Zoekintentie – het basisbeginsel van SEO

Zoekintentie - het basisbeginsel van SEO

Sommige van onze links zijn affiliatie links. Dat betekent dat wij mogelijk een kleine commissie verdienen wanneer jij iets koopt. Jij betaalt geen cent extra via een affiliatie link!

Wat willen jouw bezoekers eigenlijk juist? Wat willen ze bereiken of vinden wanneer ze een zoekwoord invoeren in een zoekmachine? Met welke zoekintentie gaan ze het internet afschuimen en geeft jouw pagina of artikel ook effectief de oplossing voor die intentie?

Veel vragen he!

Voordat je zoekwoorden vast pint tijdens een zoekwoordenonderzoek of keyword onderzoek, kun je je best toch even deze vragen stellen!

Want als jouw website bezoekers een andere zoekintentie of gebruiksintentie hebben, dan  die intentie die jouw pagina heeft, dan kun je net zo goed je advertentiebudget en SEO inspanningen meteen buiten gooien.

Zoekintentie is één van de meest onderschatte gegevens binnen SEO. In dit artikel geven we je de basis die je moet kennen om goed in te spelen op de gebruikersintentie van internetgebruikers!

Zoekintentie is het Nederlandse woord voor wat men in het Engels Search Intent of User Intent noemt.

We hebben het hier over de reden of motivatie die een internetgebruiker heeft om een zoekactie te doen. Het is de ‘waarom’ van een zoekactie.

Waarom heeft de internetgebruiker deze woorden ingetypt in een zoekmachine?

Waarom is search intent zo belangrijk?

Niet alleen je website bezoekers hebben baat bij het feit dat jouw zoekresultaat meteen het goede antwoord geeft op de gestelde vraag.

Het heeft ook impact op jouw ranking en vindbaarheid.

Zoekmachines doen er alles aan om het meest accurate antwoord te geven op de vraag van de gebruiker. 

Ze gaan dan ook gebruik maken van informatie zoals click-through-rate (CTR), time-on-page, en bounce percentage om te kijken of jouw website het goede antwoord voorziet. Klikken gebruikers onmiddellijk weer weg van jouw website om een ander resultaat aan te klikken, dan heeft dat een effect op jouw rank!

Lees hier hoe zoekmachines juist werken!

Uiteraard hebben jouw inspanningen ook meer nut wanneer een website bezoeker vindt wat die zoekt. Je hebt echt geen enkel voordeel aan een websitebezoeker die niet vindt waar die voor komt.

Kortom: iedereen heeft er baat bij dat jouw zoekresultaat het ideale antwoord biedt op de gestelde vraag!

De 4 belangrijkste types zoekintentie

De meeste internetgebruikers zijn op zoek naar 4 verschillende types antwoorden op hun vraag. Hun gebruikersintentie valt dus vrijwel altijd onder 1 van deze categorieën.

Informatieve intentie

Een informatieve zoekintentie komt het vaakst voor. 

Internetgebruikers gaan op zoek naar informatie over een onderwerp, persoon, het weer, … Dit kan vrijwel alle kanten uit.

Zoekacties zien er vaak als volgt uit:

  • weerbericht Antwerpen
  • wie is de koning van België
  • symptomen griep

Deze zoekacties hebben in eerste instantie weinig commerciële neigingen. Dat betekent niet dat deze zoekintentie niet gebruikt kan worden in de aankoopcyclus.

Het gebeurt ook zeer geregeld dat informatieve zoekacties meteen beantwoord worden (door Google) zonder dat je verder hoeft te klikken naar een website.

Informatieve zoekintentie

Oriënterende commerciële intentie

Zoekacties met een commerciële intentie worden gedaan door gebruikers die op zoek zijn naar een product, dienst of oplossing. Meestal weten ze nog niet welke oplossing het best bij hen past of wat ze exact nodig hebben.

Het is dus vooral een zoektocht naar meer informatie en het is dan ook een interessante fase in het koopproces. Bedrijven en ondernemers springen in deze fase maar al te graag op de kar om potentiële klanten te informeren over de mogelijkheden en om hen in een bepaalde richting te sturen. Dat doe je door gebruik te maken van content marketing.

Je kunt bij deze zoekopdrachten dus een belangrijke rol spelen door informatieve content te creëren waar je iemand echt verder kan helpen met interessante en duidelijke informatie.

Oriënterende commerciële zoekacties zien er vaak zo uit:

  • beste noise canceling hoofdtelefoon
  • welke e sigaret is het veiligst
  • Siteground web hosting vs Kinsta web hosting
  • beste middelen tegen onkruid
Oriënterende commerciële zoekintentie

Transactionele intentie

Bij een transactionele zoekintentie weet de internetgebruiker vrij goed wat die wil. De zoekactie is erg specifiek en de surfer is op zoek naar de beste plek om een effectieve aankoop te doen.

Vaak zijn deze zoekacties behoorlijk competitief en ligt het zoekvolume ook hoog. Wanneer je tijdens deze fase een klant kunt binnenhalen, komt het vooral aan op overtuigingskracht met goede prijzen of een geweldige service.

In deze fase moet de klant ervan overtuigd worden dat jouw dienst of product de beste keuze is.

Een transactionele zoekactie ziet er zo uit:

  • MacBook Pro kopen
  • offerte dakwerken
  • kortingscode tickets Clouseau
  • verduisterende overgordijnen grijs

Navigatie zoekactie

Tijdens een navigatie zoekactie weet de surfer ook perfect waar die naartoe wil. Hij of zij typt een term in de zoekbalk zonder dat die eigenlijk behoefte heeft aan die zoekbalk. Het is eerder een manier om een specifieke website te vinden, zonder de complete URL te moeten intypen.

Enkele voorbeelden van navigatie zoekacties:

  • Decathlon
  • Microsoft producten
  • Facebook login

Hoewel het lijkt alsof deze zoekacties weinig kunnen bijbrengen voor andere ondernemers, worden ze toch vaak gebruikt voor advertenties.

Het brengt namelijk op om kliks af te troggelen van je concurrentie!

Gebruikersintentie makkelijk herkennen

De gebruikersintentie van een internetgebruiker is meestal makkelijk te herkennen aan het specifieke woordgebruik.

Zo kun je ervan uitgaan dat een zoekactie met het woord ‘kopen’, een transactionele zoekintentie is. Een zoekactie met de woorden ‘beste’ of ‘review’, zijn vaak oriënterende commerciële zoekacties.

Keyword research tools hebben vaak de mogelijkheid om te filteren op dit type herkenbare woorden die de koopfase van een internetgebruiker specificeren.

Het is dan ook erg interessant om wat extra aandacht te geven aan het bestuderen en herkennen van zoekacties. Je kunt je eigen zoekacties eens een keer onder de loep nemen om een beter begrip te krijgen van hoe je zelf je zoekacties opbouwt.

Optimaliseren voor zoekintentie

Jouw content kan best geoptimaliseerd worden naargelang de gebruikersintentie van de internetgebruiker. Want je wil natuurlijk het best mogelijke antwoord voorzien dat het best past bij de intentie van de zoekactie.

De 4 zoek categorieën die we eerder aanhaalden zijn een handige leidraad om je content naargelang te optimaliseren. Maar je kunt het al raden…

Zo simpel is het allemaal niet!

De intentie groepen zijn namelijk vrij breed en niet altijd 100% accuraat.

Soms zal iemand een zoekactie doen: ‘MacBook Pro’

Uit die zoekactie kun je eigenlijk niet echt afleiden of die persoon een computer wil kopen, of die misschien eerst meer informatie wil over deze laptop, of misschien wil men gewoon afbeeldingen zien.

De SERP resultaten bestuderen

1

Wanneer je het zoekwoord in een zoekmachine ingeeft, krijg je al snel een idee van de resultaten die de zoekmachine momenteel het meest geschikt vindt voor die specifieke zoekactie.

Je kunt meteen enkele items bekijken. Zo kun je zien of er officiële pagina’s bestaan voor het zoekwoord, zoals merknamen of websites van de overheid.

Je kunt ook vrij snel zien of de gevonden pagina’s overeenkomen met het type content dat je zelf in gedachten had bij het zoekwoord.

Spijtig genoeg word je niet extreem wijs van het bekijken van de SERP resultaten, omdat de zoekmachines je weinig specifieke inzichten geven.

SERP resultaten in detail bestuderen

2

Wil je de zoekresultaten dieper in detail bestuderen, dan kun je dat best doen door een keyword tool te gebruiken.

Keyword research tools laten je toe om de Search Engine Result Pages in detail te bestuderen. Zo geven ze je informatie over de autoriteit van de resultaten, de SEO info van die websites en nog veel meer.

Er hangt veel af van de specifieke tool die je gebruikt, maar vaak kun je veel leren over de SERP voor een specifieke zoekactie.

Sommige tools laten je zelfs zien hoe stabiel de zoekresultaten zijn in de loop van de jaren.

Bezoek de best scorende pagina’s

3

Neem een kijkje op de best scorende resultaten. Zo kan je zien waarover deze pagina’s gaan en wat er besproken wordt.

Zo krijg je een goed beeld van wat zoekmachines exact zien als ‘het goede antwoord’ op de vraag van de internetgebruiker.

Let op de volgende dingen:

Voordat je begint met het creëren van je content rond een bepaalde zoekactie, moet je altijd eerst even de competitie bekijken

Bekijk de ‘Mensen vragen ook’ box

4

Sommige zoekacties tonen een ‘Mensen vragen ook’ box in de zoekresultaten. Voor veel zoekacties in het Nederlands bestaan deze boxes nog niet. Je kunt er van uit gaan dat er voor steeds meer zoekacties boxes zullen bij komen. 

De ‘Mensen vragen ook’ box, geeft een beeld van verwante vragen en opvolg vragen over een bepaald thema.

Door deze box te bestuderen, kun je jouw eigen content optimaliseren. Beantwoord alvast de vragen in de ‘Mensen vragen ook’ box om jouw inhoud zo compleet mogelijk te maken!

Wil je meer vragen zien verschijnen, dan klik je best één van de vragen open. Zo krijg je meer ideetjes voor vragen die je kunt beantwoorden.

Mensen vragen ook - people also ask

Shopping resultaten in de SERP

5

Niet alle zoekmachines geven dezelfde types resultaten. net als de ‘Mensen vragen ook’ box, zijn ook de shopping resultaten eigen aan Google.

Bij het opzoeken van producten, ongeacht het type product, krijg je in Google vaak shopping resultaten te zien.

Verkoop jij ook een product, dan doe je er best alles aan om jouw zoekresultaat te optimaliseren om tussen deze shopping resultaten te verschijnen.

3 content variaties gebaseerd op gebruikersintentie

Door de zoekresultaten of SERP te bestuderen, kun je voor jezelf een beeld vormen van wat jij moet creëren om bovenaan die zoekresultaten te verschijnen.

Jouw inhoud moet beter, completer, interessanter, … zijn!

Tijdens de studie van de bestaande SERP kun je zien dat er verschillende types content voorhanden zijn. Dit zijn de 3 belangrijkste dingen waar je op moet letten:

Het type content

Het type content omvat de eigenlijke inhoud van een pagina. 

Geef je bijvoorbeeld ‘MacBook Pro’ in in de zoekbalk, dan krijg je voornamelijk resultaten van het type ‘productpagina’. Dat komt doordat ze zoekintentie vaak transactioneel is bij deze zoekactie.

Zoek je ‘witte sneakers’, dan krijg je vermoedelijk meer categoriepagina’s te zien in de SERP.

Bij ‘hoe verwijder ik onkruid’ zal je meer blog artikels te zien krijgen.

Zo heeft iedere zoekactie een type content dat vaak het best past.

Dit zijn enkele voorbeelden van types content die je kunt tegenkomen:

  • Blog artikel
  • Productpagina
  • Categoriepagina
  • Specifieke landingspagina

De format en manier van overdracht

Met format hebben we het ook over een type van content dat je kunt terugvinden in de zoekresultaten.

Sommige zoekacties roepen veelal YouTube video’s op, terwijl andere zoekacties effectief naar webpagina’s leiden. Je kunt er voor kiezen om te focussen op video, maar ook in de content resultaten heb je nog een ruime mogelijkheid aan verschillende content formats.

  • Reviews
  • Vergelijkende studies
  • Informatieve blog posts
  • stap voor stap handleiding
  • Column
  • Lijstjes

Bestudeer de resultaten die reeds scoren voor jouw zoekopdracht en creëer jouw inhoud naargelang de best scorende webpagina’s.

Ieder van deze formats is typerend voor een verschillende search intent. Zo stem je jouw format af op de zoekintentie van je website bezoeker. 

Invalshoek

De invalshoek is een manier waarop jij jouw inhoud duidelijk kan onderscheiden van de andere zoekresultaten. Je schrijft je inhoud, maar ook je titel en meta beschrijving met een invalshoek die internetgebruikers prikkelt en uitnodigt.

De invalshoek die je gebruikt in je inhoud is een interessante ranking factor voor zoekmachines, maar je titels zijn vaak doorslaggevend op dit gebied.

Bekijk de andere zoekresultaten en zorg dat jouw titels leuker, klikbaarder en interessanter zijn dan de andere.

Uiteraard moet je de beloftes die je maakt in de titel wel waarmaken in je uiteindelijke inhoud!

User intent - conclusie

Zoekintentie of search intent  is een begrip dat door veel ondernemers en web designers onderschat of zelfs genegeerd wordt.

Het is nochtans één van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden wanneer je met zoekwoordenonderzoek en content creatie begint. 

Gebruiksintentie is een essentieel onderdeel van SEO en je kunt er niet omheen. Websites en web pagina’s die een duidelijke focus hebben op search intent, scoren altijd hoger in Google en andere zoekmachines.

Hoog tijd dus om zoekintentie op te nemen in je SEO stappenplan!

User intent is zo mogelijk nog belangrijker dan je eigenlijke keyword research!

Verder lezen!

Praat mee