Mobiele gebruikers overstijgen ruimschoots de desktop gebruikers. Je ziet het in je website analytics, maar eigenlijk hoef je het niet eens te checken. Het is wel duidelijk dat de mobiele revolutie nog lang niet ten einde is. Daarom is een mobiele app een goede manier om je publiek te bereiken. Maar ik hoor je al denken: zelf een app maken? Hoe doe je dat eigenlijk?
Gelukkig is het net iets minder moeilijk dan je denkt. Je kunt het natuurlijk zo moeilijk maken als je zelf wil, zeker wanneer je zelf de code gaat programmeren. Maar je kunt ook kiezen voor een weg met minder weerstand!
In dit artikel geven we je een compleet antwoord op de vraag: ‘Hoe maak je een app?’
Je leert het verschil kennen tussen een app maken van een website en een native app. We hebben het ook over de manieren die je kunt gebruiken om een mobiele applicatie te maken, de beste tools om apps te maken en een stappenplan om vandaag nog te starten!
Verschillende types van mobiele apps
Een mobiele app kan verschillende dingen betekenen. Gebruikers hebben niet altijd door dat er verschillen bestaan terwijl ze de app gebruiken. Maar wanneer je zelf een app gaat maken, is het wel interessant dat je op de hoogte bent van de verschillende types mobiele apps.
Native app voor Android of iOS
Native apps zijn mobiele toepassingen die specifiek ontworpen zijn voor een bepaald apparaat. Zo kun je dus Android apps hebben, maar ook iOS apps. Ze zijn dan ook specifiek gebouwd voor dat platform en kunnen niet op een ander platform gebruikt worden.
Een app die zowel in de Google Play Store, als in de Apple Store te vinden is, werd dus 2 x geprogrammeerd: 1 keer voor Android en 1 keer voor iOS.
Native apps geschreven worden in verschillende programmeertalen (Java, Python, C++, React, …)
Voordelen van een native app:
Nadelen van een native app:
Een app maken van een website
Web apps komen in verschillende soorten en maten. Vaak staat een web app gewoon voor een responsive website die goed geoptimaliseerd is voor mobile.
Vaak gaat het ook over een PWA of Progressive Web App. Om een PWA te maken ga je in principe een app maken van een website die al bestaat.
De app werkt dan op basis van talen die ook door je internetbrowser kunnen gelezen worden (HTML5, CSS, Javascript, …).
Voordelen van een web app:
Nadelen van een web app:
Hybride app
Een hybride app is een web app die eruit ziet zoals een native app. Je kunt voor deze apps een snelkoppeling tussen de andere apps maken, ze werken supersnel en zijn ook offline beschikbaar.
Hybride apps werken op basis van een mix van talen die voor web apps of voor native apps gebruikt worden.
Voordelen van een hybride app:
Nadelen van een hybride app:
Welk type app moet ik kiezen?
Eén van de eerste dingen die je moet kiezen wanneer je zelf een app gaat maken, is de keuze voor het juiste type app.
Heb je snel een app nodig? Een web app is de snelste methode. Je kunt in korte tijd een app maken van een website die al bestaat.
Heb je een goedkope app nodig? Dan is alweer de web app de winnaar. Het kost niet veel geld om een website om te zetten in een app.
Wil je testen of een native app de tijd en het geld waard zijn? Om een app te testen op rendabiliteit, kun je best eerst een web app of hybride app maken. Vooral een hybride app lijkt fel op een native app, maar is makkelijker om te ontwikkelen.
Wil je een snelle en degelijke app? Een native app geeft je een degelijk en stabiel resultaat. Je app werkt snel en zonder foutjes.
Zelf een app maken: de opties
Een app maken, kan op verschillende manieren gebeuren. Alles hangt af van hoe jij het zelf graag wil doen, natuurlijk. Wil je zelf apps leren programmeren? Of had je eerder aan een drag-and-drop builder gedacht om je app te ontwerpen?
Een app tool gebruiken
Een app tool is zonder twijfel de makkelijkste methode om snel je eigen app te maken. De tools zijn ontworpen voor makkelijk gebruik en werken erg intuïtief.
Het grootste voordeel is het gemak waarmee je zelf een degelijk app gaat bouwen. Een nadeel is dan weer dat je beperkt bent in mogelijkheden. Bovendien moet je vaak ook maandelijks een abonnement gebruiken om je app te kunnen maken.
Alles samen bekeken, is het gebruik van een app tool toch nog steeds de beste, goedkoopste en makkelijkste manier om zelf een app te ontwikkelen.
App laten ontwikkelen door een professional
Je kunt natuurlijk ook een expert betalen om die app voor jou te maken. Op die manier krijg je als eindresultaat een professionele app die aan alle eisen voldoet: snel – intuïtief – mooi ontworpen – …
Maar… Een app laten ontwikkelen is behoorlijk prijzig. Mede om die reden is het ontwikkelen van apps een winstgevende digital nomad job!
Zelf een app ontwikkelen: programmeren
De oorspronkelijke methode om een app te ontwikkelen, is door die te programmeren. Gelukkig is dat inmiddels niet meer de enige manier om eraan te beginnen!
In dit artikel hebben we het niet over zelf programmeren. Heb je interesse in het programmeren van apps? Programmeren is de perfecte digital nomad job en je kunt het bovendien online leren!
3 top app tools op zelf je app te maken
Swiftic
Swiftic is een super populaire tool om apps mee te maken. Wij hebben Swiftic uitgeprobeerd.
In enkele stappen heb je op korte tijd een basic app gebouwd met Swiftic. Ik vermoed dat het nog beter gaat wanneer je er even een half uurtje tijd aan besteedt.
Je kunt met Swiftic een app maken van een website, maar Swiftic is ook zeer geschikt voor het maken van zowel native Android apps en native iOS apps.
Swiftic korte handleiding:
- Maak een gratis account
- Kies je type app (PWA, e-commerce app, bestel app maken, fitness app maken, …)
- Kies de items die je wil toevoegen
- Geef alles de stijl die je wil
- Design je globale stijl en navigatie
- Bewaren en publiceren
De voordelen van Swiftic:
- Op een uurtje tijd heb je een professioneel uitziende app
- Makkelijk en gebruiksvriendelijk
- Ruime keuze uit designs en kleuren
- Eigen afbeeldingen toevoegen
- Integratie met platformen voor het toevoegen van info
- Behoorlijk veel mogelijkheden
- Gratis uitproberen
De nadelen van Swiftic:
- Niet de goedkoopste
Je kunt Swiftic gratis uitproberen en aan een diepgaand onderzoek onderwerpen. In principe kun je Swiftic gratis gebruiken om je app helemaal in elkaar te steken. Het is pas wanneer je de app wil publiceren dat je de betaalpagina tegenkomt.
Shoutem
Ook Shoutem is een interessante tool om zelf je app mee te maken. Ook hier zien we een makkelijke en duidelijk interface met keuzemogelijkheden.
Shoutem kan gebruikt worden voor het maken van native Android apps, maar je kunt ook iOS support toevoegen voor een meerprijs.
Deze tool werkt met een open-source platform. Dat betekent dat je zelf eventueel features en code kunt toevoegen om bepaalde items te creëren.
Tijdens onze testrit waren we erg onder de indruk van de professionaliteit van Shoutem. Deze app tool doet echt goed zijn werk en geeft je niet het gevoel dat je een sukkel bent! De interface is gewoon duidelijk en de opties zijn eindeloos!
Shoutem korte handleiding:
- Kies het type app dat je wil maken: enkel Android of meer?
- Selecteer je basis template
- Stel je design verder in naar wens
- Kies het type navigatie
De voordelen van Shoutem:
- Makkelijke interface
- Veel personalisatie mogelijkheden
- Intuïtief en gebruiksvriendelijk
- Integraties zoals Shopify
- Massa’s interessante extensies
- Eigen afbeeldingen toevoegen
- Meer lettertypes en design mogelijkheden
- Analytics
- Push notificaties
- Gratis uitproberen
De nadelen van Shoutem:
- Ook niet de goedkoopste
Je kunt Shoutem gratis uitproberen. Je kunt eigenlijk je complete app bouwen. Alleen wanneer je effectief wil gaan publiceren, moet je betalingsinformatie doorgeven.
AppYourself
AppYourself is de derde tool om zelf apps mee te maken in deze lijst. Deze appmaker Europese makelij heeft ook een proefversie die je gratis kunt uitproberen.
Je kunt met AppYourself een app maken van een website of een PWA, maar je kunt ook native Android en iOS apps maken. Ook deze tool biedt veel mogelijkheden op gebied van design en personalisatie.
AppYourself korte handleiding:
- Meld jezelf aan of registreer je met Facebook
- Deze tool vertelt je wat er allemaal nog moet gebeuren
- Je kunt eenvoudig de taken afwerken!
De voordelen van AppYourself:
- Super veel layout keuzes
- Meest uitgebreide settings
- Veel integraties
- Tientallen modules die je kunt gebruiken
- Gebruiksvriendelijke en duidelijke interface
De nadelen van AppYourself:
- Misschien te uitgebreid
Ook van AppYourself zijn we onder de indruk. Het duurt misschien net even langer voor je alle instellingen juist hebt, maar dat betekent meteen ook dat je meer dingetjes kunt veranderen. Wat voor de ene een nadeel is, is voor de ander een voordeel!
AppYourself is een beetje goedkoper per maand dan de 2 apps hierboven. Het verschil is niet immens groot. Je kijkt dus best naar de complete functionaliteit voordat je meteen kiest. Je kunt AppYourself bovendien ook gratis uitproberen.
Stappenplan om zelf een app te ontwikkelen
Nu je een goed beeld hebt van de verschillende types apps en je ook enkele interessante tools hebt zien voorbij komen, kunnen we beginnen. Of misschien ben je al begonnen!
1. Objectieven bepalen
Wat wil je juist bereiken met je nieuwe app? Wil je meer zichtbaarheid of moet de app mensen overhalen tot een aankoop? De app moet altijd 2 duidelijke goals hebben:
- jouw goal
- de goal van je ideale bezoeker of doelgroep
Stel jezelf even de volgende vragen:
- Welke onderdelen van je onderneming hebben verbetering nodig?
- Hoe kan een app je onderneming verbeteren?
- Wat is het gehoopte resultaat van die app?
- Welk voordeel hebben je bezoekers met je app?
2. Een naam voor je app
De eerste vraag die iedere app tool je stelt: een naam voor je app. Deze kun je later altijd nog veranderen. Je hoeft je er dus niet meteen zorgen om te maken.
De uiteindelijke naam van je app ligt best in lijn met je bedrijf. Kies voor een simpele naam die makkelijk te onthouden is!
3. Kleurenschema en design
Wanneer je een app maakt van je bestaande website, kun je het kleurenschema van je huidige website overnemen.
Maak je een compleet nieuwe app, dan moet je even nadenken over het kleurenschema en design.
4. UX en UI uitdokteren
De gebruikservaring van je app is erg belangrijk. Als je bezoekers niet meteen een voordeel zien in het gebruik van de app, dan zal je hun aandacht niet bijzonder lang kunnen vasthouden.
Zorg dat de interface duidelijk, overzichtelijk en makkelijk is voor de beste resultaten. Je zorgt er best ook voor dat je bezoekers snel hun weg vinden naar belangrijke aspecten van de app.
Misschien heb je ook integraties nodig om je doel te bereiken:
- Webshop in je app
- Bestelmodule
- Contact formulier
- Chat functie
- Push notificaties
- Delen op sociale media
5. Wireframing
Wireframing kan zo complex of simpel zijn als je zelf wil. Gebruik een wireframe tool of gewoon een stuk papier om de tocht van je bezoekers uit te stippelen.
Wat staat er op de eerste pagina? Welke knoppen zijn er? Hoe beleven ze hun tocht doorheen je app en hoe krijg je ze op jouw gewenste pagina?
Afhankelijk van de complexiteit van je app, heb je meer of minder werk om je wireframe zo duidelijk mogelijk te houden.
6. Uitvoering in een app maker
Kies één van de app makers die goed aanleunt bij jouw doel en die de functionaliteiten die je nodig hebt ook effectief aanbiedt.
Daarna maak je één voor één de benodigde schermen aan en connecteert ze met elkaar door knoppen of formulieren.
De app tools die we hierboven vermelden, geven je allemaal de mogelijkheid om verschillende schermen en functionaliteiten toe te voegen.
7. Uittesten op een mobiel toestel
Wanneer je klaar bent met het ontwikkelen van je app, moet je die gaan testen. Gebruik de aanwezige tools om de app te openen op je eigen mobiel toestel en probeer de app ook uit met andere toestellen.
Onderwerp je applicatie aan een grondige test en probeer iedere functie uit.
8. Je app in de Appstore plaatsen
Afhankelijk van het type app dat je gemaakt hebt, kun je de afgewerkte app in de store zetten. Het proces is lichtjes anders bij de verschillende app stores.
Je kunt je app toevoegen in de Google Play store of de Apple store.
Doorloop de stappen om jouw app live te krijgen zodat geïnteresseerde smartphone gebruikers je app kunnen installeren.
Een PWA app kan door je website gebruikers geïnstalleerd worden door een push notificatie waarbij ze kunnen kiezen om je PWA toe te voegen aan hun Home scherm.
9. Marketing
Mensen gaan natuurlijk niet zomaar op zoek in de app store om te kijken of jij misschien een app gemaakt hebt. Je zal je nieuwe app effectief moeten promoten, of dat nu via sociale media of op een andere manier gebeurt.
Een app promoten verloopt vaak heel anders dan het promoten van een website of product. Bij een app moet je echt gaan specificeren welk voordeel de gebruiker heeft wanneer die je app gaat gebruiken.
Zo kunnen je klanten misschien punten sparen bij iedere aankoop of krijgen ze een notificatie wanneer één van hun favoriete product in aanbieding is.
Deze voordelen moet je gaan promoten om mensen te overtuigen dat jouw app echt geweldig is!
En zo kun je zelf een app maken!
Met een mobiele app word je onderneming of blog een stuk toegankelijker voor mobiele gebruikers. Zelf een app ontwikkelen is bovendien niet extreem moeilijk met de hulp van een app maker tool.
Hopelijk vind je in dit artikel de juiste tools en voldoende inspiratie om aan je eigen app te beginnen!