Volgens onderzoek lezen 8 op 10 mensen je titel in zoekmachines. Toch klikken er uiteindelijk gemiddeld maar 2 op 10 mensen op die titel. Dat zijn ontnuchterende getallen en het zou natuurlijk fijner zijn als er meer mensen door klikken naar je website.
Dat brengt ons bij de vraag: “Hoe schrijf je pakkende headlines waar écht op geklikt wordt?”
In het beste geval heb je de tijd om een stuk of 20 pakkende titels neer te pennen. Over die titels ga je dan brainstormen en je legt ze voor aan al je vrienden, familie, collega’s, … om zo die ultieme titel te vinden.
Ain’t nobody got time for that though!
Omdat we allemaal vrij gehaast zijn en snel een goede titel willen vinden, geven we je hier alvast enkele tips voor het schrijven van geweldige blogtitels!
Titels en organische CTR zijn een onderdeel van je on-page SEO en dus ook van je SEO in het algemeen.
Gebruik je zoekwoord in je titel
Als onderdeel van je on-page SEO, zijn je titels één van de must-use locaties voor je belangrijkste zoekwoord.
Hoe verder het zoekwoord naar het begin van de titel wordt gezet, hoe meer kans je titel maakt om bij te dragen aan je ranking.
Let op titels die anderen gebruiken
Let goed op de titels die anderen gebruiken wanneer ze hun inhoud aan jou proberen te verkopen.
- Op welk type titels klik je zelf makkelijker
- Hoe zijn de titels opgesteld
- Wat zorgt ervoor dat jij zelf op die titel klikt, of net niet?
Wat voor jou werkt, werkt vaak ook zo voor anderen.
Door titels van anderen te lezen, leer je veel bij en je krijgt er gratis inspiratie bovenop. Let wel op dat je niet overgaat tot plagiaat.
Hetzelfde geldt voor schrijven of om writer’s block te overwinnen. Lees veel teksten van anderen om zelf beter te gaan schrijven. En lees veel titels van anderen om een beter zicht te krijgen op de structuur van een perfecte en pakkende titel.
Hou het simpel
Lange, ingewikkelde headlines werken minder goed dan korte en duidelijke titels. Probeer met weinig woorden duidelijkheid te scheppen.
Een goed presterende titel heeft maximaal 60 karakters.
Schrijf een unieke titel
Wanneer je jouw beoogde zoekwoord zelf opzoekt, kun je de titels van je concurrenten zien. Vaak gebruiken verschillende concurrenten dezelfde of bijna dezelfde titel voor hun inhoud.
Schrijf zelf iets anders!
Je maakt nog steeds gebruik van hetzelfde keyword, maar probeer je titel een andere draai te geven, zodat die eruit springt.
Schrijf meer dan 1 titel voor je inhoud
Zoals we in het begin van dit artikel al aanhaalden, zijn er verschillende blogs die je aanraden om 20 titels te schrijven voor ieder artikel. 20!
Uit die 20 titels haal je dan de beste en meest pakkende titels. Je laat ze lezen aan je collega’s, je moeder en je vrienden. Uit die random enquête haal je dan de benodigde informatie over welke headline de beste is.
Het is wel wat werk he! Er kruipt bovendien ook veel tijd in.
Toch moeten we concluderen dat deze methode vaak betere titels oplevert, als je er de tijd voor hebt.
Wij probeerden dit voor onze reisblog en zagen effectief de CTR stijgen voor deze blogposts.
De titel veranderde van: LGBT Travel to Mexico
Naar: Essential Guide to LGBTQ+ Travel in Mexico
Deze blogpost duwden we naar de eerste positie in Google door het woord ‘essential’ toe te voegen aan de titel. Het was één van de opties, die super leuk in de oren klonk. En blijkbaar vonden lezers dat ook!
Gebruik de CoSchedule Headline Analyzer
De CoSchedule headline analyzer is een gratis tool van de CoSchedule marketing en productiviteitstool. Je kan de tool gratis online gebruiken om je titels te analyseren.
Deze tool werkt, spijtig genoeg, enkel voor titels in de Engelse taal. Voorlopig hebben we nog geen Nederlandstalige tool gevonden die hetzelfde doet.
Richt je titel op het resultaat
Vertel je lezers alvast op voorhand wat ze zullen bereiken!
Laat aan de hand van je titel weten dat je wil helpen. Focus dus niet te zeer op het probleem, maar eerder op de oplossing. Haal het voordeel aan dat je lezers zullen bereiken met de hulp van jouw content.
Gebruik cijfers in je titel
Titels met getallen werken gewoon!
Je hersenen zijn geprogrammeerd om voorkeur te geven aan een titel met een cijfer erin.
Cijfers geven je content een meetbare substantie. Ze zorgen ervoor dat de lezer al op voorhand verwacht dat je die bepaalde hoeveelheid informatie gaat bieden. Ze verwachten dat ze makkelijk doorheen jouw genummerd aantal tips of stappen kunnen scrollen, op zoek naar de ideale oplossing voor hun vraag.
- Vervang 1 woord door een getal
- Hou je getallen laag. 101 tips zijn overweldigend!
- Oneven getallen scoren beter dan even getallen
Stel een vraag in je titel
BackLinko onderzocht een tijdje geleden zo’n 5 miljoen zoekresultaten in zoekmachines om organische click-through-rate beter te begrijpen.
Hieruit bleek dat titels met een vraag een 14% hogere CTR hebben dan titels zonder vraag!
Mensen die iets opzoeken in zoekmachines hebben vaak een vraag die ze graag beantwoord willen zien.
Door die vraag expliciet te stellen en een antwoord aan te bieden, zorg je voor meer interactie met jouw artikel of pagina.
Leg emoties in je titels
Uit een onderzoek van Moz blijkt dat titels met superlatieven beter werken dat emotioneel vlakke titels. Ze raden dus aan om ofwel extreem positieve of extreem negatieve emoties in je titels te verwerken.
Positieve superlatieven:
- beste
- grootste
- meest complete
- snelste
- altijd
- perfecte
Negatieve superlatieven:
- slechtste
- kleinste
- nooit
- niemand
- vermijd
Volgens het onderzoek presteren negatieve superlatieven 30% beter dan positieve.
Gebruik positieve superlatieven om een sterke en optimistische titel te bekomen. Gebruik negatieve superlatieven om twijfel uit te lokken.
De juiste compositie van woorden
Als je de Headline Analyzer van CoSchedule uitprobeert, zal je zien dat de tool zich voor een groot stuk baseert op de balans van je woorden. Om een goede score te krijgen voor je titel, moet je gebruik maken van een combinatie van woordtypes:
- gewone woorden
- ongewone woorden
- emotie opwekkende woorden
- krachtige woorden
First en last
First en last is een psychologisch principe dat van toepassing is op headlines.
Lezers zijn namelijk geneigd om enkel de eerste 3 woorden van je titel en de laatste 3 woorden te lezen. Het middelste stuk blijkt weinig interessant te zijn.
Het is dus belangrijk dat je indruk maakt met die eerste en laatste 3 woorden.
Spreek lezers aan in je titel
Wanneer je je lezers direct aanspreekt met ‘jij’ of ‘jou’, ligt het engagement vaak een pak hoger. Experts zoals Neil Patel maakt vaak gebruik van headlines met een persoonlijke aanspreking.
Schrijf je titel speciaal voor je lezer voor een grotere impact!
Sterke headlines zijn goed voor je ranking
Sterke headlines genereren meer kliks en verhogen dus je organische Click-Through-Rate. Maar artikels met geweldige titels worden ook vaker gedeeld op social media.
Voor velen is het eerder een proces van trial en error om een goede formule te vinden voor je headlines.
De ideale titel staat niet in de sterren geschreven en heeft ook veel te maken met persoonlijke smaak.
Probeer rekening te houden met de tricks waarvan we weten dat ze werken en hou ook zeker in de gaten of je er effectief meer bezoekers mee vergaart!