9 top schrijfprogramma’s en schrijf apps

Top schrijfprogramma’s en schrijf apps

Sommige van onze links zijn affiliatie links. Dat betekent dat wij mogelijk een kleine commissie verdienen wanneer jij iets koopt. Jij betaalt geen cent extra via een affiliatie link!

Om te schrijven, heb je behoorlijk wat concentratie nodig. Veel schrijvers gaan dan ook op zoek naar distraction free schrijfprogramma’s. Zelf startte ik met schrijven in Google Docs: niet meteen de meeste relaxed schrijfomgeving.

Daarom deed ik een heleboel research voor mezelf en ik probeerde tientallen schrijfprogramma’s uit.

Afhankelijk van je missie en persoonlijke vereisten, kan het zijn dat jij een andere tool geweldig vindt dan ik. Daarom geef ik je in dit artikel een overzicht van verschillende schrijfsoftware en mobiele schrijf apps, zodat je er ook een paar kunt uitproberen!

Ontdek hier enkele power tools voor schrijvers en content creators!

Scrivener53 euro (eenmalig)Scrivener
iA Writer32,99 euro  (eenmalig)iA Writer
Ulysses4,99 euro / maand of 39,99 euro / jaarUlysses
Write!24,95 euro (eenmalig)Write
TyporaGratisTypora
Bear1,49US / maand of 14,99US / jaarBear
Microsoft Wordvanaf 69 euro / jaar (deel van Microsoft 365)Microsoft 365
Highland 2Gratis versie en Pro versie (54,99 euro eenmalig)Highland 2
ReedsyGratisReedsy

Ik begin alvast met mijn favoriet! Scrivener is een betalende schrijfsoftware waar ik even over getwijfeld heb. Ik was namelijk op zoek naar een gratis oplossing, maar toen besefte ik dat de kleine investering in degelijke schrijfsoftware de prijs echt wel waard was.

Scrivener is een product van Literature and Latte. Deze software heeft alles in huis voor allerlei types schrijvers. Met Scrivener hoef je je schrijfprogramma nooit meer te verlaten tijdens het schrijven, of je nu als blogger schrijft, of je zoekt een boek-schrijf-programma. De mogelijkheden binnen Scrivener zijn namelijk eindeloos.

Je hebt erg veel mogelijkheden qua indeling en kunt de software helemaal naar je eigen zin instellen.

Vooral auteurs van boeken zijn erg lovend over deze software, omwille van de mogelijkheden op gebied van scenario ontwikkeling en karakter ontwikkeling.

Je kunt gebruik maken van kleurcodes, statussen, labels, tijdlijnen en nog veel meer.

Kort samengevat: Scrivener is het beste schrijfprogramma dat ik getest en gevonden heb. De software is super flexibel en ik heb nog geen nadelen gevonden.

Scrivener bestanden blijven bestaan in je Scrivener schrijfomgeving. De app maakt geen .txt of .doc bestanden.

Ik schrijf dit artikel momenteel in Scrivener!

Scrivener prijzen en specificaties

Prijs: 53 euro (eenmalig)

Goed voor: schrijven van boeken, screenplay, bloggers, dagboek schrijven, scenario schrijven – uitgebreid notities maken – cursus schrijven

Dark mode: Ja

Distraction free schrijven: Ja

Spellingscontrole: Verschillende talen (ook Nederlands)

Platform: Windows – MacOS – iOS

iA Writer - voor wie snel afgeleid is

iA Writer is erg interessant voor afleidingsvrije schrijfmomenten. Je kunt met iA Writer je werk niet organiseren zoals met Scrivener. iA Writer is dus beter geschikt voor korte schrijfopdrachten of bloggers.

De geïntegreerde focus mode is interessant, want met deze setting wordt alleen je huidige zin of paragraaf opvallend zichtbaar. Je kunt de focus mode nog instellen naar eigen smaak.

Deze schrijf app maakt gebruik van syntax schrijven. Dat betekent dat je je tijdens het schrijven niet te veel hoeft bezig te houden met opmaak. Dat doe je namelijk nadien. Door gebruik te maken van #hashtags, geef je aan of een titel H1, H2, enzovoort, is.

De belangrijkste voordelen van iA Writer zijn de slick interface, distraction-free schrijven, focus mode en de syntax schrijfmethode.

iA Writer slaat alle geschreven teksten op als .txt bestanden. Je kunt opslaan in een map op je computer of in een cloud opslagplaats.

iA Writer prijzen en specificaties

Prijs: 32,99 euro  (eenmalig)

Goed voor: bloggers, copywriters, artikel schrijvers, dagboek schrijven – notities maken

Dark mode: Ja

Distraction free: Ja

Spellingscontrole: Verschillende talen (ook Nederlands)

Platform: Windows, MacOS, iOS, Android

Ulysses - voor ieder type schrijver

Ulysses heeft iets meer om het lijf dan iA Writer. Ook deze app legt de focus op focus en afleidingsvrij schrijven. Ulysses maakt, net als iA Writer, gebruik van syntax schrijven.

In Ulysses heb je wat meer mogelijkheden om je files te ordenen en bij te houden. Het blijft wel een app die eerder voorzien is op kortere projecten en is dus minder geschikt wanneer je een boek wil schrijven (hoewel anderen het daar duidelijk wel voor gebruiken).

Ulysses geeft je de mogelijkheid om rechtstreeks naar WordPress blogs of Medium accounts te publiceren, wat deze app interessant maakt voor bloggers.

Je kunt ook gebruik maken van schrijf doelstellingen, filters en verschillende thema’s.

Opslaan doe je via de cloud of in een folder op je computer. Ulysses files worden standaard opgeslagen als .md files (MarkDown), maar je hebt de mogelijkheid om te exporteren als PDF, DOCX en meer.

Persoonlijk ben ik heel erg fan van de Ulysses interface. Moest ik Scrivener niet gevonden hebben, dan was Ulysses zonder twijfel mijn go-to schrijf app.

Ulysses prijzen en specificaties

Prijs: 4,99 euro / maand of 39,99 euro / jaar

Goed voor: bloggers – copywriters – journaling – artikel schrijvers – notities maken

Dark mode: Ja

Distraction free: Ja

Spellingscontrole: Beschikbaar

Platform: MacOS – iOS

Write! voor ieder type schrijver

Ook Write! is een minder bekende app, maar daarom is het zeker geen minder goede schrijf app! Write! heeft een heel intuïtieve gebruiksinterface, een focus modus en het is goedkoop!

Deze app heeft een distraction free schrijfmodus en donkere modus voor optimale concentratie. Je kunt er bovendien ook je productiviteit mee opvolgen en zien hoeveel woorden je zoal schrijft per dag!

Write! is ideaal voor auteurs die een boek willen schrijven, maar ook voor content creators die rekening moeten houden met keywords en SEO.

Een ander voordeel is de beschikbaarheid op verschillende besturingssystemen. Je kunt Write! installeren op je Mac, Linux of Windows computer. Spijtig genoeg is er nog geen mobiele app beschikbaar.

Write! prijzen en specificaties

Prijs: 24,95 euro eenmalige aankoop

Goed voor: Notities – dagboek schrijven – boek schrijven – web content schrijven

Dark mode: Ja

Distraction free: Ja

Spellingscontrole: Verschillende talen (ook Nederlands)

Platform: Windows – MacOS – Linux

Typora - gratis alternatief met focus schrijven

Typora is een minder bekende schrijf app. Je krijgt bij deze app min of meer dezelfde functionaliteit als met Ulysses en iA Writer, maar dan gratis! Ook Typora biedt een complete schrijfomgeving waarin je jezelf volledig kunt concentreren op de te schrijven content.

Typora is zonder twijfel de beste gratis distraction free schrijfsoftware. Alle andere software producenten vragen ofwel een eenmalige ofwel een maandelijkse bijdrage. Wil je dus eens kennismaken met de mogelijkheden, dan is Typora een hele goede optie.

Typora files worden opgeslagen als .md files, wat staat voor MarkDown. Je kunt deze files opslaan in één van je cloud opslagruimtes, maar ook op je computer.

Typora prijzen en specificaties

Prijs: Gratis

Goed voor: notities nemen – artikel schrijvers – bloggers – journaling

Dark mode: Ja

Distraction free: Ja

Spellingscontrole: Beschikbaar

Platform: Windows – Linux – MacOS

Bear Notes - notities zonder afleiding

Bear profileert zich eerder als app om notities mee te maken, maar toch vinden veel schrijvers makkelijk hun weg naar deze robuuste app.

Ook in deze app schrijf je in MarkDown en eindig je met .md bestanden.

Je kunt de app gebruiken in distraction free modus en de interface is helemaal personaliseerbaar.

Spijtig genoeg is deze app enkel beschikbaar voor MacOS en iOS, want het gebruiksgebied wat smaller maakt.

Bear Notes prijzen en specificaties

Prijs: 1,49US / maand of 14,99US / jaar

Goed voor: notities maken – journaling – dagboek schrijven – artikels schrijven

Dark mode: Ja

Distraction free: Ja

Spellingscontrole: Beschikbaar

Platform: MacOS – iOS

Microsoft Word

Het was onmogelijk om deze niet te vermelden. Persoonlijk schrijf ik alle opdrachten als freelancer in Word. Dat heeft dan vooral te maken met vooropgestelde templates die ik moet gebruiken, want de Word interface is niet echt aangenaam of goed voor de creativiteit.

Toch zweren veel schrijvers bij Microsoft Word, deels omdat het al zo lang bestaat en omdat het een gouden standaard is geworden in de jaren… lang geleden! Een ander voordeel van Microsoft Word is natuurlijk dat het een deel uitmaakt van Microsoft 365, wat je ook andere voordelen oplevert. Zo krijg je in dit pakket ook meteen Excel, Powerpoint en de andere Microsoft Office apps.

Microsoft Word prijzen en specificaties

Prijs: vanaf 69 euro / jaar (deel van Microsoft 365)

Goed voor: korte artikels – technisch schrijven

Dark mode: Nee

Distraction free: Nee

Spellingscontrole: Verschillende talen (ook Nederlands)

Platform: MacOS – Windows – Android – iOS

Highland 2 - verhaallijnen en scipts uitschrijven

Highland 2 is een app die je meestal niet in andere lijstjes met schrijfsoftware terug vindt. Ik kwam de app namelijk gewoon in de AppStore tegen.

Highland komt behoorlijk dicht bij Scrivener, maar dan met iets minder mogelijkheden.

Het is een erg goed schrijfprogramma voor auteurs die en boek willen schrijven. Je kunt met Highland namelijk ook je verhaallijn plotten, karakters uitschrijven, gender analyse doen en nog veel meer.

Wanneer je aan een project begint binnen Highland, dan hoef je de interface niet te verlaten om al je schrijfwerk te doen.

De gratis versie van deze app is ideaal om te testen of Highland iets voor jou is. Wil je de app full time gaan gebruiken, dan moet je waarschijnlijk upgraden om meer functionaliteiten te gebruiken.

Highland prijzen en specificaties

Prijs: Gratis versie en Pro versie (54,99 euro eenmalig)

Goed voor: Screenwriting – boek schrijven – alle types teksten

Dark mode: Ja

Distraction free: Nee

Spellingscontrole: Verschillende talen beschikbaar (ook Nederlands)

Platform: enkel voor MacOS

Reedsy - online boeken schrijven en uitgeven

Reedsy is een webapplicatie voor schrijvers. Dit schrijfprogramma heeft geen desktop app en alles gebeurt dus in de browser.

Eén van de interessantste voordelen aan Reedsy is dat je op hetzelfde moment met verschillende schrijvers aan hetzelfde project kan werken. Real time collaboration komt goed van pas wanneer je met meer aan 1 project werkt.

Deze schrijf app is ontwikkeld voor het schrijven van boeken en screenplays.

Via het Reedsy platform kun je ook in contact komen met andere schrijvers en editors. Je kunt zelfs schrijvers uitnodigen om jouw tekst af te werken!

Reedsy vormt in feite een compleet platform om je boek te schrijven, editen, proofreaden en publiceren in winkels als Amazon, Kobo, Barnes & Noble, …. Het platform heeft voornamelijk Engelstalige inhoud, maar laat dat je niet tegenhouden.

Reedsy prijzen en specificaties

Prijs: Gratis

Goed voor: boek schrijven – screenplay schrijven

Dark mode: Nee (wel een donker thema)

Distraction free: Ja

Spellingscontrole: Beschikbaar

Platform: Webapplicatie (alle platformen)

Het beste schrijfprogramma voor jou?

Zelf test ik graag software uit. Misschien ben jij daar niet per se fan van… Ik heb al deze apps en tools uitgeprobeerd. Sommige waren al wat makkelijker om meteen mee van start te gaan. Maar die apps die wat meer tijd vergden, bleken dat dan ook weer helemaal waard te zijn.

In ieder geval: hier vatten we even samen welke de beste schrijfprogramma’s zijn afhankelijk van jouw gebruiksreden.

Beste distraction free schrijfprogramma’s

 • Scrivener
 • Ulysses
 • Write!
 • iA Writer

Beste programma’s om een boek te schrijven

 • Scrivener
 • Highland 2
 • Reedsy

Beste schrijfprogramma’s voor bloggers

 • Scrivener
 • Write!
 • Ulysses

Beste apps om notities te maken

 • Ulysses
 • Bear

Schrijf apps en programma’s voor full time of hobby schrijvers

Ongeacht je intentie die je hebt om te schrijven, het werkt sowieso altijd fijner in een app waarin je jezelf goed kunt concentreren. Liefst van al is het ding ook nog een klein beetje overzichtelijk. Niemand zoekt graag een kwartier achter die tekst die je gisteren geschreven hebt. Je zoekt een betrouwbare oplossing voor jouw woorden en hersenspinsels.

Ik raad aan om al de apps en schrijfprogramma’s die we hierboven opsommen eens rustig te bekijken voordat je beslist.

Mijn voorkeur gaat voor alle schrijftaken uit naar mijn geliefde Scrivener. De enige uitzondering zijn opdrachten voor klanten die in een specifieke Word template moeten worden ingevuld… wat lastig soms 🙂 Want Word is echt niet de ideale schrijfomgeving voor een creatief schrijver, SEO schrijver of copywriter.

Heb je last om je goed te kunnen concentreren? Zet je noise canceling hoofdtelefoon op en een focus of concentratiemuziekje!

Verder lezen!

Praat mee