veel gratis mogelijkheden

Pro Writing Aid laat je toe om een heleboel controles gratis uit te voeren. Eigenlijk kun je alles gratis doen en de upgrade naar het Pro plan is er eentje die je leven vergemakkelijkt, maar je hebt het zeker niet per se nodig. Lees meer over het verschil tussen de gratis en betalende account hieronder!

Schrijf zelf professionele Engelse teksten

Professionele tekst zonder zweten!

Met deze makkelijke en vlotte tool verkrijg je een professionele en foutloze Engelse tekst. Waar je misschien begon met een twijfelachtige Engelse tekst, eindig je met een mooie, professionele en duidelijke Engelse tekst waar je je niet voor hoeft te schamen.

Moet je Engels schrijven voor school of voor een schrijfopdracht voor een klant in je digital nomad job? Met deze tool lever je kwalitatieve teksten af waar niemand je kan betrappen op fouten.

Vind mooiere woorden

Soms schiet je woordenschat in het Engels tekort en merk je dat je 5 keer hetzelfde woord gebruikt. Alles lijkt opeens ‘beautiful’ te zijn. De thesaurus in Pro Writing Aid helpt je om nieuwe woorden te ontdekken en gebruiken.

Let wel op dat je deze functie niet te ver doordrijft, zoals Joey dat doet in Friends!

Integraties met verschillende tools

Pro Writing Aid is ontworpen om naadloos samen te werken met de tools en schrijfprogramma’s die je al gebruikt. Deze optie is alleen beschikbaar in de betalende versie, maar komt toch goed van pas. Wil je het gratis account blijven gebruiken, dan kun je nog steeds alle tools gebruiken.

Gratis vs betalend ProWritingAid account

Zelf ben ik onder de indruk van de brede waaier aan tools die Pro Writing Aid gratis aanbiedt. Het geeft je de kans om de tool uitgebreid te testen voordat je overgaat tot een aankoop. Veel gebruikers blijven zelfs voor altijd met de gratis tool werken, gewoon omdat die het goed doet!

Pro Writing Aid gratis gebruiken

De gratis versie van Pro Writing Aid is super compleet en eigenlijk heb je niet meer nodig dan dit, zeker niet voor occasioneel gebruik. Met de gratis versie kun je enkel werken in de web editor, dus voor een heleboel schrijvers zal de betalende versie veel voordelen bieden ten opzichte van de gratis versie.

Pro Writing Aid Pro

De betalende versie is beschikbaar in 3 varianten. Je kunt per maand betalen, per jaar, of je kiest meteen voor levenslang gebruik. Naar mijn mening is de levenslange versie het meest voordelig, want de maandelijkse en jaarlijkse betalingen lopen al snel op!

 • Pro Writing Aid voor 1 maand: 20€
 • Pro Writing Aid voor 1 jaar: 79€
 • Pro Writing Aid levenslang: 299€

Verschil tussen de gratis en betalende versie

Het grootste verschil tussen de gratis en betalende account zit in de integraties. Die integraties zijn interessant voor schrijvers, want daarmee kun je binnen je favoriete schrijfprogramma blijven werken.

Pro Writing Aid integreert vlekkeloos met de volgende software:

De Scrivener integratie is er duidelijk eentje die gericht is op schrijvers die behoorlijk wat woorden op papier willen zetten!

Conclusie: grammatica en spellingscontrole Engels

Er bestaat geen twijfel over: ik ben een grote fan van deze software en gebruik Pro Writing Aid minstens één keer per week. Moet jij ook regelmatig teksten schrijven in het Engels, maar twijfel je aan de juiste zinsconstructies, schrijfwijze, grammatica of spelling? Dan is Pro Writing Aid een tool die je zeker eens moet uitproberen. Geen zorgen: het is gratis!

Verder lezen!

Praat mee