Een gratis website maken – Alles wat je moet weten

Een gratis website maken - Alles wat je moet weten

Sommige van onze links zijn affiliatie links. Dat betekent dat wij mogelijk een kleine commissie verdienen wanneer jij iets koopt. Jij betaalt geen cent extra via een affiliatie link!

We horen steeds vaker de vraag in onze omgeving:

“Een gratis website maken, hoe doe je dat?”

Het antwoord is steevast:

“Zelf een gratis website bouwen, is super eenvoudig. Er hangen wel enkele beperkingen aan vast!” Die lees je in dit artikel ook!

We leggen uit hoe je zo’n website opstart en welke platformen er bestaan om dit te realiseren. Daarna geven we je ook even de voordelen en nadelen van een gratis website mee en enkele alternatieven om een goedkope website te maken!

So! Let’s dive in!

Een gratis website opstarten is eigenlijk helemaal niet moeilijk. De platformen die deze optie gratis aanbieden, werken veelal met een eenvoudige drag-and-drop website maker.

Je maakt simpelweg een account aan bij één van de providers die we hieronder opsommen.

Gratis platformen voor een website

Er bestaan verschillende platformen waar je een gratis website kunt maken. Vaak kun je er ook kiezen om je plan te upgraden wanneer je later toch meer functionaliteiten nodig hebt.

Dit zijn de beste 4 platformen om zelf een gratis website te maken.

Wix website maken

Wix is één van de bekendste en belangrijkste gratis platformen waar je zelf je website kunt designen en lanceren. Miljoenen mensen gingen je al voor en bouwden hun website op het Wix platform.

Een Wix website maken is bovendien helemaal niet moeilijk. 

Op dit platform doorloop je gewoon de verschillende stappen die je op een bordje worden voorgeschoteld. Daarna kies je een thema en begint met het inrichten van je online webspace.

Bij Wix krijg je in het gratis plan geen eigen domein naam. Je krijgt een URL die er zo uit ziet:

username.wixsite.com/siteaddress

Bovendien staat er een smalle banner aan de onderzijde van je website die duidelijk aangeeft dat je een gratis site van Wix hebt. Er verschijnen ook andere advertenties op je website.

Naast het gratis plan, kun je bij Wix ook kiezen voor een betalend plan waarbij je jouw eigen domein kunt linken aan je website. De Premium abonnementen bij Wix starten vanaf 4,5€ per maand.

Gratis Wix website maken

WordPress dot com website maken

WordPress is een interessant platform dat we zelf ook gebruiken.

Het is wel belangrijk om het verschil tussen WordPress dot com en WordPress dot org te kennen, want eigenlijk zijn het 2 totaal verschillende platformen.

In dit artikel hebben we het even over de gratis WordPress dot com!

WordPress is in principe een blog platform, maar je kunt er perfect statische websites mee maken. Het is bovendien één van de populairste platformen ter wereld. Maar liefst 36% van alle bestaande websites draait op een WordPress CMS.

Een gratis WordPress site maken, werkt snel en eenvoudig. Je geeft enkele basis gegevens in en enkele minuten later zit je in jouw persoonlijke website dashboard.

Uiteraard zijn er enkele restricties. Zo krijg je geen eigen domeinnaam. Je domeinnaam zal er ongeveer zo uit zien:

gebruikersnaam.wordpress.com

Verder kun je wel gebruik maken van de beschikbare gratis thema’s en enkele andere handige tools.

Moest je ontdekken dat je toch meer opties wil, dan kun je bij WordPress al vanaf 4€ per maand een premium pakket gebruiken.

Gratis WordPress website

Webnode website maken

Ook Webnode is een interessante, gratis websitebouwer om je website op te installeren. Ook hier kun je gebruik maken van thema’s om jouw site wat persoonlijker te maken.

Opstarten is eenvoudig en je mag er van uit gaan dat je na een kwartiertje al volop aan het designen bent.

Ook bij deze gratis website krijg je geen specifieke domeinnaam. Jouw URL zal er ongeveer zo uit zien:

gebruikersnaam.webnode.be

De .be die beschikbaar is, is anders dan bij de andere aanbieders.

Beslis je om na een tijdje toch voor meer mogelijkheden te kiezen, dan is het goedkoopste Webnode plan al beschikbaar vanaf 2,95€ per maand.

Webnode gratis website

Gratis Weebly website bouwen

Ook Weebly is een goede tool wanneer je zelf je gratis site wilt bouwen.

Het programma beschikt over een robuuste en gebruiksvriendelijke pagina bouwer waarmee je al snel aan de slag kunt.

In de gratis versie krijg je een website met duidelijke Weebly branding. Ook je URL zal niet je eigen domein zijn. Je URL ziet er ongeveer zo uit:

jouwgebruikersnaam.weebly.com

Ook hier kun je kiezen voor een upgrade wanneer je bijvoorbeeld de advertentie weg wil van je site of je eigen domein wil koppelen. Afhankelijk van je noden is er bij Weebly al een upgrade beschikbaar vanaf 5€ per maand.

Weebly website gratis

De voordelen van een gratis website

De kostprijs

De kostprijs is zonder twijfel het belangrijkste voordeel van een gratis website. Je betaalt er niks voor en kunt in principe de website houden zo lang als je wil. Geen van de bovenstaande platformen heeft een tijdslimiet. Je kunt dus tot in de eeuwigheid die website houden. Doordat je geen eigen domein hebt, hoef je dus ook niet voor web hosting te zorgen of daarvoor te betalen.

Je hoeft niks van code te kennen

Alle bovengenoemde platformen werken met een eenvoudige drag-en-drop paginabouwer. Deze systemen zijn speciaal ontworpen om gebruiksvriendelijk te zijn en dat zijn ze dan ook. Vergeet de hele technische kant maar! Je kunt meteen starten, zonder voorkennis of programmeerkennis. Je hoeft geen kennis te hebben van HTML, CSS, JS, …

Wat is technische SEO - de complete gids

De nadelen van een gratis website

Geen eigen domein

Een nadeel is pas een nadeel wanneer je dat zelf zo voelt. Daarom hoeft het niet bezitten van een eigendomein niet altijd een probleem te zijn. Voor mij was het wel een probleem… Wil je ooit gebruik maken van je website om expertise uit te stralen of samenwerkingen aan te gaan met bedrijven of opdrachtgevers, dan kom je zonder domein vaak niet ver. Je kunt simpelweg geen professionele website opbouwen op een geleend domein. Wanneer je een website wil bouwen voor, pakweg je frituur, dan kies je best voor een domeinnaam die de naam van je frituur bevat, met .be erachter.

Gelimiteerd in design

De drag-and-drop builders zijn heel makkelijk en handig in gebruik. Toch stuitte ik al snel op problemen omdat ik de meeste dingen niet kon plaatsen waar ik ze wilde hebben. Bovendien kun je meestal maar uit een handvol kleurcombinaties kiezen. Als je min of meer een idee hebt van hoe de dingen er uit moeten zien, dan kun je er best op hopen dat er een gratis thema bestaat dat hier perfect op aansluit. De designmogelijkheden zijn ontoereikend wanneer je na een tijdje iets hogere eisen gaat stellen aan je design.

Gelimiteerd in functionaliteit

Ook qua functionaliteiten moet je inboeten met een gratis website. Zo is het vaak niet mogelijk om je afbeeldingen aan te passen of om een video te tonen op je website.

Moeilijk te optimaliseren voor SEO

SEO is een heel ander beest! We schreven er al enkele uitgebreide gidsen over. Je vindbaarheid in zoekmachines is voor de meeste website eigenaars relatief belangrijk. Je maakt die website toch om gevonden te worden! De bovenstaande platformen bieden je geen mogelijkheden om je vindbaarheid te verbeteren. Let er maar eens op wanneer je de volgende keer iets opzoekt in Google: hoe veel zoekresultaten hebben een URL zoals die in de voorbeelden hierboven? Inderdaad! Geen enkele!

Vaak redelijk traag

Die gebruiksvriendelijke en robuuste drag-and-drop builders zijn natuurlijk ook niet van lucht gemaakt. Ze wegen veel en zorgen er voor dat je website vrij traag laadt.

Er staat reclame op je website

Een gratis website betekent meestal dat de aanbieder er op een andere manier geld aan moet verdienen! Bij deze gratis website bouwers uit zich dat in reclame op jouw website, waarvan jij de opbrengst niet krijgt… Meestal omvat de reclame een duidelijke boodschap over de aanbieder. Zo heeft iedere gratis Wix site een duidelijke banner onderaan je website en een opvallende reclameboodschap bovenaan je pagina's. Een gratis WordPress site toont dan weer een grote advertentie voor WordPress.

Je kunt je statistieken niet opvolgen

Wanneer je actief bezig gaat zijn met het uitbouwen van je blog of website, dan wil je wel eens kijken of er ook effectief bezoekers op je website komen. Ook de statistieken over hoe je scoort in zoekmachines en andere interessante cijfers die de prestaties van je website weergeven, blijven verborgen voor de eigenaars van een gratis site.

Beperkte bandbreedte en opslagruimte

Net als de andere beperkingen, wordt ook je bandbreedte en opslagruimte beperkt, wat direct van belang is voor het functioneren van jouw site. Je bandbreedte heeft weerslag op het aantal bezoekers dat je kunt ontvangen per maand, maar ook op je eigen surfgedrag op je website. De opslagruimte is dan weer van belang wanneer je begint met het uploaden van afbeeldingen. Natuurlijk kun je wel wat winnen door je afbeeldingen te optimaliseren voor het web.

Vaak traag
Gratis websites zijn vaak traag

Kiezen tussen gratis en betalend

De keuze tussen een gratis en betalende website, is voor iedereen heel persoonlijk. Je bent wél of niet bereid om budget te spenderen aan die website.

Vaak loont het toch om even de berekening te maken of een gratis website wel de beste oplossing is voor jouw plan.

Kies voor gratis wanneer je:

 • Gewoon eens kennis wil maken met websites
 • Op zoek bent naar een tijdelijk proefproject
 • De website niet professioneel wil gebruiken
 • Een hobby blog start

Kies voor betalend (wat ook goedkoop kan) wanneer je:

 • Een prachtige website wil maken
 • Gevonden wil worden in zoekmachines
 • Een bedrijf vertegenwoordigd
 • Professionaliteit wil uitstralen
 • Inspraak wil hebben in het design
 • Tijd en moeite in je project wil steken
 • Frustraties wil vermijden 🙂
Gratis vs betalende website

De alternatieven: zelf een website maken

Websites bestaan in alle soorten en maten. De prijs varieert dus ook erg fel, afhankelijk van je keuze.

Ik som hieronder even de mogelijkheden op. Deze websites kun je zelf maken.

Gratis website maken (0€)

Tenzij een barmhartige samaritaan zich aanbiedt om je website te bouwen, maak je een gratis website altijd zelf.

Hiervoor kun je gebruik maken van gratis website bouwers, zoals Wix en Webnode.

Hoewel beide website builders een gratis versie hebben, kun je er ook gebruik maken van goedkope, betalende versies waar je iets meer bewegingsvrijheid en professionaliteit krijgt!

 • Weinig mogelijkheden
 • Weinig professioneel zonder eigen domeinnaam

Goedkope website zelf maken (100 - 200€ per jaar)

Heb je toch een klein beetje budget en wil je graag zelf de touwtjes in handen houden? Dan kun je voor een klein prijsje en zonder te veel moeite, zelf een website bouwen.

De prijs die je hier betaalt, schuilt in web hosting en een eigen domeinnaam. Zelf een coole WordPress website op je domein zetten, is niet moeilijk en het is gratis! Je vindt er namelijk een heleboel interessante cursussen over die je stap voor stap doorheen het proces begeleiden.

 • Een eigen domeinnaam is professioneler
 • Je eigen domeinnaam: jij bent je eigen baas
 • Bouw je website zelf
 • Volledige controle over ieder aspect van je website

Degelijke website zelf maken

Goed nieuws! Zelf een degelijke website maken, begint met het maken van een website. Je hoeft dus helemaal niet van de meet af al je geld in die website te investeren.

Je start met een basis website terwijl je ondertussen wat ervaring opdoet op het web. Wanneer je hier regelmatig mee bezig bent, zul je zelf gaan merken wat je nodig hebt om jouw website beter te maken of om je online marketing te verbeteren.

Wil je graag verder gaan met je website, dan kun je later nog investeren in een premium thema of een specifieke betalende service voor email marketing of social media marketing.

Alles kan!

 • Onbeperkte mogelijkheden
 • Onbeperkt uitbreiden
 • Alles instellen naar eigen wens
Bouw zelf je website

De alternatieven: een website laten maken

Goedkope website laten maken (500€)

Geen zin om er zelf aan te beginnen? Dan ken je vast en zeker wel een vriend van een vriend die in zijn vrije tijd websites bouwt. Die doet dat bovendien voor een prikkie.

Spijtig genoeg weet je op voorhand niet echt wat je gaat krijgen!

Ook op gebied van onderhoud hoop je dan maar dat die vriend er nog zin in heeft om jouw website in de gaten te houden.

Zoals je tussen de lijnen al kunt lezen, raden we je zeker niet aan om voor een appel en een ei iemand een website te laten ontwerpen.

Degelijke website laten maken (1000 - **** €)

Een website laten maken door een professional kan goedkoop zijn, maar het kan een serieuze investering zijn. Alles hangt af van het type website dat jij wil.

Wil je een 2de Coolblue website uit de grond stampen? Succes! Het zal je wel een stevige duit kosten.

Wil je eerder een leuke website om jouw freelance fotografie imperium uit te bouwen of een plek waar mensen warm kunt maken voor jouw nieuwe yoga studio? Dan kan dit best binnen een redelijk budget gebeuren.

Het is dus interessant om even voor jezelf uit te maken wat je juist nodig hebt!

Zelf jouw gratis website maken?

Ben je overtuigd om toch voor de volledig gratis website te gaan? Dan raden we je aan om de bovenstaande platformen een keer uit te proberen! Ze zijn gratis, dus je kan er weinig mee verliezen.

Heb je toch ambitie om die website uit te bouwen en helemaal naar je hand te zetten? Spendeer dan een klein bedrag aan je eigen webhosting en domeinnaam waar jij zelf de baas over kan spelen.

Er bestaan erg interessante WordPress cursussen die je begeleiden bij het opzetten van je WordPress site van het begin tot de lancering.

Verder lezen!

Praat mee