Trage website? Deze 7 plugins verbeteren je WordPress website snelheid

Trage website? Deze 7 plugins verbeteren je Wordpress website snelheid

Sommige van onze links zijn affiliatie links. Dat betekent dat wij mogelijk een kleine commissie verdienen wanneer jij iets koopt. Jij betaalt geen cent extra via een affiliatie link!

Niemand loopt warm voor een trage website. Erger nog: wanneer een website niet snel genoeg laadt, dan klikken we meteen weer weg! Meer dan 40% van de internetgebruikers klikt weg van een website die niet binnen de 3 seconden geladen is… Daarom: zorg dat je WordPress website snelheid optimaal is!

Met WordPress hoeft dat bovendien helemaal niet zo moeilijk te zijn! Je hoeft niet meteen je hele SEO aan te pakken.

Eén goede plugin kan je laadproblemen in enkele minuten oplossen.

In dit artikel hebben we het over de 7 beste plugins om je WordPress website snelheid te optimaliseren! Website snelheid is een onderdeel van technische SEO.

Hier zijn ze dan: de power tools voor website snelheid!

WP-Rocket

Zonder twijfel op de eerste plaats: WP Rocket.

Deze premium plugin kost 49$ voor 1 website per jaar. En de plugin is die prijs meer dan waard.

WP Rocket is namelijk een all-in-one plugin die alle factoren die met website snelheid te maken hebben, onder handen neemt.

Je kunt de plugin in enkele minuten opstellen en dan doet die het volgende om je WordPress website snelheid te optimaliseren:

Om met andere plugins te bereiken wat WP Rocket allemaal voor je website doet, heb je alvast 6 tot 7 verschillende plugins nodig. 

Wil je zonder veel bloed, zweet en tranen je WordPress website snelheid optimaliseren? Dan kun je best investeren in deze one-stop-shop oplossing.

Dit doet WP Rocket allemaal om je snelheid te verbeteren. 

 • Database opschonen 
 • Heartbeat controle 
 • LazyLoad voor afbeeldingen 
 • Google Analytics lokaal hosten
 • Fonts voorladen
 • Caching
 • Geïntegreerd met CloudFlare
 • Minificatie van HTML, CSS en JS bestanden 
 • En nog veel meer!

SG Optimizer

SG Optimizer is de plugin die SiteGround gratis aanbiedt voor SiteGround gebruikers. Deze all-in-one plugin optimaliseert de snelheid van je WordPress website met enkele klikken.

Gecombineerd met de SiteGround hosting die sowieso al snel is en meerdere snelheidsoptimalisaties aanbiedt, zit je met SG Optimizer zeker goed!

 • Caching met de Supercacher tool
 • HTTPS beveiliging
 • Minificatie en combinatie van HTML, CSS en JS bestanden
 • Fonts voorladen en optimaliseren
 • Optimalisatie van nieuwe en bestaande afbeeldingen
 • LazyLoad voor afbeeldingen

ShortPixel

ShortPixel is een WordPress plugin die je afbeeldingen optimaliseert voor het web. Je kunt de afbeeldingen comprimeren via de browser of je installeert de plugin op je WordPress website.

Gezien afbeeldingen vaak de grootse items zijn binnen je website, is het erg interessant om deze te optimaliseren.

We raden aan om eerst je foto’s al zo klein mogelijk te maken voordat je zo upload naar je website. Daarna laat je ShortPixel enkele magische bewerkingen uitvoeren die je afbeeldingen nog sneller doen laden.

Je kiest bij ShortPixel één van deze compressiemethoden:

 • Lossy (meest gekozen formaat – meeste tijdwinst)
 • Glossy (comprimeert met foto’s in top kwaliteit)
 • Lossless (grootste formaat – minder tijdwinst)

PerfMatters

PerfMatters is een premium plugin waarmee je functies binnen WordPress kunt uitschakelen die je niet wenst te gebruiken. 

Hoezo? Heeft WordPress dan functies die onnodig zijn?

Wel… WordPress is een multifunctionele website bouwer die een breed spectrum aan gebruikers bedient. Misschien heb jij inderdaad niet alle functies nodig die voorhanden zijn, maar gebruikt iemand anders ze wel.

Spijtig genoeg kun je ze niet uitzetten in het WP dashboard, maar daar bestaan dan weer oplossingen voor!

De Premium plugin kost 24,95$ per site, per jaar, maar je kunt ook meteen de plugin aanschaffen voor meerdere websites.

Met PerfMatters kan je deze functies makkelijk uitschakelen:

PerfMatters screenshot

Plugin Organizer

Plugin Organizer een erg interessante tool voor WordPress websitebeheerders. Waarschijnlijk weet je al dat te veel plugins ervoor zorgen dat je website trager gaat laden. Bovendien zorgen plugins ook voor extra HTTP requests en die vertragen je laadsnelheid.

Maar soms heb je die plugins nu eenmaal nodig, als is het dan maar voor een bepaalde functie op enkele pagina’s!

Je kunt met deze plugin voorkomen dat WordPress geïnstalleerde plugins laadt die je niet op iedere pagina nodig hebt. Met Plugin Organizer heb je de keuze om die code tegen te houden voor geselecteerde pagina’s. Op die manier zorg je ervoor dat je minder HTTP requests hebt en dat je website dus sneller laadt.

a3 Lazy Load

a3 Lazy Load is een WordPress plugin die niet alleen je afbeeldingen LazyLoad, maar ook video’s en iFrames. Super handig dus wanneer je ook video wil afspelen, maar niet wil toegeven op site snelheid.

LazyLoad is een functie die je in verscheidene plugins terug vindt. De meeste plugins laten niet toe om LayLoad toe te passen op andere assets dan afbeeldingen. 

De Lazy Load zorgt er voor dat je visuele assets pas laden wanneer ze in het beeld verschijnen. Zo hoeft de internetgebruiker niet te wachten tot alle images geladen zijn voor die iets van je pagina te zien krijgt!

Merk je dat je pagina’s met embedded YouTube video’s erg traag laden? Dan moet je a3Lazy Load zeker eens bekijken.

WP Rocket heeft deze functie ook wel!

Heartbeat Control

De WordPress heartbeat API consumeert enorm veel data om je live notificaties te geven (die je helemaal niet nodig hebt)

Je kunt deze functie niet zomaar uitschakelen binnen het WordPress dashboard. Maar toch zouden de meeste website eigenaars dat beter wel doen!

Heartbeat Control is een gratis plugin van WP Rocket.

Je WordPress website snelheid optimaliseren?

Hopelijk vind je in deze lijst enkele perfecte plugins, of 1 perfecte plugin (WP Rocket!) om je website snelheid te verbeteren.

Wil je graag continu kunnen zien hoe snel je website net is? Installeer dan de GTMetrix WordPress plugin. Zo hoef je nooit meer uit je WP dashboard om te controleren of je site nog snel laadt.

Heb je nog plugins die jij zelf gebruikt of aanraadt aan WordPress gebruikers om hun site snelheid te verbeteren?

Enkele extra tips om je website sneller te doen draaien:

 • Verklein je afbeeldingen voor je ze uploadt
 • Gebruik een CDN zoals Cloudflare
 • Kies voor goede webhosting, zoals Siteground!

Verder lezen!

Praat mee