In onze cluster van artikels die je wegwijs maken in SEO, voorzien we je in dit hoofdstuk van wat meer uitleg over technische SEO. Een basiskennis van de technische kant van je website helpt je al een heel eind op weg op er voor te zorgen dat je website voldoet aan de technische verwachtingen om te ranken!
In dit artikel kom je te weten wat technische SEO juist is, waar je op moet letten en hoe je jouw site kunt optimaliseren!
Wat is technische SEO?
Technische SEO refereert naar de verschillende technische aspecten waar je website aan moet voldoen om ranking en vindbaarheid te verbeteren.
Deze tak van SEO valt onder de term on-page SEO, gezien alle verbeteringen plaats vinden op jouw eigen website en je er macht over hebt.
Waarom een technische optimalisatie uitvoeren?
Een technische optimalisatie helpt je niet alleen om beter te ranken in zoekmachines. Het maakt je site ook makkelijk doorzoekbaar, overzichtelijk, snel, …
Dat is al een erg goede reden om te optimaliseren, maar je kunt het ook doen om deze redenen:
Beter scoren in zoekmachines
Als je eenmaal weet hoe zoekmachines werken, kun je daarop verder bouwen om te bepalen hoe die zoekmachines jouw website of webpagina zullen ranken.
Die zoekmachines doorlopen namelijk enkele stappen voordat ze jou in de ranglijsten vermelden. En een behoorlijk aantal van de benodigde factoren zijn afhankelijk van de technische werking van je website.
Betere gebruikservaring voor bezoekers
De eigenlijke topreden om een technische SEO optimalisatie uit te voeren, is om je bezoekers beter te helpen. Zij zijn uiteindelijk de reden dat je website bestaat!
Een aangename en overzichtelijke user interface is een goed begin. Als je website bovendien nog eens snel laadt en boordevol interessante informatie staat, zijn je bezoekers sneller geneigd om vertrouwen te hebben in wat je vertelt.
Welke verbeteringen vallen onder technische SEO?
Om je technische setup te optimaliseren, kun je een heleboel dingen doen. Veel van deze aspecten zijn relatief makkelijk uit te voeren, terwijl andere items iets meer technische kennis vereisen.
Deze lijst bevat behoorlijk wat items. Je kunt er ook voor kiezen om te starten met deze gids voor SEO optimalisatie in 10 stappen!
Het is sowieso een goed idee om op de hoogte te blijven van de mogelijkheden en vlakken waarop verbetering mogelijk is, aan te pakken.
Geprefereerd domein specifiëren
De tijden waarin het www effectief www vereiste voor een URL, zijn voorbij.
Je kunt vandaag de dag kiezen of je de www wil, of liever gewoon je domeinnaam. Als website eigenaar moet je dan ook kiezen welk voorvoegsel jouw geprefereerde schrijfwijze is.
Door deze specificatie door te voeren, zullen je websitebezoekers altijd doorverwezen worden naar het geprefereerde domein.
Www of geen www?
Of je de www wel of niet gebruikt, maakt geen enkel verschil wanneer het op SEO aankomt. Je mag dus helemaal zelf kiezen wat je leuk vindt.
Consistentie levert daarentegen wél voordelen op.
Waarom?
Alle pagina’s in de zelfde schrijfwijze doorvoeren wijst op consistentie, wat een positief signaal is voor zoekmachines.
Bovendien sluit je er ook duplicate content mee uit.
Hoe?
In het WordPress dashboard kies je
Instellingen => Algemeen
Bij WordPress adres en site adres kun je de juiste gegevens invullen.
In de foto kun je zien dat wij geen www gebruiken, maar be (een subdomein).
Je kunt je geprefereerde domein ook nog instellen door andere technieken te gebruiken. Je kunt er hier meer over lezen.
Site snelheid
Een snelle website is onmisbaar in deze eeuw. Sneller is beter, want de gemiddelde gebruiker klikt op de ’terug’ knop wanneer een website niet binnen de 3 seconden leesbaar is.
Waarom?
Duurt het langer dan 3 seconden voordat je website zichtbaar is, dan klikt maar liefst 90% van de internetgebruikers weg van jouw website!
Spijtig genoeg is het optimaliseren van je website snelheid niet altijd een makkelijke taak. Een trage website kan namelijk verscheidene oorzaken hebben.
Hoe?
Dit zijn alvast enkele items die je kunt bekijken om je website snelheid te verbeteren:
- Gebruik zo weinig mogelijk plugins
- Upgrade naar de laatste PHP versie
- Verklein je afbeeldingen
- Zorg dat de plugins die je gebruikt up-to-date zijn
- Optimaliseer en minimaliseer CSS en JS bestanden
- Gebruik een caching plugin
- Gebruik deze WordPress plugins die je snelheid verbeteren
Veiligheid: SSL en HTTPS
Veiligheid is een belangrijk thema in de 21ste eeuw. Persoonlijke gegevens moeten beschermd worden en jij moet jouw website aanbieden via een beveiligde verbinding.
Waarom?
Hackers zijn uit op de gegevens van jouw klanten en bezoekers. Het is dan ook jouw taak om deze gegevens veilig te behandelen.
Bovendien straffen zoekmachines je af wanneer jij jouw website niet via een beveiligde HTTPS verbinding aanbiedt.
Een HTTPS website met een geldig SSL certificaat is essentieel!
Hoe?
De meeste web hosting bedrijven bieden de mogelijkheid aan om een SSL certificaat aan te schaffen via hun service. Er zijn zelfs een heleboel hosting services die je een SSL certificaat aanbieden bij de aankoop van je hosting, zoals bijvoorbeeld SiteGround.
Heb je eenmaal je SSL certificaat in handen? Dan controleer je best ook of al je pagina’s het welbekende ‘slotje’ in de adresbalk tonen.
Robots.txt optimaliseren
Je robots.txt file is een file die zich in de root map van je website bevindt. Deze file bevat instructies voor zoekmachines over hoe ze jouw website mogen crawlen. Ontdek hier hoe zoekmachines daarmee aan de slag gaan.
Waarom?
De robots.txt file geeft aan hoe zoekmachines je site kunnen crawlen. Dat is erg belangrijk, want je mag ervan uitgaan dat een belangrijk deel van je bezoekers via zoekmachines jouw website vinden.
Wanneer je er dus voor zorgt dat die zoekmachines jouw website op de juiste manier kunnen lezen, verhoog je de kans dat je goed scoort in diezelfde zoekmachines.
Hoe?
Je robots.txt file is een van die aspecten die het woord technisch in technische SEO bevestigen.
Toch is het niet zo moeilijk om deze file te optimaliseren, want meestal hoef je geen wijzigingen aan te brengen in het robots.txt bestand.
De file is standaard aanwezig en verklaart dat zoekmachines je complete site mogen crawlen.
Wijzigingen aanbrengen in dit bestand is alleen maar nodig wanneer jij bepaalde pagina’s niet wil laten crawlen.
Het kan wel interessant zijn om te controleren dat het bestand geen essentiële pagina’s blokkeert.
URL structuur optimaliseren
Ook je URL structuur is een belangrijk gegeven binnen de technische SEO. Deze structuur brengt duidelijkheid en zorgt voor een goed overzicht, zowel voor je bezoekers als voor zoekmachines.
Waarom?
Je URL structuur geeft letterlijk structuur aan je website. De structuur zelf maakt het doorzoeken van je website makkelijker voor internetgebruikers én zoekmachines.
Bovendien is het woordgebruik (lees keyword gebruik) in je URL erg belangrijk voor je ranking.
Hoe?
In je WordPress dashboard kun je onder ‘Instellingen’ ==> ‘Permalinks’ aanpassingen doen aan je link structuur. We raden aan om hier te kiezen voor ‘berichtnaam‘. Zo kun je voor ieder bericht je linkstructuur nog lichtelijk aanpassen voordat je het publiceert.
Dit zijn enkele extra tips voor een goede URL structuur:
- Gebruik alleen maar kleine letters
- Scheidt woorden met een horizontale dash –
- Zorg dat je links logisch een leesbaar zijn
- Gebruik geen datums in je links
- Hou je links kort en zoet
- Gebruik je keyword in je URL
Site structuur en navigatie
De structuur van je website is misschien wel één van de belangrijkste aspecten van technische SEO. Zorg er voor dat de structuur van je website overzichtelijk en duidelijk is. Bovendien zorgt je er best voor dat die structuur ook zichtbaar aanwezig is in je website navigatie?
Waarom?
Als je denkt dat alleen conversies belangrijk zijn en dat bezoekers wel op je website terecht komen omdat je adverteert in Google, dan heb je het mis!
Je site structuur en navigatie verwaarlozen heeft namelijk ernstige gevolgen voor je SEO.
Categorieën en je interne linkstructuur zijn essentieel om aan zoekmachines en bezoekers duidelijk te maken hoe jouw website in elkaar zit. Zo kunnen beiden zien over welke thema’s je praat en dat je meer inhoud publiceert over één bepaald thema, wat op zijn beurt weer voor autoriteit zorgt.
Hoe?
Site structuur en navigatie zijn items die je zelf makkelijk kunt ordenen en optimaliseren, al kan het wel zijn dat je er wat extra tijd voor moet uitrekken.
Zorg er in eerste instantie voor dat de structuur van je website voor jezelf logisch en makkelijk is. Want als je het zelf al verwarrend vindt, dan ervaren anderen dat waarschijnlijk ook zo.
Omdat site structuur zo uitgebreid en interessant is, schrijven we hier binnenkort een complete gids over!
Broodkruimels
Broodkruimels of breadcrumbs zijn de menuutjes die je bovenaan een blog post of artikel vaak terug ziet. Ze geven je een snel en correct beeld van waar je je juist bevindt binnen die website.
De meningen over broodkruimels zijn verdeeld. Ze hebben zowel voordelen als nadelen, maar wanneer je broodkruimels slim toepast, hebben ze zeker meer voordelen dan nadelen.
Waarom?
Broodkruimels zorgen voor overzicht en maken het makkelijk om snel een categorie terug te klikken of om meer content te zien over het thema waar je op dat moment over aan het lezen bent.
Bovendien raadt Google aan om gebruik te maken van broodkruimels.
Hoe?
Je kunt broodkruimels implementeren in je website door een stukje code toe te voegen. Maar er bestaan ook een aantal interessante plugins die broodkruimels automatisch implementeren in je website.
Geen dode links
Dode links zijn de dooddoener!
Je geeft je website extra autoriteit door voldoende links toe te voegen, zowel intern als extern. Je linkt onderling naar pagina’s op je eigen website. Daar bovenop link je best regelmatig naar andere websites met een goede autoriteit. Maar je zorgt er best voor dat al die links levend en nuttig blijven.
Waarom?
Op het ogenblik dat jij een link plaatst, is die relevant en aanwezig. Na verloop van tijd kan het gebeuren dat de pagina waarnaar je linkt verdwijnt of verplaatst wordt. Dit resulteert in een dode link.
Dode links geven zoekmachines het idee dat jouw website niet onderhouden wordt. Het feit dat je linkt naar een onbestaande pagina haalt je autoriteit en versheid naar beneden
Hoe?
Met een plugin!
Broken Link Checker houdt alle links op je website in de gaten, zodat jij op beide oren kunt slapen!
Sitemap
Een sitemap brengt ons alweer terug naar structuur. Het gebruik van een XML sitemap is ook een heel belangrijk aspect van technische SEO. Deze file lijst alle pagina’s en URL’s op die zich op je website bevinden.
Waarom?
Zoekmachines gebruiken je sitemap om nieuwe inhoud te detecteren en om je site structuur te begrijpen. Ze gebruiken de sitemap als een gids wanneer ze je website crawlen.
Hoe?
Hoewel je een sitemap ook manueel kunt maken, raden we dat zeker niet aan. Er zijn namelijk meer dan genoeg plugins die de job voor je overnemen. Met een plugin ben je dan ook meteen zeker dat de sitemap de juist vormgeving en structuur bevat.
Zelf gebruiken we de plugin RankMath om onze sitemap te genereren, maar er zijn massa’s andere plugins die dezelfde taak uitvoeren.
Kijk zeker eerst even of één van je bestaande plugins ook je sitemap kan maken, voordat je er een specifieke plugin voor installeert.
Daarna is het belangrijk dat je die sitemap doorgeeft aan de verschillende webmaster tools van Google en Bing.
Structured data of gestructureerde data
Gestructureerde data is een relatief nieuw gegeven in de technische SEO optimalisatie. Het heeft sinds enkele jaren dan ook meer impact op hoe jouw content getoond wordt in de zoekresultaten. Deze data bevat code die je content beschrijft in een taal die zoekmachines begrijpen.
Er bestaan verschillende soorten gestructureerde data om verschillende types content aan te geven.
Je stelt je gestructureerde data één keer in. Daarna krijgt je verschillende inhoud de juiste data mee die zoekmachines perfect kunnen lezen.
Waarom?
Gestructureerde data verbetert de vertoning van je inhoud binnen zoekmachines. Zo zorgt structured data er bijvoorbeeld voor dat jouw content getoond wordt als een featured snippet, als recept of één van deze andere opties!
Hoe?
Je kunt je gestructureerde data zelf invoeren in de Google Helper tool voor webmasters. Omdat er nogal veel te vertellen valt over gestructureerde data en Schema markup, wijden we hier een afzonderlijk artikel aan!
Efficiënte 404 pagina
Wanneer je bezoekers op een 404 pagina of Page-not-found terecht komen, mag er er van uit gaan dat er str** aan de knikker is. 404 pagina’s zijn altijd slecht en je wil liever voorkomen dat je bezoekers er ooit op terecht komen.
Maar soms valt het gewoon niet te vermijden, zeker wanneer je veel content, veel pagina’s en een mature website hebt. Dan komt die spijtige 404 er waarschijnlijk toch een keer!
Zorg er daarom voor dat die 404 pagina klaar staat en dat ze je bezoekers triggert om toch verder te surfen op je website.
Waarom?
Een specifieke, nuttige 404 pagina geeft zowel voor zoekmachines als voor bezoekers een net iets betere ervaring dan een lelijke, lege pagina.
Hoe?
Creëer een pagina die zal functioneren als 404 pagina.
Op die pagina geef je liefst aan hoe spijtig je het vindt dat de gevraagde content zich niet bevindt waar die behoort te zijn.
Verder moeten deze dingen zeker aanwezig zijn op je 404 pagina:
- je oprechte spijt betuiging
- hetzelfde navigatie menu als op andere pagina’s
- een zoekbalk
- duidelijke knoppen naar je interessantste content
Je hoeft verder niet extreem veel tijd te steken in die 404 pagina. Je kunt je tijd beter spenderen aan het voorkomen dat bezoekers er terecht komen!
Mobile first
Dat je mobile first moet denken, is eigenlijk geen nieuws. Je mag er namelijk van uit gaan dat meer dan 50% van je bezoekers jouw website bekijkt vanop een mobiel toestel. Het mobiel-vriendelijke gedeelte zijn we ondertussen gepasseerd. Je mobiele website mag geen flauw afkooksel zijn van je desktop pagina. Jouw mobiele website moet minstens even goed zijn als je desktop versie, liefst zelfs beter!
Waarom?
Dat is erg simpel: omdat meer dan de helft van je bezoekers via mobiel surfen.
Niet alleen je bezoekers houden er rekening mee. Ook zoekmachines doen dat.
Is jouw website niet geoptimaliseerd voor mobiel? Dan kan het zijn dat zoekmachines je hiervoor afstraffen door jouw site niet te tonen in de zoekresultaten.
Hoe?
Maak gebruik van een thema of design dat responsive is. Sommige thema’s, zoals Divi of Elementor, voorzien in hun pagina bouwer voldoende mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je iedere pagina helemaal kunt tweaken voor mobiel.
AMP of Accelerated Mobile Pages
AMP is een techniek die door sommigen de hemel in geprezen wordt, terwijl anderen er twijfelachtig tegenover staan. Zelf ben ik ook twijfelachtig, maar het is zeker de moeite om deze optie hier te vermelden.
Accelerated Mobile Pages is een geminimaliseerde versie van je website, waarbij een deel van je visuals vereenvoudigd worden. Vaak gaat het verder dan enkel de visuals en wordt je website compleet gestript van alles wat jouw website persoonlijkheid geeft.
AMP pagina’s worden opgeslagen in de Google cache en laden echt bliksemsnel. Dat komt natuurlijk doordat alle elementen die misschien wat trager laden, gestript zijn van je pagina. Bovendien bevinden deze pagina’s zich in de Google cache. Met andere woorden: niet meer op jouw eigen server!
Waarom?
AMP zorgt er voor dat je website razendsnel laadt. Vaak boet je hiervoor je hele design in. Maar Google geeft duidelijk voorkeur aan snelheid en je mag er van uit gaan dat je meer organische bezoekers op je website krijgt wanneer je AMP implementeert.
Hoe?
AMP implementeren is niet makkelijk, zeker wanneer je het goed wil doen.
Wil je gebruik maken van AMP, dan kun je daar best eerst even heel goed over nadenken. Het vergt behoorlijk wat tijd en moeite. Het is trouwens ook niet zeker dat je er veel voordeel uit haalt.
Meertalige websites
Wil je jouw website meertalig maken? Dan moet je er voor zorgen dat je de juiste tools en technieken gebruikt om de technische SEO te optimaliseren.
Waarom?
Wanneer een meertalige website verkeerd is ingesteld, kan dit een belangrijk effect hebben op jouw ranking en zichtbaarheid in zoekmachines.
Hoe?
Een vertaalde versie van een webpagina moet beschikken over het hreflang attribuut. Op die manier link je beide versies van de pagina aan elkaar en aan de taal die de internetgebruiker in zijn of haar browser heeft ingesteld.
We raden aan om gebruik te maken van een goede plugin die alle instellingen voor je klaar zet, zoals WPML, een multilingual tool die we zelf gebruiken voor onze eigen reiswebsite.
Canonical URL's
Een canonical URL wordt gebruikt in de code van je website om de exacte versie van de pagina aan te geven. Dit is veelal van toepassing voor webshops waar je bijvoorbeeld soortgelijke resultatenpagina’s hebt waarbij de inhoud weinig verschilt van andere pagina’s, maar enkel anders gerangschikt is.
Wanneer eenzelfde pagina beschikbaar is via verscheidene URL’s, moet je dus zeker gebruik maken van de u2018canonical’ tag.
Waarom?
Wanneer jouw website niet beschikt over een canonical tag, maar je toch pagina’s hebben die voor een belangrijk deel hetzelfde zijn, dan kunnen zoekmachines deze content zien als dubbele content.
Dubbele content of duplicate content is nefast om te ranken in zoekmachines, want die willen het liefst van al unieke content zien.
Met een canonical tag geef je aan dat de content inderdaad hetzelfde is, maar anders gerangschikt. Zo geef je aan zoekmachines aan dat deze dubbele content dient om het leven wat makkelijker te maken voor je bezoekers.
Hoe?
Eerst en vooral kun je best even checken of jouw website al canonical tags toont. Dat doe je door in je website op de rechtermuisknop te klikken. Vervolgens kies je: ‘View source’ of ‘Broncode tonen’. In deze code zoek je naar deze term: ‘rel=canonical‘.
Is er geen canonical tag aanwezig, dan kun je die eventueel toevoegen met een plugin.
Registreer je website bij webmaster tools
Webmaster tools zijn essentieel wanneer je wil controleren of je technische SEO op punt staat, maar je gebruikt ze ook om bijvoorbeeld je sitemap door te geven.
Zelf gebruiken we de webmaster tools van Google: Search Console. We gebruiken ook de webmaster tools van Bing.
Deze tools zijn echt super interessant om de prestaties van je website te onderzoeken.
Waarom?
Webmaster tools zijn onmisbaar tijdens de optimalisatie van je technische SEO. Je vindt er eerst en vooral een heleboel interessante informatie:
- de zoekwoorden waar je voor scoort
- je ranking voor verschillende zoekwoorden
- crawl errors
- fouten in je beveiliging
- fouten in je mobiele website
- problemen met de snelheid van je website
- en nog veeeeeel meer!
Binnen de webmaster tools kun je bovendien ook je sitemap indienen en controleren of je robots.txt file in orde is.
Hoe?
Registreer je domein bij beide webmaster platformen. Zelf gebruik ik vaker Google Search Console. De Bing tools vind ik persoonlijk minder interessant, maar je registreert je website er best ook even om je sitemap in te dienen.
De Search Console van Google is een degelijke tool die goud waard is voor personen die hun SEO willen optimaliseren.
Er valt dan ook behoorlijk wat over te vertellen, te veel voor deze alinea! Verwacht je maar aan een complete gids voor Search Console op deze website!
Conclusie - je technische SEO optimaliseren
Eindelijk zijn we aan het einde van deze waslijst!
Zo zie je maar dat technische SEO niet meteen een activiteit is die je op een uurtje kunt afronden.
Uiteindelijk is het een complete lijst waarbij je één voor één dingen kunt afvinken, maar reken er maar op dat je er wat tijd aan moet spenderen.
Een aantal van deze items vereisen zeker wat technische kennis, maar sommige dingetjes kun je ook zeker makkelijk zelf doen.
Om je verder te helpen met het optimaliseren van je SEO kun je altijd even terug langs deze website komen. We hebben namelijk plannen om voor ieder van deze aspecten een degelijke gids met stappenplan uit te schrijven!