De belangrijkste voordelen en nadelen van stockfotografie

De belangrijkste voordelen en nadelen van stockfotografie

Sommige van onze links zijn affiliatie links. Dat betekent dat wij mogelijk een kleine commissie verdienen wanneer jij iets koopt. Jij betaalt geen cent extra via een affiliatie link!

Stockfotografie kan een stekelig woord zijn om te gebruiken in de buurt van marketeers en designers die al decennia aan het werk zijn in hun job. Anderen vinden het dan weer de ultieme manier om visueel dingen uit te drukken. Daarom besloten we om even de voordelen en nadelen van stockfotografie op een rijtje te zetten!

Grote bedrijven kiezen er namelijk vaak voor om een fotoshoot te regelen die compleet is afgestemd op de wensen en noden die het bedrijf op dat moment heeft.

Als kleine ondernemer: freelancer of web designer, ziet het landschap er vaak anders uit. Je boekt namelijk niet zomaar eventjes een fotoshoot, omdat je graag een unieke foto of een uniek perspectief wil. 

Je hebt dan ook rekening te houden met een budget en zo…!

Wat is stockfotografie

Stockfotografie zijn rechtenvrije foto’s die je kunt terugvinden in grote online databases. Er bestaan tientallen websites waar je gratis of tegen betaling professionele foto’s kunt kopen die rechtenvrij zijn.

Je kunt stockfoto’s dus zelf gebruiken op je website, in een blog artikel of in een advertentie die je promoot.

Stockfotografie is meestal niet afgestemd op het specifieke doel dat jij voor ogen hebt. Maar dat betekent niet dat je geen foto’s kunt vinden die perfect passen bij jouw content of advertentie die je op social media deelt.

Je kan deze stockfoto’s dan ook gebruiken voor verschillende doeleinden. Maar je moet wel altijd even controleren waarvoor ze wel of niet gebruikt mogen worden. Verschillende stockfoto’s kunnen namelijk een verschillende licentie hebben die de gebruikstoepassingen definieert.

De voordelen van stockfotografie

Stockfoto’s hebben een heleboel voordelen voor gebruikers. Afhankelijk van je noden en wensen, kun je met stockfotografie meestal je doel bereiken.

Goedkoop

De aankoop van stockfoto’s is meestal een stuk goedkoper dan wanneer je een fotoshoot moet boeken om een specifieke foto te verkrijgen.

Rechtenvrije foto’s kun je vaak gratis downloaden. Kies je er voor om stockfoto’s te kopen, dan koop je op een gerenommeerde stockfotografie website vaak ook voor een paar cent of een paar euro een professionele foto.

Snel

Heb je nu een specifieke foto nodig?

Dan kan je die in principe ook nu hebben. Je schuimt 1 of meer websites voor stockfotografie af. De kans is groot dat je binnen het kwartier een kwalitatief hoogstaande foto kunt downloaden.

Ruim aanbod

Er is een grote markt voor stockfoto’s. De kans is dan ook groot dat je binnen de kortste keren de ideale foto vindt die perfect past binnen je concept.

Stock databases bevatten miljoenen verschillende foto’s. Je kunt die database doorzoeken via een zoekfunctie en daarna kun je jouw perfecte foto kiezen uit duizenden foto’s met jouw gekozen thema of onderwerp.

Te gebruiken voor ieder doel

Je kunt stockfoto’s gebruiken voor je website, flyers, brochures, magazines, … noem maar op. 

Afhankelijk van de licentie die je gekozen foto heeft, kun je die foto inschakelen voor verschillende doeleinden.

Wanneer je de foto eenmaal gekocht of gedownload hebt, mag je de foto zo vaak gebruiken als je wil.

Afbeeldingen, illustraties, vectoren of video

Je kunt niet enkel stockfotografie online kopen!

Op stockfotografie websites koop je even snel en makkelijk illustraties, vectoren of video fragmenten.

Voor ieder doel bestaat er wel een stock item dat past bij je concept.

Terwijl illustraties en vectoren vaak net zo goedkoop zijn als foto’s, kan de prijs voor video’s vaak wel wat tegenvallen. Maar dan zijn de video’s nog steeds goedkoper dan het huren van een filmmaker!

Ideaal voor mock-ups en presentaties

Wil je jouw web design klant een idee geven van de look en feel van een nieuwe website? Stockfotografie is ideaal voor dat doel. Je vindt online allerlei prachtige en professionele afbeeldingen die een website mock up net dat tikkeltje meer geven!

Ook voor presentaties kunnen deze foto’s perfect dienst doen!

De nadelen van stockfotografie

Maar natuurlijk zijn er ook enkele nadelen! Stockfotografie is niet de perfecte oplossing voor ieder doeleinde of voor iedere onderneming. Soms heb je gewoonweg die exclusieve foto nodig!

Niet origineel

Stockfoto’s zijn niet origineel. Ze zijn vrij te vinden op het internet. De kans bestaat dan ook dat iemand anders ook een website heeft gebouwd met identiek dezelfde foto als jij!

En toegegeven: de ene foto is al populairder dan de andere. De foto die je hieronder kan aanschouwen, komt duizenden keren voor op reiswebsites.

Je moet dus soms wat langer zoeken om een originele foto te vinden.

stockfotografie nadelen

Geen aanpassingen mogelijk

Wil je dat het model zijn of haar hoofd net wat meer naar links draait? Spijtig.

Stockfoto’s kan je niet meer aanpassen. Je moet ze nemen zoals ze zijn.

Om die reden moet je vaak alweer wat langer zoeken naar de ideale foto.

Wil je een foto die exact laat zien wat jij in gedachten hebt? Dan kies je er beter voor een professionele fotograaf in te huren die bijvoorbeeld gespecialiseerd is in bedrijfsfotografie.

Licenties

Bij de aankoop van stockfotografie moet je altijd even controleren onder welk licentie de foto juist valt.

Soms geeft de licentie aan dat je de foto enkel mag gebruiken voor editorial doeleinden. In dat geval mag je de foto dus niet gebruiken voor reclame of affiches.

De voordelen en nadelen van stockfotografie afwegen

Of het gebruik van stockfotografie geknipt is voor jouw doel hangt dus eigenlijk voornamelijk van jou af. Jij weet zelf best wat je wil.

Je kunt natuurlijk altijd eerst even de verschillende stockfotografie websites afschuimen voordat je een beslissing neemt!

Let wel op dat je de foto’s goed optimaliseert voordat je ze upload op je website!

Vind jij dat er nog andere voordelen of nadelen verbonden zijn aan het gebruik van stockfoto’s? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit bericht!

Verder lezen!

Praat mee