Je website optimaliseren voor zoekmachines kan overweldigend zijn. Je vindt overal informatie over de verschillende technieken voor SEO optimalisatie, maar veel website eigenaars zien door het bos de bomen niet. Dat is begrijpelijk, want SEO is voor velen een erg vaag gegeven.
SEO wordt namelijk onderverdeeld in technische SEO, on-page SEO, off-page SEO en zoekwoordenonderzoek. In dit artikel schuiven we die termen even opzij. Dit zijn hapklare oplossingen!
Op deze website proberen we je te voorzien van zo veel mogelijk nuttige (en hapklare) informatie om je op weg te helpen met SEO.
Bekijk eerst deze informatie over hoe zoekmachines juist werken voordat je begint met optimaliseren!
In dit artikel helpen we je om jouw website te optimaliseren en 10 stappen!
Let’s dive in!
1. SEO optimalisatie van je website
Eerst en vooral moet je ervoor zorgen dat de technische kant van je website klaar is om gevonden te worden en om te scoren in zoekmachines!
Een website die niet goed draait, traag is, of technisch niet in orde is, kan onmogelijk op een eerste plaats ranken in zoekmachines.
Als je min of meer een beeld hebt van hoe zoekmachines juist werken, kun je daar makkelijk op verder bouwen.
2. Zoekintentie onderzoeken
Zoekintentie is een zwaar onderschat gegeven in SEO.
Ondernemers en webdesigners zijn volop bezig met de technische kant van de website, zoekwoordenanalyse, adverteren en marketing. Maar vaak wordt de eigenlijke zoekintentie en de state-of-mind van internetgebruikers over het hoofd gezien.
Wanneer jouw inhoud en webpagina’s goed geoptimaliseerd zijn op gebied van zoekintentie, dan zal je merken dat je beter rankt en meer conversies ziet binnenkomen!
3. Zoekwoordenonderzoek
Een grondig zoekwoordenonderzoek helpt je een heel eind op pad om goed te ranken.
Kies je zoekwoorden slim om goede resultaten te boeken.
Lees onze gids over zoekwoordenonderzoek om wegwijs te worden in de gebruikte termen en om een intelligente methode voor analyse te ontwikkelen. Je kunt bovendien deze tools gebruiken om de beste zoekwoorden te vinden.
4. Concurrentie bestuderen
De concurrentie bestuderen is een noodzakelijke stap in het SEO optimalisatie proces.
Wil je scoren voor een bepaald zoekwoord, dan doe je er goed aan om de huidige resultatenpagina grondig te bestuderen.
Let vooral op deze dingen:
- Welke autoriteit hebben de huidige pagina’s in de zoekresultaten
- Waarover praten de best scorende resultaten
- Welke type content zie je terug komen in de zoekresultaten
- Staan er shopping resultaten in de SERP (Search Engine Result Page)
- Geven zoekmachines het antwoord op je vraag al?
- Zijn er ‘mensen zoeken ook’ boxes?
- Onderzoek het link profiel van goed scorende resultaten
Afhankelijk van je bevindingen, kun je jouw inhoud afstemmen op de huidige resultaten. Jouw doel is om content te creëren die beter en completer is dan het huidige aanbod.
5. Content creëren
Content is King! Dat is waarschijnlijk een uitspraak die je nooit eerder gehoord hebt…
Een goed rankende website kan niet zonder degelijk geoptimaliseerde content. Zoekmachines crawlen namelijk doorheen jouw website inhoud om te bepalen waar je website over gaat.
Je hebt dus woorden nodig, die liefst ietwat strategisch ingevuld zijn!
Over het creëren van content hebben we nog lang niet alles verteld. Er zijn namelijk heel wat dingetjes waar je rekening mee moet houden. Zo heb je verschillende types content, die je daarna door content marketing verspreid over het web.
6. Zoekwoorden en verwante zoekwoorden implementeren
Nadat je je content hebt geschreven of gecreëerd, implementeer je best je geselecteerde zoekwoorden op de juiste plaatsen in je content. Bots en spiders doorzoeken snel en efficiënt je website inhoud door je tekst te doorlopen.
Zoekwoorden worden het best gebruikt op enkele cruciale plaatsen in je tekst:
- Titel
- Meta beschrijving
- SEO vriendelijke URL
- Eerste 10% van je tekst
- Headers
- Conclusie
- Alt tag van je afbeeldingen
Nadat je je basis zoekwoord op de juiste plaatsen ingevoegd hebt, kun je best ook even controleren of de rest van je woorden in lijn ligt met het onderwerp. Zo kun je ook gebruik maken van gerelateerde zoekwoorden en vragen.
7. Inhoud versterken met clusters
Eén artikel over één onderwerp gaat niemand ervan overtuigen dat jij een expert bent in je vakgebied. Om autoriteit uit te stralen, werk je best met content clusters.
Hubspot besloot enige tijd geleden om een warboel aan artikels te herorganiseren in thema clusters en het deed wonderen voor hun dagelijkse website verkeer.
Behalve het feit dat je clusters schrijft over bepaalde onderwerpen, moet je er ook rekening mee houden dat die artikels onderling aan elkaar gelinkt moeten worden.
8. Interne links
Interne links is een onderdeel van link building, maar dan wel meteen een onderdeel dat je helemaal zelf in de hand hebt. Zorg er voor dat je thema clusters op strategische wijze onderling aan elkaar gelinkt zijn.
Interne links zijn essentieel om aan te tonen hoe jouw site onderling gestructureerd is. Vaak worden interne links over het hoofd gezien en dat is spijtig, want je kunt makkelijk zelf een goede link structuur realiseren.
Zelf gebruiken we Link Whisper om dit proces te vergemakkelijken, maar als je niet te veel content hebt, kun je dit in principe ook manueel doen.
9. Externe links
Externe links is wat de meeste marketeers verstaan onder link building.
Wanneer een andere website naar jouw website linkt, dan geeft dat een signaal van vertrouwen.
Het is natuurlijk net iets ingewikkelder dan dat en er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.
Zo brengt het bijvoorbeeld niet op wanneer een website van een slager linkt naar jouw website over fietsen. Dat versterkt niet meteen jouw autoriteit.
Maar wanneer een grote producent van fietsen naar de website van jouw fietswinkel linkt, dan heeft die link erg veel waarde!
10. Opvolgen van je SEO optimalisatie inspanningen
Nadat je allerlei optimalisaties uitgevoerd hebt aan de zoekmachine optimalisatie van je website, kun je best ook in de gaten houden of je inspanningen effect hebben.
SEO analyse, opvolging en rapportage is een goede manier om te kijken of je website beter scoort, of je meer kliks krijgt, of mensen je makkelijker vinden, …
Eerste stappen in zoekmachine optimalisatie
Met deze 10 stappen voor SEO optimalisatie ben je al een heel eind op weg naar een goede ranking in zoekmachines.
Lees zeker ook onze meer diepgaande artikels voor elk van de aparte tips.
Deze stappen zijn nog maar het begin van een compleet geoptimaliseerde website, maar ze zijn zeker een stevige stap in de goede richting.
Zorg er voor dat je al deze tips plant en uitvoert om je kansen in zoekmachines te verbeteren.
Zelf maken we gebruik van een heleboel krachtige online tools om ons hiermee te helpen. Ook de 5 in 1 SEO tools van Mangools zijn een grote hulp om je SEO te optimaliseren;