Thuiswerk? 22 productiviteitstips voor telewerken

Telewerken? 22 productiviteitstips voor thuiswerk

Sommige van onze links zijn affiliatie links. Dat betekent dat wij mogelijk een kleine commissie verdienen wanneer jij iets koopt. Jij betaalt geen cent extra via een affiliatie link!

Van thuis uit werken is een zaligheid. Ook al zien we momenteel in België pas de allereerste inspanningen om telewerken mogelijk te maken, zij het door een opgelegde maatregel. Sommige bedrijven blijven halsstarrig werknemers op kantoor eisen, terwijl andere bedrijven zonder met de ogen te knipperen heel hun systeem omgooien naar een remote company!

De omstandigheden zijn niet fantastisch, maar dat thuiswerk: dat moest er ooit van komen. Hopelijk kunnen we deze crisis gebruiken om Belgische werknemers wat vaker van thuis uit te laten werken, ook in de toekomst!

Thuiswerk heeft veel voordelen…

Telewerken heeft vele voordelen, maar laat je niet vangen aan de nadelen en valkuilen van thuiswerk!

Als voordeel vallen alvast de pendel uren weg en ook je grootste afleiding: je collega’s die je langer bij het koffie apparaat houden dan nodig en die je continu dingen komen vragen.

Thuis ben jij zelf je grootste productiviteit-vijand. Je bent snel afgeleid door alle dingen die in en rond je woning gebeuren. Er is geen sociale controle, dus niemand ziet het wanneer jij de hele dag in je pyjama achter de computer zit! Maar er is dan ook niemand die je tegenhoudt om anderhalf uur pauze te nemen.

Daarom delen we graag enkele tips met jullie om je productiviteit op peil te houden, terwijl jij van thuis uit werkt.

22 productiviteitstips voor telewerken

Zet je wekker

Wanneer je effectief naar kantoor moet, heb je ’s morgens ook wat tijd voor koffie, wakker worden, pendelen, … Tegen de tijd dat je op het werk aankomt, ben je hopelijk ook een beetje wakker!

Ga je van thuis werken, dan moet je jezelf ook wat tijd geven om wakker te worden. 

Bovendien kun je er ook voor kiezen om ’s morgens heel vroeg te beginnen zodat je eerder klaar bent ’s avonds.

Doe alsof je effectief naar kantoor gaat!

Blijf niet in je boxershort zitten. Uit onderzoek is gebleken dat je meer productief bent wanneer je ‘werkkleding’ draagt. Je pyjama heeft de neiging om je in sluimermodus te houden.

Wil je een productieve telewerk dag beleven? Start ’s morgens met een hete douche, kam je haren en kleed je netjes. 

Je werkdag kan beginnen, zowel fysiek als mentaal.

Voorzie jezelf van een echt bureau

Hoewel je in theorie net zo goed vanuit je bed kan werken, is een echte werkruimte meestal toch effectiever

Het feit dat je naar je werkruimte gaat, om te werken, zorgt ervoor dat je hersenen ook de kans krijgen om een werk-mentaliteit aan te nemen. 

Door je werkruimte, in de mate van het mogelijke, af te schermen van je ontspanningsruimte, wordt je automatisch productiever.

Verander regelmatig van werkomgeving

Deze tip werkt goed voor mensen die creatief moeten blijven voor hun job. Maar ik kan me voorstellen dat iedere telewerk job wel wat creativiteit vereist.

Door regelmatig van omgeving te veranderen, stel je jezelf bloot aan veranderende impulsen. Dat houdt je brein wakker en helpt je om creatief te zijn.

Thuiswerk bureau
Thuiswerk bureau

Maak je werkplek aangenaam en optimaliseer voor productiviteit

Zorg ervoor dat je werkplek je alles geeft wat jij nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Zo is er een comfortabele plek om te zitten en liefst een tafelblad of werkruimte. Ook degelijk internet is een must.

Daarbij kun je andere dingen voegen die je doen werken. De koffiezet mag bijvoorbeeld in de buurt staan 🙂

Werk met vaste werkuren

Vaste werkuren is weer zo’n trigger voor je hersenen. Zet je 15 jaar lang je wekker om 6u ’s ochtends, dan wordt je na een tijdje vanzelf wakker om 5u59.

Hetzelfde principe is van toepassing op je werk-brein. 

Je kunt ervoor kiezen om je huidige werkuren, waar je al aan gewend bent, te behouden. Maar misschien heb je nu de vrijheid om je werkschema aan te passen aan de uurregeling waarin jij zelf het productiefst bent.

Krijg je meer gedaan tussen 6 en 10 ’s ochtends? Doen dan!

Ben je eerder een nachtbraker die om 22u pas in actie schiet? Ook goed 🙂

Plan je taken in 

Ongeacht de werktijden die je inplant, doe je er toch goed aan om een werkschema op te stellen. Een planning of to-do lijst die zwart op wit staat, is een goede draad die je de hele dag door kunt volgen. 

Experts raden zelfs aan om je tijd per taak zo kort mogelijk te houden om jezelf te blijven concentreren. Deadlines werken om de productiviteit te verhogen. Gebruik ze als techniek om je productiviteit te verhogen bij thuiswerk!

Gebruik de pomodoro techniek

De pomodoro techniek is een super simpele, doch effectieve productiviteitstechniek. 

Maak een lijst met al je taken, van dringend naar minder dringend. Zorg ervoor dat al je taken zo’n 20 minuten duren. Zet telkens een timer voor 25 minuten en werk één voor één de taken af. Normaal gezien heb je telkens nog tijd over om enkele minuten pauze in te lassen voordat de timer af gaat. Om de 4 (dit kies je zelf) timers mag je langer pauzeren. 

Lees meer over de pomodoro techniek.

Plan ook de volgende dagen al in

Maak niet alleen maar een planning voor vandaag. Wanneer je vooruit plant, krijg je een beter overzicht over de taken en daardoor bespaar je tijd.

Plan meteen je hele week. Het geeft je meer vrijheid om de taken ruimer in te plannen. Bovendien kun je op die manier ook makkelijker terugkerende taken groeperen en samenvoegen.

Alle sociale kanalen dicht gooien

Deze tip is geldig als je werk gedaan wil krijgen! Dat is dus het geval voor iedereen die gaat thuiswerken. Of je nu al jaren van thuis uit werkt of je begint er net mee, sociale media is een sluipende, gevaarlijke vijand van productiviteit.

Sociale kanalen mogen dan wel een heerlijke manier zijn om sociaal te blijven in tijden van afzondering, maar als je werk klaar wil krijgen, moet je even uitloggen.

Je kunt natuurlijk vaste blokken tijd inplannen in je kalender voor je sociale bezigheden. 

Vind je workflow

Telewerken geeft velen onder ons de vrijheid om dingen over onszelf te ontdekken. Je ontdekt het misschien ook tijdens een vroege dienst op het werk, maar sommige mensen zijn gewoon niet erg functioneel ’s ochtends vroeg. Of net andersom!

Vind je eigen workflow en ontdek de momenten waarop jij het meest productief bent

Kun je fris terug starten na een pauze van 5 minuten? Of krijg je 2 keer zo veel gedaan wanneer je die pauze wat langer maakt?

Belangrijke taken: first thing in the morning

Of je nu aan thuiswerk doet of je zit op kantoor, experts delen deze tip al jaren uit. Doe de belangrijkste dingen als eerste taak ’s ochtends

Belangrijke of moeilijke taken worden vaak uitgesteld. Je houdt de hele dag in je achterhoofd dat je dat zeker nog moet doen vandaag, maar nu nog niet…

Wanneer je die dingen als eerste doet, hoef je er niet meer aan te denken!

Makkelijke taken in de namiddag

De moeilijke en belangrijke taken heb je al lang gedaan, dus in de namiddag kun je je toeleggen op makkelijkere taken. Het heeft zijn voordelen.

In de loop van de dag gaat je concentratie namelijk achteruit en tegen het einde van de werkdag ben je waarschijnlijk ook wat vermoeid. Het is dan ook bijna tijd om af te ronden. 

Gebruik slimme tools voor telewerk

Slimme tools… mijn specialiteit! Of toch minstens een verslaving!

Er bestaan honderden, nee duizenden, productiviteitstools die allemaal soortgelijke functies, anders aanbieden. Uit ervaring weet ik dat je die tools stuk voor stuk moet uitproberen om erachter te komen of ze een goede match zijn voor jou.

Er zijn tegenwoordig zo veel tools beschikbaar voor allerlei aspecten van telewerken

  • video calling en video meetings
  • chatten
  • documenten delen
  • team project management tools
  • persoonlijke project management tools
  • workflow optimaliseren

Het is echt een mysterie waarom nog niet meer bedrijven zijn overgestapt op thuiswerk. Alle technieken bestaan. We moeten ze alleen nog implementeren in de Belgische bedrijfsstructuur.

En voor jouw thuiswerk kun je dus ook slimme tools gebruiken!

De juiste muziek

Voor de ene werkt het, voor de andere niet.

Lekkere deuntjes door de noise canceling hoofdtelefoon werken heel goed voor mij. Al moet ik wel toegeven dat mijn job als SEO copywriter niet goed lukt met muziek waar tekst in komt. Dat draait mijn woordenkraan onmiddellijk helemaal dicht. 

Ontdek welke deuntjes jou helpen om je beter te concentreren. Zelf gebruik ik het Melodic Progressive channel van Digitally Imported.

Afspraken maken met huisgenoten

Nu je van thuis uit werkt, zijn je collega’s niet je belangrijkste afleiding. Het is je partner, je moeder, je kinderen of je kat die alleen maar rustig wordt van de welving van je toetsenbord.

Ook al weet jij heel goed dat je concentratie nodig hebt om je job uit te oefenen, toch lijkt het heel moeilijk om te begrijpen voor de rest van de populatie binnen je woning.

Afspraken zijn essentieel om effectief thuiswerk te kunnen uitoefenen.

Laat je huisgenoten weten dat je niet gestoord mag worden tijdens de werkuren, tenzij er echt een noodgeval is.

Neem beweeg-pauzes

Tenzij je fitness lessen geeft vanop afstand, is de kans erg groot dat je een belangrijk deel van je dag achter het scherm doorbrengt, zittend

En zoals we allemaal weten: beweging is erg belangrijk! Het is goed voor je gezondheid, houdt je weerstand op peil en na een goede beweeg-pauze kun je er met vernieuwde goesting weer helemaal invliegen.

Standing desk

Kies voor een standing desk, zodat je kunt afwisselen tussen staan en zitten, terwijl je werkt. Sommige thuiswerkers kunnen een hele dag aan een standing desk staan, maar voor de meesten werkt het beter als tussendoor houding.

Zelf kan ik niet goed schrijven aan mijn standing desk, maar om emails te checken of research te doen, vind ik het dan weer geweldig.

Hou digitaal contact met collega’s

Werk je samen met collega’s aan een taak of project? Hou dan voldoende contact. Het is interessant om te weten waar iedereen mee bezig is, maar het houdt je ook gemotiveerd wanneer je weet dat je collega’s vooruitgang boeken.

In team werken, heeft alvast een positief effect op productiviteit. Maak dus gebruik van je team om samen meer klaar te krijgen!

Laat je niet afleiding door notificatie pop-ups

Met die communicatie komt natuurlijk ook afleiding.

Ah! Iemand stuurt een bericht via Slack… over een taak waar ik momenteel niet mee bezig ben, maar… Ik zal het snel effe checken!

En dat werkt dus behoorlijk averechts. Je collega’s kunnen heus wel even wachten, meestal.

Ook hier zijn afspraken essentieel. Spreek af om ieder uur 5 of 10 minuten beschikbaar te zijn of een afgesproken tijdstip

Je andere notificaties zet je best gewoon uit. Het komt je productiviteit om de hele tijd meldingen te krijgen van Facebook of wanneer je een mail binnen krijgt van een Afrikaanse prins die zijn fortuin met je wil delen.

Plan je maaltijden op voorhand

Uit ervaring leerde ik dat maaltijden thuis veel langer duren dan de lunchpauze die ik vroeger kreeg op mijn werk. Vaak gaat het vanaf de start al fout. Ik heb honger… wat zal ik eten. De zoektocht naar iets wat je in huis hebt, waar je zin in hebt, wat je niet moet klaarmaken, … begint.

Net als wanneer je naar kantoor gaat, is het beter dat je lunch al vast ligt

Het wordt ook aangeraden om niet te lunchen op je effectieve werkplek.

Eet in de keuken of op een plek die onder de categorie ‘ontspanningsplekken’ valt. Zo heb je toch even echt pauze, weg van die computer.

Vaste routine om je werkdag te starten en beëindigen

Mensen worden uiteindelijk toch getriggerd door routine. Iedereen heeft handelingen die je iedere keer hetzelfde doet, al gaat het maar over kleine dingen, zoals je handen wassen, je tanden poetsen. Je doorloopt iedere keer een vast stramien.

Hetzelfde geldt voor je werkdag. Begin je dag met een koffie en het nieuws, of een koffie en je emails. Dit kan voor je hersenen gelden als de aanloop naar je werkdag, zoals je anders de file hebt die je hersenen vertelt dat het bijna zo ver is.

Ook voordat je de werkdag beëindigt, kun je best een vaste routine hanteren. Zo kiezen veel thuiswerkers er voor om op het einde van de dag de planning voor de volgende dag op punt te zetten en emails te beantwoorden.

Nog niet productief genoeg voor thuiswerk?

Hopelijk lukt het je met deze tips om je productiviteit tijdens het telewerken te verhogen.

Toch blijkt niet iedereen in de wieg gelegd om van thuis uit te werken. Heb je moeite om jezelf aandachtig te houden en stel je alle taken uit tot op het laatste moment? Dan bezorgt thuiswerk jou meer stress dan nodig.

Probeer de tips een keer uit en hopelijk krijg je massieve bergen verzet vanuit je thuis bureau!

Verder lezen!

Praat mee