Een online cursus maken, is de ideale manier om je inkomen aan te vullen met een extra, passief inkomen en om je kennis te delen. Er zijn meer dan genoeg redenen waarom jij zou kunnen starten met je eigen digitale school of e-learning opleiding.
Met een online training kan je dan ook online geld verdienen of jezelf op de markt zetten als expert. Zelf publiceerden we al eerder een digitale cursus en we geven je graag wat meer uitleg over hoe je dat best aanpakt.
1. Kies het onderwerp van je opleiding
Misschien weet je al heel goed wat je onderwerp van je online training zal worden. Maar het kan ook zijn dat je nog niet zeker bent over het onderwerp.
Wil je een online opleiding maken die als zoete broodjes de deur uit gaat? Dan denk je best even na over deze zaken:
- waar heb ik een heleboel kennis over?
- wat doe ik momenteel en kan ik er goed uitleg over geven?
- willen anderen er ook graag over leren?
Er zijn een heleboel onderwerpen die wachten op een goede leermeester. Deze onderwerpen kunnen erg uiteenlopend zijn. Gelukkig zit het in de aard van mensen om leergierig te zijn. We geven bovendien graag een beetje geld uit om een interessante skill te leren!
Enkele voorbeelden of ideetjes:
- online cursus gitaar spelen voor beginners
- cursus over hoe je makkelijk een website kunt maken
- online cursus bloemschikken
- schilderen voor dummies
Jouw klanten en studenten zijn op zoek naar een manier om te leren wat jij al kent. En daar hebben ze gerust wat geld voor over.
2. Research het onderwerp
Niemand wil graag weken of maanden zwoegen aan de creatie van een uitgebreide online cursus, om dan te ontdekken dat niemand er interesse in heeft.
Je doet er ook goed aan om je idee even te researchen voordat je begint aan je cursusmateriaal. Door je idee met een keywoord tool te controleren, weet je meteen of mensen effectief op zoek zijn naar jouw materiaal.
Je kunt je research uitbreiden naar het Google Trends platform. Daar kan je zien of het onderwerp van jouw opleiding trending is en of het onderwerp toeneemt of afneemt in populariteit.
Op deze plekken vind je meer informatie over de populariteit van jouw onderwerp:
3. Kies het platform waar je mee gaat werken
Nadat je een beslissing hebt gemaakt over het onderwerp van je online opleiding, is het tijd om een keuze te maken over de methode van distributie.
Ga je de cursus op je eigen website publiceren? Of werk je liever via een digitale school als Skillshare of Udemy? Er is een ruime keuze aan platformen, ieder met eigen specificaties.
Een digitale school
Digitale scholen, zoals Udemy en Skillshare zijn een goede manier om eens te testen of er inderdaad interesse is voor je onderwerp. Maar hou er rekening mee dat je bij deze aanbieders slechts een fractie van je verdiende geld zelf in handen krijgt. Skillshare geeft je enkele centen per gekeken minuut video en Udemy neemt meer dan de helft van jouw verdiensten uit je handen.
Het is eventueel dus een methode om je eerste stappen te zetten, maar je cursus zelf publiceren, is ongetwijfeld meer lucratief.
Zelf publiceren met een tool
Je online cursus zelf publiceren, klinkt misschien moeilijk, maar dat is het niet!
Er bestaan namelijk enkele interessante tools waar je meteen mee aan de slag kunt. Zo creëer jij jouw eigen digitale school en haal jij al de opbrengsten van je cursus zelf binnen.
Wij kozen als tool om onze cursus te lanceren voor Podia. Deze tool is zonder twijfel mijn absolute favoriet. Met Podia verkoop je makkelijk online cursussen, digitale downloads zoals e-books en een heleboel andere digitale learning tools. Bekijk dus zeker het Podia platform.
Met dit type tools kan je bovendien ook e-mailadressen verzamelen, emails versturen, landingspagina’s maken en nog veel meer. Deze e-learning platformen zijn ontworpen om jouw opleidingen succesvol te publiceren en verkopen!
Naast Podia bestaan er ook nog andere plekken waar je terecht kunt om jouw cursus vorm te geven en aan de man te brengen.
4. Inhoudstafel met hoofdstukken en lessen
Bij het creëren van je opleiding begin je best met een overzichtelijke inhoudstafel. Zorg ervoor dat je inhoudstafel logisch en overzichtelijk is.
Je probeert best alle aspecten van het onderwerp aan bod te brengen.
Met deze dingen moet je rekening houden:
Bepaal of je inhoud voor beginners of gevorderden is
Gevorderden willen zeker niet ieder detail van de basis opnieuw moeten doorlopen, terwijl beginners vaak wel erg veel baat hebben bij de basisbeginselen.
Deze stap is erg belangrijk om even over na te denken. Ga je meteen te diep bij een beginnerscursus, dan zullen je cursisten afhaken. Herhaal je te veel basis in een opleiding voor gevorderden, dan zullen ze die al snel beu zijn.
Stel leerdoelen op
Wat zullen je cursisten leren tijdens deze training? Door leerdoelen op te stellen, weet je meteen welke inhoud je nodig hebt.
Aan de hand van deze leerdoelen kan je cursisten overtuigen om voor jouw online cursus te kiezen. Geef potentiële klanten een duidelijk en interessant beeld van hoe hun toekomst er uit zal zien wanneer ze deze opleiding volgen.
Maak je effectieve inhoudstafel
Bepaal de grote hoofdstukken en vul ieder hoofdstuk in met tussenkopjes. Daarna bepaal je in grote lijnen de inhoud van de verschillende delen van je inhoudstafel. Die vul je dan weer in met verschillende lessen tot je een duidelijke en overzichtelijke inhoudstafel verkrijgt.
Bepaal de beste manier om je materiaal te structureren
Sommige lessen vereisen een video waarin jij uitlegt hoe de zaak in elkaar zit. Andere lessen kunnen dan weer beter uitgelegd worden aan de hand van een infographic. Misschien moeten je cursisten zelf aan de slag om een praktische skill te leren en te oefenen.
Bepaal vooraf alvast welke lessen gefilmd moeten worden en welke inhoud ze juist moeten hebben.
Zorg ervoor dat je content leuk en interessant is, zodat je studenten met heel veel plezier in jouw school blijven studeren!
5. Je eerste lessen filmen
Lessen filmen is in eerste instantie een beetje spannend, tenzij je natuurlijk al vele jaren ervaring hebt met video, acteren of lesgeven.
Zelf had ik wat last van plankenkoorts, ook al stond ik helemaal niet op de planken.
Tijdens de productiefase van je online cursus, zorg je voor al je videomateriaal, audiomateriaal en andere content die je gaat gebruiken in je cursus.
Kies voor de juiste materialen om dat te doen, afhankelijk van het type materiaal dat je wil filmen.
Zo kan je voor screen recordings software als Quicktime gebruiken. Om je stem op te nemen, kies je best voor een degelijke USB microfoon die jouw stem goed en duidelijk opneemt. Een videocursus met een onverstaanbare stem of een krakende audio opname is behoorlijk irritant!
6. Video’s nabewerken en opleuken
Je kunt er voor kiezen om je opnames zo, meteen, te publiceren. Maar dat raden we niet aan. Het opleuken en nabewerken van je video’s is essentieel. Al was het maar om jouw eigen branding en intro toe te voegen aan je videobeelden.
Het nabewerken kan je doen met software die al op je computer aanwezig is, zoals iMovie op Mac of Windows Movie Maker op Windows. Je kunt er ook een stapje verder mee gaan en software aanschaffen, zoals Wave.Video of InVideo.
Op zoek naar leuke tools om videomateriaal te bewerken of een online cursus te maken? Bij Appsumo vind je regelmatig interessante deals.
7. Je cursus effectief maken in je e-learning platform
Nu je een duidelijke inhoudstafel en leuk materiaal hebt, is het tijd om jouw online training in te voegen in je e-learning platform. Ik liet eerder al weten dat wij daar Podia voor gebruiken.
Andere platformen hebben een soortgelijke werking, maar ik was vanaf de eerste dag meteen verknocht aan de handigheid van Podia.
Je maakt een product aan en begint meteen met het toevoegen van secties en lessen. Voor iedere les kan je kiezen welke vorm de les krijgt: tekst, video, pdf of een andere vorm. Je kunt ook regelmatig een quiz toevoegen aan je opleiding om de kennis van je cursisten te testen!
Wanneer je eenmaal over je cursusmateriaal beschikt, gaat het lekker snel om je opleiding in te voeren in Podia of een ander platform. Binnen de kortste keren staat je draft klaar en kan je die met trots laten zien aan je lief, je echtgenote of je moeder!
8. Testen en optimaliseren
En je lief, je echtgenote of je moeder is meteen de ideale kandidaat om je online training te testen!
Laat iemand die niet aan de training heeft meegewerkt een testrun uitvoeren.
Een onafhankelijk persoon, zonder specifieke kennis van zaken, is de ideale persoon om jouw cursus te testen. Laat je testpersoon de complete opleiding doorlopen om te kijken of alles goed werkt.
Je mag ervan uit gaan dat er nadien nog wat aan je opleiding gesleuteld moet worden, voordat je deze kan verkopen.
9. De prijs van je cursus bepalen
Is jouw online training goedgekeurd door verschillende proefpersonen? Dan wordt het tijd om de juiste prijs te bepalen voor je opleiding.
Het bepalen van de prijs, is een moeilijke stap in de procedure.
Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde online training zo’n 150€ kost. Publiceer jij je eerste opleiding? Dan mag je gerust wat minder vragen. Voor een eerste opleiding vraagt de instructeur gemiddeld 85€.
De effectieve waarde van de cursus ligt vaak veel hoger dan de vraagprijs.
Dat heeft dan weer te maken met het feit dat de meeste mensen hun eigen potentieel onderschatten.
Lees hier meer over hoe je best de prijs voor jouw opleiding bepaalt.
Je eigen online cursus maken en verkopen
Om je eigen online training te maken en verkopen, maak je best wat extra tijd vrij. Ook al heb je de kennis en expertise, er kruipt sowieso wel wat tijd in het maken van een online opleiding.
Maar, onderschat jezelf zeker niet! Jij beschikt ongetwijfeld over een skill of kennis waar anderen van dromen.
Door gebruik te maken van handige e-learning platformen, zoals Podia of Thinkific, kan je overtuigende landingspagina’s creëren en toekomstige studenten overtuigen om jouw opleiding te volgen!