Zoekwoordenonderzoek – Wat is keyword research

Zoekwoordenonderzoek - Wat is keyword research

Sommige van onze links zijn affiliatie links. Dat betekent dat wij mogelijk een kleine commissie verdienen wanneer jij iets koopt. Jij betaalt geen cent extra via een affiliatie link!

Je hoort iedereen praten over zoekwoordenonderzoek of keyword research. Misschien heb je er al over gehoord en misschien weet je ook al wat het juist is. Of je hebt de term horen vallen, maar weet niet goed wat het inhoudt en wat je er mee doet…? 

Je bent in ieder geval op deze pagina terecht gekomen en dat komt mooi uit! Want hier leggen we alles uit wat je moet weten. 

We starten met een uitleg over wat zoekwoordenonderzoek juist is en waarom het belangrijk is voor SEO.

Daarna leggen we uit hoe je keyword research succesvol uitvoert!

In een vorig artikel hadden we het al over hoe zoekmachines eigenlijk juist werken. Nu we het daarover eens zijn, is het hoog tijd om zelf jouw website en content in die zoekmachines te zien verschijnen!

Welke zoekwoorden ga je targetten om jouw content onder de ogen van zo veel mogelijk geïnteresseerde internetgebruikers te schuiven?

De basis: wat is zoekwoordenonderzoek?

Keyword research of zoekwoordanalyse omvat het proces waarbij je op zoek gaat naar de perfecte woorden en zinsconstructies die mensen gebruiken in zoekmachines.

De bedoeling is om daarna die woorden te gebruiken om je website inhoud te optimaliseren met die woorden en zinnen.

En waarom is het belangrijk voor SEO?

Alles wat met SEO optimalisatie te maken heeft, staat of valt met je zoekwoordenonderzoek. 

Afhankelijk van de zoekwoorden die je selecteert, ga je inhoud produceren, landingspagina’s indelen, onderwerpen kiezen, marketing doen, …

Daarom is zoekwoordenonderzoek vaak ook de eerste stap van iedere SEO campagne.

Zoekwoorden bepalen de uiteindelijke richting die je met je inhoud uit gaat en de types content die je gaat produceren. Bovendien vormen ze ook een goed anker om je progressie te meten.

Keyword research is het marktonderzoek van deze eeuw.

Keyword ideeën vinden

Eerst en vooral start je met een onderwerp waar jouw website over gaat: een niche of thema. Vanuit dat thema start je om op zoek te gaan naar keyword ideeën. 

Voor dit hoofdstuk zullen we even als voorbeeld nemen dat je een website start over: leren gitaar spelen.

Waarschijnlijk heb je meteen al wel enkele ideetjes in gedachten:

 • gitaren voor beginners
 • goede cursussen om te leren gitaar spelen
 • wat is het eerste dat je moet leren
 • elektrische vs akoestische gitaar

Deze ideetjes zijn nog geen zoekwoorden. Maar nu je enkele ideetjes hebt, kun je deze tools gebruiken om je lijstje uit te breiden.

Google suggesties

Google suggesties zijn meteen zichtbaar wanneer je in de zoekbalk begint te typen. Vanaf je eerste getypte letter, begint Google al te gissen naar jouw zoekintentie.

Je mag er van uit gaan dat deze suggesties allemaal zoekwoorden zijn die vaak gezocht worden.

Google suggereert deze varianten net omdat ze veel gezocht worden!

Google suggesties
Google suggesties
Google suggesties
Google suggesties

Google gerelateerde zoekopdrachten

Geef je onderwerp in de zoekbalk in Google om gerelateerde zoekopdrachten te vinden. Wanneer je naar de onderkant van de pagina scrolt, vind je de gerelateerde zoekopdrachten.

Ook deze suggesties zijn populaire zoekacties. De gerelateerde zoekopdrachten zijn lijstjes met zoekacties waarvan Google zelf aangeeft dat ze vaak gezocht worden.

Google gerelateerde zoekopdrachten
Google gerelateerde zoekopdrachten

Forums en communities

Forums op het internet zijn een goede plek om te onderzoeken wat er leeft bij je doelgroep. Er bestaan een heleboel online communities die over allerlei onderwerpen gaan, maar voor de meeste niches of thema’s bestaan er ook specifieke plekjes waar gelijkgezinde internetgebruikers communiceren.

Bekijk online communities zoals Reddit, Facebook groepen of Quora om te ontdekken wat mensen zich zoal afvragen.

Je kunt ook forums vinden via Google.

Forums zoeken voor zoekwoordenonderzoek
Forums zoeken voor zoekwoordenonderzoek

Welke informatie verzamelen door zoekwoordanalyse

De belangrijkste reden om aan keyword research te doen, is om informatie te verzamelen. Die informatie gebruik je dan later om er inhoud rond te produceren, zoals blog artikels, landingspagina’s, productpagina’s, …

De belangrijkste informatie kan verschillend zijn voor verschillende ondernemers. Toch komt de gewenste basis informatie vaak overeen:

Zoekvolume

Hoe vaak wordt het zoekwoord maandelijks opgezocht?

Het is interessant om te weten of het zoekwoord waar jij voor wil ranken eigenlijk wel wordt gezocht. Verkoop jij bijvoorbeeld ijsjes met zoethoutsmaak, dan is het interessant om te weten of er vraag naar is en of iemand deze zoekactie ooit uitvoert.

Het volume kan variëren van 0 keer per maand, tot 10 duizenden keren per maand. Deze volumes variëren ook sterk afhankelijk van de niche waar je in zit.

Competitie

Keyword tools geven je tijdens een zoekwoordenonderzoek ook informatie over de concurrentie. De competitiescore geeft je een idee of je met jouw website kunt scoren voor een bepaalde zoekterm of niet.

Uiteraard hangt alles af van de autoriteit en rank van jouw site én van die van je competitie.

Een gloednieuwe website heeft vaak meer moeite om meteen voor een zoekwoord te scoren, dan een autoritaire website die al jarenlang inhoud deelt over het onderwerp.

Competitie is dus een relatief begrip!

Bovendien hebben de verschillende keyword research tools ook een verschillende manier om aan te geven hoe zwaar de competitie juist is.

Kost per klik

De kost per klik of CPC omvat de prijs die je aan Google zou betalen wanneer je voor het zoekwoord zou adverteren. 

Deze informatie is interessant omdat het je een beeld geeft van de bedragen die gebruikt worden voor een specifieke zoekterm.

Wanneer je ziet dat een bepaald zoekwoord een hoge CPC waarde heeft, dan kun je er van uit gaan dat het een waardevol zoekwoord is. De kost per klik beantwoordt dus eigenlijk de vraag:

Spenderen mensen die dit zoekwoord gebruiken geld?

Zoekwoordanalyse
Zoekwoordanalyse

Gerelateerde zoekwoorden

Sommige zoekwoorden tools zijn al wat beter in deze sector dan andere. 

Het aanreiken van gerelateerde zoekwoorden kan erg interessant zijn wanneer je bezig bent met het opstellen van een editorial kalender of wanneer je op zoek bent naar ideetjes om je blog aan te vullen.

Om gerelateerde zoekwoorden te vinden, kun je ook gebruik maken van de technieken die we hierboven al vermelden. Maar je keyword tool kan het meestal ook heel goed doen!

Welke bewoording gebruiken surfers

Misschien noem jij jouw product een ‘leuke sportschoen’, maar kiest de rest van de wereld eerder voor het woord ‘sneaker’. 

Zoekwoordenonderzoek helpt je om benamingen te vinden die het vaakst gezocht worden, in tegenstelling tot de naam die jij misschien voor je product gekozen hebt. 

Een combinatie van jouw benaming en de zoekterm die gebruikt wordt door surfers, is vaak de ideale tussenoplossing!

Geschiedenis en trends

De meeste keyword research tools geven je behoorlijk wat informatie over de trends van je zoekwoord doorheen de tijd.

Google Trends is ook een goede (gratis) tool om dit te onderzoeken.

Het is altijd een slim idee om de historische trend van je zoekwoord of product te onderzoeken voordat je erin investeert.

Zo leken in de jaren 90 flippo’s misschien erg interessant, maar nu zoekt niemand er naar. Hetzelfde geldt voor veel zoektermen die onder de term ‘hype’ vallen, zoals bijvoorbeeld spinners.

Long tail vs korte zoekwoorden

Wanneer je op zoek gaat naar zoekwoorden om voor te scoren, zie je 3 soorten keywords op basis van het aantal woorden. Er bestaat een interessant verschil tussen deze termen. Vooral de concurrentie en de kans om te scoren varieert erg sterk.

Hoofdtermen

Hoofdtermen zijn zoekwoorden die uit 1 woord bestaan. Deze woorden hebben vaak een hoog zoekvolume, maar ook veel competitie.

Dit zijn vaak niet de beste termen om je inhoud op te focussen, omwille van de bovengenoemde redenen, maar ook omdat de termen zodanig ruim zijn dat de internetgebruiker zich niet echt in een conversie state-of-mind bevindt.

Vb: Sneakers

Hoofdtermen hebben vaak deze kenmerken:

 • hoog zoekvolume
 • hoge competitie
 • converteren niet erg goed

Medium lange termen

Medium lange zoekwoorden bestaan uit 2 tot 3 woorden. Vaak hebben ze ook een hoog zoekvolume. Maar ze zijn ietsje specifieker dan de hoofdtermen.

Vb: Zwarte sneakers

Medium lange termen hebben vaak deze kenmerken:

 • medium tot hoog zoekvolume
 • minder competitie dan hoofdtermen
 • converteren niet extreem goed

Long tail keywords

Long tail keywords bestaan uit 4 of meer woorden. Ze zijn dus er specifiek. Vaak ligt het zoekvolume lager, alsook de competitie. Maar personen die een long tail keyword invoeren in een zoekmachine weten vaak heel goed wat ze willen.

Long tail keywords zijn makkelijker om op te ranken en ze converteren beter.

Bovendien worden ze nog interessanter wanneer je verschillende long tail keywords kunt combineren.

Vb: Zwarte sneakers voor lange bergwandelingen

Long tail keywords hebben vaak deze kenmerken:

 • laag zoekvolume
 • lage competitie
 • converteren relatief goed
Filter zoekwoorden op aantal woorden
Filter zoekwoorden op aantal woorden

Wat is de zoekintentie van internetgebruikers?

Ook de zoekintentie van internetgebruikers is een belangrijke factor waar je tijdens je SEO optimalisatie zeker rekening mee moet houden.

Jouw inhoud moet overeen komen met de verwachtingen van de surfer. We zien in de search engine result pages (SERP) dat pagina’s die afgestemd zijn om de juiste user intent, beter scoren voor de geselecteerde zoekterm.

Lees meer over zoekintentie of user intent.

De juiste zoekwoorden selecteren

Dit is vermoedelijk het meest tricky onderdeel van het hele proces. Want we kunnen feiten en tools naar je hoofd slingeren, maar uiteindelijk moet je nog altijd een hoofd zoekwoord selecteren op basis van de inhoud die je er aan wil koppelen. 

Je wil dan ook scoren voor dat zoekwoord.

1. Zoekwoorden met een goed zoekvolume

Zoekvolumes variëren per niche. Je kunt dus best eerst even kijken wat de gemiddeldes zoal zijn in jouw niche. Het is onmogelijk om vooraf exact te zeggen wat een goed zoekvolume is voor jouw specifieke niche.

Kies je voor een zoekwoord met een hoog volume dat niet heel specifiek is, dan kun je misschien wel veel verkeer op je pagina krijgen. Maar toch is het vaak slimmer om te kiezen voor een zoekwoord met een lager zoekvolume, waarbij het conversiepercentage hoger ligt.

2. Kost per klik

We bespraken kost per klik al eerder, dus ik ga er hier niet erg diep op in.

Maar hou er rekening mee dat wanneer je het zoekvolume voor een zoekwoord bekijkt, dat het goed kan zijn dat een hoge CPC het lage zoekvolume helemaal goed maakt!

Je hebt namelijk liever 1 bezoeker die 100€ spendeert, dan 100 bezoekers die niks spenderen!

3. Huidige resultatenpagina

Bekijk de competitie in de huidige zoekresultaten.

Zijn de andere websites autoritair en hoog aangeschreven? Dan kun je best even verder kijken naar de varianten van je geselecteerde zoekwoord.

4. Organische click-through-rate

We blijven nog even in de huidige zoekresultaten, want daar kan je meteen al wat extra indicaties bekijken. 

Geeft jouw zoekwoord meteen een heleboel featured snippets die ervoor zorgen dan internetgebruikers niet verder hoeven te klikken?

Als de zoekmachine jouw vraag al meteen beantwoordt in de resultatenpagina, dan kun je er van uit gaan dat de CTR naar jouw pagina lager zal liggen.

5. Zorg dat je inhoud overeen komt met het zoekwoord

Je kunt makkelijk kiezen voor een zoekwoord dat makkelijk te scoren is. Maar als jouw inhoud niet voor 100% een match is met de zoekterm, dan zal het je weinig opbrengen.

Zorg er voor dat het zoekwoord zo veel mogelijk past bij je content.

6. Trends

Het heeft weinig zin om te kiezen voor een zoekwoord dat bezig is met het sterven van een trage dood.

Je kiest best voor zoekwoorden die in opmars zijn, aan populariteit winnen of de tand des tijds overwinnen.

Tools om aan keyword research te doen

Je kunt makkelijk je zoekwoordenonderzoek starten zonder tool. Maar na een tijdje ga je merken dat een keyword research tool je een heleboel tijd bespaart en je interessante informatie verschaft.

Een goede tool zorgt dat je sneller kunt werken en dat je op die korte tijd alle informatie vergaart die je nodig hebt voor je zoekwoordenonderzoek.

Er zijn dan ook een heleboel interessante tools die je kunt gebruiken.

Extra tips voor zoekwoordenonderzoek

SEO is een onderwerp waar je eindeloos over kunt uitweiden. En dt is ook het geval voor zoekwoordanalyse. Iedereen gebruikt eigen technieken en iedereen heeft een andere werkwijze. 

Soms verschilt die werkwijze immens, maar meestal komt het uiteindelijke resultaat op hetzelfde neer.

Heb je het zoekwoordenonderzoek een beetje onder de knie, dan kun je makkelijk nog wat extra tips en tricks gebruiken om je keyword research proces nog wat te optimaliseren!

Google Search Console gebruiken

Google Search Console is een interessante bron van informatie voor website eigenaars. De eerste dagen nadat je SC implementeert, kun je er nog niet veel nuttige informatie uit halen. Maar na een tijdje kun je de tool gebruiken om je zoekwoorden te optimaliseren.

Search Console geeft je inzicht in de zoekwoorden die internetgebruikers momenteel gebruiken om jouw website te vinden. je krijgt ook te zien op welke positie je scoort voor dat zoekwoord.

Dit geeft je de mogelijkheid op je pagina of website beter te optimaliseren voor zoekwoorden waar je al voor scoort.

Over Search Console valt nog heel wat te vertellen en we geven je met plezier een heleboel tips en tricks voor deze handige tool in een nieuwe handleiding (coming up).

Search Console zoekwoorden
Search Console zoekwoorden

Gebruik gerelateerde zoekwoorden

Bij het schrijven van inhoud kies je best voor 1 zoekwoord (of zoekwoorden combinatie) waar je de inhoud voor optimaliseert. Dit zoekwoord ga je dan op optimale manier implementeren in je content.

Maar je kunt best ook gebruik maken van enkele gerelateerde zoekwoorden die je mede gebruikt doorheen de rest van je artikel. 

Zo maak je kans om te scoren voor meer dan 1 zoekwoord.

Ga op zoek naar soortgelijke sleutelwoorden 

Door enkel content te creëren rond het exacte zoekwoord voor een product of dienst die je aanbiedt, mis je een heleboel potentiële klanten.

Veel toekomstige klanten weten misschien nog niet heel goed dat ze eigenlijk op zoek zijn naar jou!

Door ook te optimaliseren voor zoekwoorden die min of meer gerelateerd zijn aan jouw dienst, kun je misschien een pak klanten overtuigen en binnenhalen.

Zoekwoordenonderzoek – conclusie

Dit artikel is een heel uitgebreide en ruime uitleg over hoe je best start met zoekwoordenonderzoek.

Er valt een heleboel over te vertellen en we kunnen nog een stuk dieper in detail gaan over hoe mijn proces voor zoekwoordenonderzoek er uit ziet.

Maar dat is een stappenplan dat we binnenkort wel een keer zullen uitwerken voor deze website.

Hopelijk hebben we je met dit artikel alvast kunnen informeren over hoe het werkt en de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden!

Verder lezen!

Praat mee