De 8 verschillende types online marketing

De 8 verschillende types online marketing

Sommige van onze links zijn affiliatie links. Dat betekent dat wij mogelijk een kleine commissie verdienen wanneer jij iets koopt. Jij betaalt geen cent extra via een affiliatie link!

Er bestaan 2 types marketing: online en offline marketing. Beide methodes houden in dat je klanten probeert te bereiken en daar doe je liefst ook een beetje moeite voor!

We bespreken in dit artikel de 8 belangrijkste types online marketing die je kunt gebruiken om jouw online aanwezigheid een boost te geven!

In dit artikel gaan we het niet hebben over offline marketing, zoals radio, televisie, kranten, ed.

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Iedereen heeft al wel eens gehoord van Search Engine Optimization of SEO

Zoekmachine optimalisatie houdt in dat je jouw website en pagina’s zodanig gaat optimaliseren dat ze volledig in lijn liggen met de voorschriften die zoekmachines gebruiken.

Je zorgt er voor dat alle dingen waarvan je weet dat zoekmachines er rekening mee houden, tip top in orde zijn. Zo zijn er alvast geen struikelblokken waar je over kunt vallen bij het verbeteren van je vindbaarheid.

Op die manier zorg je er voor dat jouw website, pagina’s en blogberichten goed ranken in zoekmachines en makkelijk gevonden worden.

Je market dus eigenlijk je vindbaarheid!

Wanneer we het over SEO hebben, zijn er nog verschillende aspecten die van belang zijn. Zo zijn er de volgende belangrijke SEO onderdelen:

Content marketing

Content marketing kan allerlei vormen aannemen. Behalve de welbekende teksten die onder content vallen, is er ook beeld, geluid en de combinatie daarvan.

In deze era moeten we zelfs al denken aan virtuele realiteiten en dergelijke. Content marketing houdt nooit op en je kun er erg breed in denken.

Laat je dus niet afschrikken door het begrip ‘content marketing’, want je kunt er letterlijk alle kanten mee op. Er zijn bovendien een aantal goede redenen om content marketing te gebruiken!

Dit zijn enkele voorbeelden van content marketing:

 • Blog op je eigen website
 • YouTube kanaal en video
 • Een eigen podcast

Alle manieren waarbij een overdracht van informatie of emotie plaats vindt, kun je onder content marketing plaatsen.

Het belangrijkste punt om rekening mee te houden, is dat je de content zeker goed moet afstemmen op je doelgroep en dat je de kanalen gebruikt waar je doelgroep al aanwezig is!

Een ervaren SEO copywriter kan je helpen om interessante content te creëren.

Social Media Marketing

Social Media marketing is een derde type online marketing. Veel marketeers vinden dat social media marketing ook onder content marketing valt. En eigenlijk is dat voor een stuk ook zo.

Je gaat een bepaalde boodschap via sociale media verspreiden om een groter publiek te bereiken. Daar kun je verschillende social media tools voor gebruiken!

Mits een goede kennis van de verschillende platformen, kun je met social media marketing een erg groot publiek bereiken. Opnieuw moet er rekening gehouden worden met de doelgroep. Afhankelijk van hun interesses kies je dan het juiste social media kanaal voor jouw boodschap.

Social Media marketing gaat verder dan de simpele Facebook advertentie. Je kunt namelijk heel wat wijzigingen aanbrengen in advertenties en je doelgroep nauwkeurig specificeren. Maar er zijn natuurlijk ook andere methodes! 

Dit zijn de meest gebruikte social media kanalen op dit moment. De lijst is incompleet en verandert ook regelmatig!

 • Facebook
 • Twitter
 • Instagram
 • YouTube
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • Snapchat
 • TikTok

Email marketing

Email marketing is zo één van die types online marketing die zwaar ondergewaardeerd wordt. 

Ik moet het toegeven: ik had bij de start van mijn blogcarrière ook helemaal geen zin om email adressen te verzamelen. En ik had nog minder zin om mensen lastig te vallen met een nieuwsbrief!

Maaaaar….en nu komt het!

Zo hoef je het helemaal niet te zien!

Eerst en vooral moet je het systeem om email adressen te verzamelen maar 1 keer instellen. Daarna gaat het vanzelf. En je hoeft ook helemaal niet meteen je abonnees te gaan spammen. Je verzamelt gewoon email adressen van fans.

Krijg je binnen een half jaar toch plots interesse om email marketing uit te proberen? Dan begin je niet helemaal van 0.

Kort samengevat: het is nooit te vroeg om email adressen te verzamelen!

Wanneer je email marketing strategie opgezet wordt, zal je ontdekken dat email marketing behoorlijk krachtig en interessant is!

Je kunt namelijk boodschappen sturen naar mensen die hebben aangegeven dat ze je content interessant vinden. En je kunt hen bovendien een email sturen wanneer je maar wil… wanneer je bijvoorbeeld een boek publiceert of een nieuw product op de markt brengt!

Influencer marketing

Over influencer marketing is de wereld nog lang niet uitgepraat!

Of we nu fan zijn of niet, is van weinig belang. In 2020 is influencer marketing nog steeds een fenomeen en jij kunt er als bedrijf dus gebruik van maken.

Voordat je je waagt aan influencer marketing, doe je best eerst wat research om te ontdekken hoe je het best aanpakt.

Het is namelijk niet zo dat je een stapeltje geld aan een Instagrammer met 5000 volgers geeft en dan meteen resultaten mag verwachten. Er komt wel net iets meer bij kijken dan dat.

Onder influencers verstaan we internet persoonlijkheden die een ruime basis aan fans hebben en bovendien invloed uitoefenen op die fans. Deze influencers kunnen werkzaam zijn op de volgende kanalen:

 • Bloggers met een eigen website
 • Journalisten voor online magazines
 • YouTubers
 • Instagrammers
 • TikTokkers
 • Enz…

Zoekmachine marketing

Zoekmachine marketing is een vorm van digitale marketing waarbij je advertenties koopt binnen zoekmachines.

Je kent ze zeker wel: die bovenste 3 tot 5 zoekresultaten waar een klein vakje met ‘AD’ voor staat. Het zijn betaalde zoekacties binnen zoekmachines zoals Google.

Als website eigenaar betaal jij een bepaald bedrag per internetgebruiker die op je link klikt

Zoekmachine marketing werkt dus via het PPC of Pay-Per-Click advertentiemodel en er komt heel wat bij kijken om een succesvolle marketing campagne op te zetten.

Je moet namelijk je doelgroep gaan specifiëren op basis van locatie, geslacht, leeftijd, enzovoort. Daarna bepaal je de keywords waarvoor je advertenties wil instellen.

Niet ieder keyword is gelijk! Hoe competitiever de sector, hoe duurder je advertentie wordt per klik!

Zoekmachine marketing is pas efficiënt wanneer je de campagnes strategisch en slim plant.

Pay-Per-Click advertenties

Je kunt ook volgens het PPC model gaan adverteren op andere platformen en via andere wegen.

Zo maken veel ondernemers gebruik van de advertentiemodule van Facebook. Ook daar kun je jouw ideale doelgroep specifiëren.

Maar ook de andere sociale platformen hebben vaak de mogelijkheid om advertenties te plaatsen.

Ga je nog een stapje verder? Dan bestaan er allerlei soorten platformen langs welke weg je betaald kunt adverteren. Ook hier is het aan te raden om voldoende research te doen vooraleer je jouw advertentie zomaar ergens neerzet.

Als beginnende PPC adverteerder start je best met de vertrouwde Google advertenties en Facebook Ads.

Affiliate marketing

Affiliate marketing is zo een van die onterecht onbeminde types van online marketing.

Dit type marketing wordt veelal gebruik voor de verkoop van producten of diensten.

Wanneer je jouw product aanbiedt op een affiliate platform, gaan andere bloggers en content schrijvers een affiliate link naar jouw product plaatsen op hun website.

Ze bevelen je dus eigenlijk aan bij hun lezers.

Bestelt er iemand iets op jouw website via die affiliate link, dan krijgt de affiliate een kleine commissie.

Vaak bedraagt die commissie slechts 2 procent, maar in sommige gevallen gaat het om mooie bedragen!

Grotere bedrijven zoals Bol.com en Booking.com werken al jaren met affiliates en zien zo hun omzet en naambekendheid zienderogen stijgen!

Conclusie: types online marketing en website marketing

Er zijn duidelijk voldoende manieren om aan merk en website marketing te doen.

Dit hoeft niet per se te betekenen dat je voor jouw onderneming al deze types online marketing moet gebruiken!

Voor iedere doelgroep bestaan er methodes die beter werken dan andere. Afhankelijk van wie je wil bereiken, plan je een slimme strategie met een mix van de mogelijkheden.

Verder lezen!

Praat mee