De 7 beste SEO plugins voor WordPress

De 7 beste SEO plugins voor Wordpress

Sommige van onze links zijn affiliatie links. Dat betekent dat wij mogelijk een kleine commissie verdienen wanneer jij iets koopt. Jij betaalt geen cent extra via een affiliatie link!

Dat je met een WordPress website en een eigen domein wel goed kunt ranken in zoekmachines, is geen geheim. In tegelstelling tot de verscheidene platformen om een gratis website mee te bouwen, kun je met een WordPress.org website wel degelijk je SEO optimaliseren. We raden wel aan om één of meer van deze geweldig goeie SEO plugins voor WordPress te installeren!

Het internet en zoekmachines zijn niet meer hetzelfde als enkele jaren geleden, toen je nog rankte voor een zoekwoord door het tientallen keren te vermelden.

In deze eeuw moet je echt wel beter je best doen om organisch verkeer te scoren. Je kunt het je echt niet meer permitteren om SEO te negeren.

Om ervoor te zorgen dat je alle SEO praktijken netjes opvolgt, bestaan er enkele plugins die je daarbij helpen.

Deze SEO plugins voor WordPress hebben allemaal in aparte functie die jouw website mee optimaliseren.

RankMath

RankMath is momenteel onze favoriete SEO plugin voor WordPress. Deze gratis plugin helpt je bij de meeste aspecten voor de optimalisatie van je content en de rest van je website.

De verschillende modules voeren verscheidene functies uit en naar mijn mening is RankMath een vrij complete plugin om je website SEO mee te optimaliseren.

 • SEO meta data voor alle content types
 • SEO voor afbeeldingen, producten, categorieën
 • Gestructureerde data of Schema markup
 • Sitemap creatie
 • Search console integratie
 • Woo Commerce integratie
 • SEO analyse van je complete website
 • Redirections
 • 404 manager

Met de handige SetUp Wizard zit je al vanaf de start meteen in de goede richting. Het is zeker de moeite waard om deze plugin uit te proberen.

SEO Squirrly

Squirrly is een WordPress plugin die SEO helemaal voor je overneemt. Dit is de perfecte oplossing voor mensen die niet technisch zijn aangelegd, maar wel graag willen scoren in zoekmachines.

Squirrly werkt iets anders dan RankMath. Waar je bij RankMath iets meer kennis van zaken nodig hebt, is Squirrly echt een SEO assistent die je tips en advies geeft terwijl jij jouw inhoud ingeeft.

Je geeft vooraf aan voor welk zoekwoord je wil scoren. Je SEO assistent geeft je dan de nodig informatie terwijl je werkt.

Deze voordelen maken Squirrly de ideale plugin voor starters:

 • SEO assistent die tips en advies geeft
 • Meta data voor alle types content
 • SEO optimalisatie voor afbeeldingen, categorieën, …
 • Analyseer de inhoud van je concurrent
 • Complete SEO audit voor je website
 • SERP checker tool

Een groot voordeel van Squirrly is dat je zelf eigenlijk geen voorkennis van SEO nodig hebt. De assistent staat je bij gedurende alle stappen die je moet ondernemen. Je hoeft alleen maar de aangegeven stappen volgen en de vakjes groen houden om te ranken.

Broken Link Checker

Broken Link Checker is een gratis plugin die jouw broken links voor je in de gaten houdt.

Kapotte links geven voor zoekmachines aan dat je website niet goed wordt onderhouden. Bovendien is het ook niet erg gebruiksvriendelijk voor je bezoekers wanneer ze op een dode link klikken. Je moet dus regelmatig controleren of je website niet te veel gebroken links bevat en die indien nodig corrigeren of verwijderen.

Natuurlijk werkt die link perfect op het moment dat je hem aanmaakt. Maar wanneer je eenmaal meer inhoud publiceert en je site wat ouder wordt, kan het gebeuren dat de websites waar je naar linkt ophouden te bestaan of ze de URL wijzigen.

Broken link checker plugin voor WordPress

Lucky WP Inhoudstafel

Lucky WP Inhoudstafel is een gratis plugin waarmee je automatisch een inhoudstafel kunt toevoegen aan al je artikels. Een inhoudstafel wordt ook meteen geïntegreerd in de code van je pagina, waardoor zoekmachines makkelijker je inhoud kunnen doorzoeken.

Zoekmachines kunnen jouw pagina’s beter scannen en doorgronden, waardoor je voor meer zoekopdrachten gevonden zal worden.

Om een inhoudstafel te integreren, is Lucky WP mijn favoriet. De plugin werkt goed samen met allerlei verschillende setups en paginabouwers, zoals Elementor. Bovendien kun je ook erg makkelijk de instellingen aanpassen naar je wensen. Je kunt kiezen waar je de inhoudstafel juist wil tonen en welke headers je wil laten zien.

Link Whisper

Link Whisper zie je niet vaak verschijnen in lijstjes met de beste SEO plugins voor WordPress. Toch hoort die daar zeker thuis, want met Link Whisper kun je makkelijk jouw interne linkpatroon optimaliseren en dat draag zonder twijfel bij aan je SEO en vindbaarheid.

Lees meer over hoe zoekmachines werken en ontdek hoe je interne linkstructuur bijdraagt aan je on-page SEO.

Door relevante interne links te leggen tussen je verschillende berichten en pagina’s, creëer je een duidelijke hiërarchie in je content en heb je de mogelijkheid om je cornerstone content en belangrijke pagina’s een extra duwtje in de rug te geven.

Link Whisper dahsboard

WP Rocket

De snelheid van je website is een belangrijke SEO indicator. Je kunt makkelijk zelf testen of je website snel of traag is.

Je WordPress website snelheid effectief verbeteren, is een ander paar kousen. Er komen namelijk heel wat technische aspecten bij kijken. Gelukkig kun je gebruik maken van interessante plugins die alle technische aspecten van snelheid voor je overnemen.

WP Rocket is een super veelzijdige plugin voor WordPress die we zelf ook gebruiken om onze website snelheid te verbeteren. Deze taken voert WP Rocket voor je uit:

 • WordPress caching
 • Optimalisatie van HTML, CSS en JS
 • Media optimalisatie en Lazy Load
 • Cache preloading
 • Optimalisatie van je database
 • En nog meer!

ShortPixel

Ook afbeeldingen zijn vaak een enorme snelheidsvreter. Je moet sowieso je afbeeldingen optimaliseren voordat je ze upload naar je WordPress site. ShortPixel neemt de overige taken van je over!

Zo comprimeert ShortPixel je afbeeldingen op het moment dat jij ze upload in WordPress. Je hebt ook de mogelijkheid om je reeds bestaande media files in bulk te comprimeren.

ShortPixel integreert vlekkeloos met je WordPress installatie en toont het compressiepercentage in je media bibliotheek. In de instellingen van de plugin kies je voor een Lossy, Glossy of Lossless compressie.

Conclusie: de beste SEO plugins voor WordPress

Zoals je kan lezen, heeft SEO veel verschillende kantjes en aspecten. Je moet met meer dan 1 ding rekening houden om je SEO in orde te krijgen en houden.

We bespreken op deze website alvast de verschillende onderdelen van SEO, zoals technische SEO, on-page SEO, SEO opvolging en analyse, … en nog meer.

Heb je weinig zin om jezelf erin te verdiepen? Dan raden we Squirrly SEO assistent aan voor jouw website.

Wil je organisch ranken in zoekmachines door gebruik te maken van SEO? Dan mag je zeker nooit een grondig zoekwoordenonderzoek overslaan. Gebruik één van deze keyword research tools of kies op de krachtige SEO tool die we zelf gebruiken om meteen van start te gaan.

Verder lezen!

Praat mee