Wat is pogo sticking en hoe ga je het tegen?

Wat is pogo sticking en hoe ga je het tegen?

Sommige van onze links zijn affiliatie links. Dat betekent dat wij mogelijk een kleine commissie verdienen wanneer jij iets koopt. Jij betaalt geen cent extra via een affiliatie link!

Pogo sticking is één van de 5 gebruikssignalen die zoekmachines gebruiken om te zien of gebruikers tevreden zijn met jouw zoekresultaat. Om die reden is het belangrijk om rekening te houden met dit fenomeen.

Het is namelijk zo dat je goed probeert te scoren op al deze gebruikerssignalen, zodat je ranking in zoekmachines hoog blijft (of wordt).

In dit artikel leggen we je uit wat pogo sticking is en hoe je erachter komt of gebruikers vaak pogo sticken met jouw inhoud. We geven je ook enkele tips om deze handeling tegen te gaan

Het onderzoek naar pogo sticking valt onder de rapportage en opvolging van je SEO.

Wil je weten wat SEO juist is?

Pogo sticking doet zich voor wanneer een internetgebruiker één voor één alle zoekresultaten aanklikt, slechts enkele seconden op de pagina blijft, terug klikt en het volgende zoekresultaat aanklikt. Gebruikers doen dit vaak tot dat ze een website artikel of pagina gevonden hebben die voldoet aan hun wensen.

Uiteindelijk doen het het allemaal wel eens.

Welk signaal geeft dat dan?

Wanneer mensen massaal gaan pogo sticken nadat ze bijvoorbeeld op het eerste zoekresultaat klikken, omdat ze daar niet vinden wat ze zoeken, dan geeft dat aan zoekmachines het signaal dat dat eerste zoekresultaat geen goed antwoord biedt op de vraag.

Zoekmachines concluderen dan:

Dat eerste zoekresultaat lijkt internetgebruikers niet echt gelukkig te maken. Misschien past het toch niet zo perfect bij dit zoekwoord. We zullen het wat lager in de lijst zetten. In het slechtste geval wordt dat zoekresultaat zelfs helemaal van de eerste pagina gegooid.

Waarom is pogo sticking belangrijk voor mij?

Pogo sticking geeft een heel sterk signaal dat gebruikers niet blij zijn met bepaalde zoekresultaten.

Je mag er bovendien van uitgaan dat zoekmachines dit signaal gebruiken om hun ranking aan te passen of te corrigeren.

Google feature om pogo sticking tegen te gaan

Sinds geruime tijd toont Google een ‘Mensen zoeken ook’ box om internetgebruikers extra opties te bieden tijdens het zoeken.

Wanneer je een bepaald zoekwoord ingeeft in de zoekmachine, dan krijg je een hele resem resultaten. Klik je één van die resultaten aan, maar ga je al snel terug naar de zoekpagina, dan geeft Google je alternatieve antwoorden in de resultatenpagina.

De ‘Mensen zoeken ook’ box voorziet je dan van enkele gerelateerde zoekwoorden of vragen die misschien beter passen bij jouw zoekactie.

Google doet dat omdat ze weten dat je op het eerste zoekresultaat niet de beste ervaring gekregen hebt. Anders zou je niet terug klikken. Ze willen dan ook voorkomen dat jij doorheen de hele pagina gaan pogo sticken en bieden daarom alternatieve antwoorden.

Mensen vragen ook - people also ask

Hoe kan ik pogo sticking tegen gaan?

Gelukkig zijn er wel enkele dingen die je kunt doen om het pogo sticking fenomeen tegen te gaan. Je wil tenslotte het best mogelijke antwoord geven op de vraag van de internetgebruiker. Het is trouwens voor iedereen interessant wanneer gebruikers een degelijk antwoord vinden op jouw website.

Zorg dat je pagina er goed uit ziet

Een pagina die er uit ziet alsof ze informatie uit de jaren 80 bevat, is voor veel surfers genoeg reden om meteen terug te klikken, op zoek naar een beter resultaat.

 • Kies voor een modern design
 • Zorg dat je letters minstens 16px groot zijn

Gebruik een inhoudstafel

Een inhoudstafel geeft een mooi overzicht van de inhoud van je pagina.

Op die manier kunnen je bezoekers in een snel overzicht zien waar de pagina over handelt.

Een inhoudstafel geeft een makkelijk en duidelijk overzicht van de inhoud van je pagina. Dit is vooral belangrijk wanneer je veel inhoud hebt op die pagina.

Vaak staat het perfecte antwoord op de zoekvraag niet meteen in de eerste 20 woorden, maar wel verder in het artikel.

Hopelijk staat hetgeen waar ze naar op zoek zijn dan ook duidelijk vermeld in je inhoudstafel. En dat is genoeg reden om even verder te scrollen door je content.

Zorg voor interne links in je inhoud

Interne links leiden je bezoekers verder in je website. Zorg ervoor dat je voldoende gerelateerde inhoud hebt en dat je jouw bezoekers ook de kans geeft om verder door te klikken naar die inhoud.

Met interne links voorzie je jouw bezoekers van nog meer informatie. Het is een goede manier om verschillende gebruikssignalen te verhelpen:

 • gaat pogo sticking tegen
 • verlaagt je bounce rate
 • verlengt de tijd dat ze op je website blijven

Interne links bouwen is makkelijk met de juiste tools.

Hou je inhoud up to date

Internetgebruikers zijn experts in het vinden van gedateerde inhoud.

Is jouw inhoud tijdsgebonden of heeft die een houdbaarheidsdatum? Zorg dan dat je geregeld de inhoud controleert en updatet.

Voor dit soort content kun je ook je publicatiedatum of update datum vertonen bovenaan het artikel.

Let wel op dat wanneer je de datum toont, je ook meteen moet blijven updaten!

Biedt complete informatie voor je lezers

Wanneer je wil scoren op een zoekwoord, is het sowieso een goed idee om ervoor te zorgen dat je informatie zo compleet mogelijk is. Zorg dat je het onderwerp helemaal bespreekt.

Liefst van al geef je ook nog extra informatie waar je bezoeker misschien zelf nog niet aan gedacht heeft: ‘Go above and beyond’

Zorg dat je inhoud matcht met de zoekintentie

Het kan soms verleidelijk zijn om tijdens je zoekwoordenonderzoek voor een zoekwoord te kiezen met een hoog volume.

Je zou dan denken: Dat leunt wel vrij dicht aan bij mijn content!

Toch is het een slechte keuze van zoekwoord. Jouw zoekwoord moet perfect passen bij de intentie die internetgebruikers hebben wanneer ze het gebruiken.

Wanneer iemand zoekt:

“het weer in Antwerpen”

dan is de zoekintentie 99,9% van de tijd: het weerbericht.

Heb jij in dit geval een artikel over het klimaat in Antwerpen in de voorbije 5 eeuwen, dan zal jouw bounce rate heel erg hoog liggen en je time-on-page heel erg laag!

Jouw zoekwoord moet dan eerder iets anders zijn. Je kunt hier meer lezen over zoekintentie.

Beantwoord veelgestelde vragen

We weten al dat Google een ‘Mensen zoeken ook’ box voorzien om pogo sticking tegen te gaan.

Het is dus zeker een goed idee om je eigen FAQ of vragensectie te gebruiken.

Je vindt namelijk erg makkelijk de vragen die zoekmachines zelf in deze box zetten.

Probeer hetzelfde voor jouw zoekwoord:

 • Geef je zoekwoord in Google
 • Klik het eerste resultaat aan
 • Keer terug naar de resultatenpagina
 • Tada: daar staat je ‘Mensen zoeken ook’ box
 • Zorg dat je de gerelateerde vragen beantwoordt in jouw artikel

Hoe weet ik of mensen aan pogo sticking doen met mijn zoekresultaat?

Achterhalen of je zoekresultaat onderhevig is aan pogo sticking, kun je afleiden uit enkele gegevens in Google Analytics. Deze informatieve tool bespreken we helemaal in een ander artikel, maar dit zijn de signalen waar je op moet letten:

 • bounce rate
 • time on page

Pogo sticking: een fenomeen van deze eeuw

We kunnen concluderen dat pogo sticking effectief een fenomeen van deze eeuw is. Er is een overvloed aan informatie beschikbaar en we zijn al lang niet meer tevreden met het eerste het beste antwoord. Want we weten dat er miljoenen andere opties zijn.

Het aanbod aan informatie is zelfs overweldigend. We kunnen het ons dan ook permitteren om geen genoegen te nemen met ondermaatse resultaten.

Daarom moet jij er voor zorgen dat jouw inhoud alle andere inhoud met glans overstijgt.

Zorg dat jouw inhoud beter is dan die van je concurrent.

Verder lezen!

Praat mee